Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, June 17, 2010

sejak Tadika 1990.....

salam..

permulaan 1990 sewaktu usia menginjak 5 tahun. Tadika Felcra Belimbing Tualak menjadi titik pertemuan 5 sahabat menjadi akrab. Pada detik ini usia perkenalan mengjangkau 20 tahun..sudah memasuki alam dewasa dan tahun depan pada usia ini sudah layak mengundi di PILIHAN RAYA.

hehe..baik tak intro ak..kesan pembelajaran subjek karangan masa si sekolah rendah..haha
entry kali ni tribute kepada my very bestfren since kindergarten lagi.

  • ha

  • wati

  • syika

  • timah

  • pzah(tuan blog)
kami satu kampung. Yang berbeza hanya kedudukan rumah di Blok-blok yang berlainan. Ha, Syika dan Wati satu blok.dan rumah dorang sangat la dekat..ak dan timah di blok yang lain. Masa masuk darjah 1, kami berlainan kelas. atas dasar apa pemilihan kelas tu ak pon tak tau..hehe.ak dan Timah masuk kelas 1M sampai darjah 3. manakala ha, syika dan wati kelas 1H. masa darjah 3 ada berlaku perombakan di mana kelas disusun berdasarkan kecermerlangan peperiksaan. rezeki kami dikurniakan sedikit terang hati masa Exam, so kami dapat la masuk kelas yang sama.. kelas 3K( time tu kira kelas no 1 la)haa.. wat ever la..

masa sekolah rendah paling banyak kenangan bersama. kedudukan dalam kelas memang la dekat..duduk berkapel.time tu ak berkapel ngn Syika, Wati dan Ha, Timah dan Umi. memang heaven sangat time kat skolah rendah dulu. macam-macam ada...sekolah petang pon kami dok dalam satu kumpulan..makan sama2..main sama2.aktiviti sama2..aktiviti yang ak masih ingat:-
  • join pertandingan muzik antara sekolah start darjah 4 sampai darjah 6
  • join kuiz2 antara sekolah juge..kuiz Matematik la, kuiz sain angkasa la kuiz agama la...sekolah rendah aje babe..sume nk masuk..hahha
  • perkhemahan dan kem motivasi la..
  • kami selalu je tak ketinggalan membantu kwn2 yang wat perniagaan kecil kecilan..hehe..(kuat makan juge)..antaranye. Ros-dia jual nasi lemak Cop- jual belimbing madu, Pizet- jual puyuh kentucky, syikin che pi- jual pau...semua ni very the yummy okeh!! until now masih boleh terasa kesedapan dan keenakan makanan- makanan tu.
bukan setakat di sekolah aje,  aktiviti kami bersambung lg di kampung. korang tengok tak drama bersiri CINTA KORPORAT dan CINTA ANTARA BENUA.. siaran waktu petang.. time ni kami suka betol tengok drama ni..dah menjadi tabiat pulak..kami tengok bersama2. dan rotation rumah setiap petang akan berlaku..kalu hari ni rumah wati, sok rumah ha ke umah ak ke..gelak sampai tertonggeng pon ade..dulu suma naik basikal aje..

satu lagi tabiat kami yang masih kekal sampai sekarang ni ialah, lepaking dan gosiping..haha.okes..masuk sekolah menengah kami da tak sekelas dah..Ha masuk kelas agama, ak dapat masuk kelas K, wati timah dan Syika kelas M. tapi semuanya kelas berlainan. kami masih sekolah menengah yang sama iaitu SMK Dato' Syed Ahmad. tp Syika kejap je.Dia dapat masuk sekolah agama dekat SIK. ak dan ha tinggal kt asrama..wati dan timah berulang naik bas.. da masuk sekolah menengah ni, kami da jumpa ramai kawan2.masing2 da ada geng sendri..tp kalau balik kg bercuti, mmg berlima ni tetap utuh..sure kami sempat kan masa berlepak bersama2..tak kira mana sat rumah..selalunye rmah timah or umah wati..hehhe.takpon selalu je bertenggek di luar rumah..setiap kali lebaran pulak, mmg da jadi kelaziman, harus bertandang ke setiap rumah yng berlima ni...sampai la sekarang..tak miss.

lepas tingkatan 3 kami da berpisah agak jauh.. ak dapat masuk MRSM, wati ke sekolah teknik. so masing2 da jauh..habis SPM kaki kami lagi jauh melangkah..Wati ke Pahang, ak ke Neg 9, Ha ke kelantan, syika ke KL dan timah di KN..lepas matrikulasi terus msuk U. syika da bekerja lebih awal...ak terus ke JOhor, Wati teruskan di Pahang, Ha lanjutkan di UM dan timah masih di Kedah, UUM.

tp alhamdulliah..jauh mana pon kaki melangkah hubungan kami still erat..kewajipan bertandang kesetiap rumah di aidilfitri memang tak miss. umur da kian meningkat..masing2 da jumpa kekasih hati..so episod bertandang sudah mula berkurangan..iye lakan, da ada laki, susah sket la..ada turn balik umah suami..kebetulan plak kami berlima ni jumpa jodoh org negeri lain2..

antara kami berlima, Syika yang kahwin dulu..tp ak sedikit terkilan , time wedding die ak tak dpt blik. time tu kena g outstation..so sad..sebolehnya setiap wedding kwn2 baik ak ni, ak mahu attend..tapi apa kan daya,kita merancang.....Syika berkahwin dgn pilihan hati dari Sarawak pada 31.05.2009..
lepas tu ak plak amek turn..ak bersatu ngn en Syahnon dari negeri 9 pada 01.05.2010 dan diteruskan oleh Ha. Ha berkahwin dengan Ijam yang berasal dari Perak pada 10.06.2010..yang masih menggu turn ialah wati dan timah..insyaallah dorang pon tak lame lg..kalu ada rezeki dan jodoh panjang wati bakal disatukan dengan kekasih hati dari Melaka..bila tarikhnya kita wait and see..

ade sedikit pics untuk tatapan ak, kamu, dia dan mereka...

berdiri dari kiri: timah dan syika
gambar ni kami ambik masa darjah bape tak ingat..darjah 6 kot

ini masa darjah 5..ak dok sebelah timah
ini gambar masa darjah 6..da abeh periksa kot..sibuk men dam ular



pic ini masa wedding ak..syika tak dpt balik time ni..hubby kerja dan dia tak bape sihat..1st trimester so syiak tak larat berjalan sgt..



masa wedding ha..timah tak dapat join sbb kerja..
(kamera daku ini picisan aje..so hasil die kurang menarik plak)

4 comments:

nin said...

pizah aku baru perasan yg korg mmg sehati sejiwa..kawen 2-2 x nak kalah ngan pink..!! sweett..

fiszah_pjo said...

bukan 2-2 nk kaler pink..so far antara kami yg berlima da kwen ni, suma thema kawen adalah pink..hhha.. syika pon kwen tema pink..tak plan tapi berkenan kaler pink..hahha

Nur Maisarah Bt Noor Azam said...

wahhh.. makaseehh pizah.. masih dikau ingt yerr.. smpai mkn kentaki pizet pon ingt lg tu.. mabeless lahh haha.. lebiu pizah.. n another frens.. shika.. ha n timah.. luve u ols.. hope our relationship will eva lasting eva n eva my pren.. luve u.. mmuaahhhhhkksss ;D

fiszah_pjo said...

ahahha..takkan daku leh lupe plak makanan yng super enak itu..belimbing besi si ucop pon..pau gebu dr syikin..dan byk lagi..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;