Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, August 20, 2010

soalan rasmi selepas kahwin...

salam..

hai kawan2..berkisar isu zuriat..

memang menjadi soalan rasmi untuk pengantin baru yang genap mencapai 1 bulan berkahwin:-

" hi, dah berisi ke pengantin baru?"
"honeymoon kat mana"(sambil tersenyum"
" awal lagi, usaha lebey ye"
" mungkin penat uruskan bab kahwin kot..tu ygbelum ada.."

dah masuk bulan ke 2 dan ke 3, soalan bertukar:
" hai, da mengandung ke?" (soalan direct.takde tersirat)
" korang merancang ke nak anak lambat ke awal?"
"jgn risau, anak tu bawak rezeki, jgn rancang anak pertama ni."
" korangnye timing tak betol kot.haha..kena belajar lebey ni"

bulan ke 4 dan seterusnya:-
" takpe la, korang nk enjoy dlu"
----soalan dah berkurang..para rakan taulan dan jiran mula malas bertanya...hahah

moral of the story,

3 bulan pertama akan sedikit tension pabila ke mana pon pengantin baru pergi mesti ada yg bertanya..haha..
elok la bekal kan jawapan skema ok:
" kami sedang usaha"
"belum ada rezeki lagi..insyaallah andai ada rezeki tak lama lg ada la"
"kasi chance la honeymoon puas2 dlu"
"doa-doakan kan lah kami dpt rezeki anak tak lama lg ye"

tapi kan, selalunye pon bagi isteri yang baru kahwin ni stress pasal anak ni lebeh..ini sebab isteri tu kan perempuan..perasaan halus yg sentiasa sensitif..tipu la tak nk anak awal2..lagi best klu kena jackpotkan.. ( il ike suprise)  bagi pendapat ak, perasaan nk sangat anak ni kerap muncul bila berjauhan ngn suami..bila kuar kerja..bila balik kg... sebabnya kalu kita kat rumah bersama suami, ak berani bet yang suami isteri tak sempat nak rasa sunyi...btol tak kwn2? bila kt opis dan melayari fb ke balik kg baru kepala sedikit peneng ngn pertanyaan ini kan...

takpe la kawan2..untuk yang belum preggy(termasuk tuan yg menulis), sabar ye..itu je  kaedah yang paling mujarab..Allah bersama orang yang bersabar..anak ni rezeki Allah..Allah yang tahu bila mana masa terbaik untuk kurniakan kita rezeki...yang penting usaha ok..hehe..nikmati kehidupan berdua bersama suami puas2 ye..chaiyok2...

untuk kawan2 yang da preggy, congrates dan take care ok..jaga kesihatan korang baik2...jaga makan minum dan jgn lasak2 sangat..hehe..semoga korang semua selamat melahirkan anak yg soleh dan solehah..
P/s: jgn lupakan doakan untuk kami jugak ye...

2 comments:

Lina Rahim said...

dalam ramai2 yang sibuk duk tanya 'dah ada ke belum', ada juga kakak anak tiga yang masih sokong kami dan kata "belum lagi? takpelah, rilex2 la dulu, korang muda lagi.."

setakat ni tak penah tanya lagi kawan2 yang baru kawin 'dah ada ke belum..?' sebab faham tekanan yang sama yang dirasai. jika mereka menghebahkan di FB atau mesej by phone bagtau dah pregnant, kita akan ucap "Alhamdulillah, tahniah!"

mulut orang tak akan berhenti bercakap..

pizet said...

soklan tu x kan berenti..nnt dah ada anak tanya plak bila nak tambah...selalunya soklan ni dari orang yang sama sampai rasa cam nak lempang je orang tu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;