Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Tuesday, March 4, 2014

4 bulan dan resepi agar agar santan

Assalam

Sungguh lama tidak berupdate blog ni..pelbagai alasan tersedia untuk dilampirkan.tapi malas nak menaip panjang panjang.. dak berupdate lama pun kan.ada alasan tertentu dan kemalasan tahap melampau. alhamdulillah hari ni sudah 16 minggu..baru je lagi kan..alhamdulillah genap 4 bulan hamil anak ke dua. semuanya mudah di peringkat 3 bulan pertama yakni 1st trimester..masuk je trimester kedua alahan preggy mula muncul sikit demi sedikit.pening dan mual mudah sekali muncul di lewat lewat petang..



Pencapaian paling seronok adalah atirah nak tdo boleh minum susu botol.kalu tak sebelum ni takleh tdo kalau tak menetek.so perubahan baru ni sgt menggembirakan.tp masa utk terlelap dipanjangkan.kalau sebelum ni kejap je dia terlelap..kali ni bercinta sikit....

korang tau, aritu saya mimpi, g scan ngn hubby..buat 3d je pun tapi nampak jelas sangat anak lelaki..haha.sampai ke mimpi..adoi la hai..orang kata kalau mimpi scan anak lelaki dapat anak perempuan..wallahualam..tak kesah asalkan sihat sempurna fizikal dan mental sudah cukup bersyukur

ok...
sebenarnya entry ni buat rakan rakan di FB dan Instagram yang mahukan resepi agar agar santan..atirah suka sangat makan agar agar..tambah tambah kalau masa agar agar tu sejuk..hehe.lagipun boss saya pun suka..so sekali buat 2 adunan.separuh disimpan untuk Atirah dan separuh lagi buat bos dan teman teman di Ofis.selalu agar agar ni warna hijau..sebab kita buat guna daun pandan.tp oleh sebab di key el ni sume pun nak kena beli..saya pilih untuk buat agaragar santan gula merah je.senang.hehe

mari tengok resepi dan cara membuatnya

(untuk 1 adunan ya)

1 paket agar agar serbuk 3g..( sy beli RM2.30 sepaket)
1 kotak santan 250ml
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir( kurang or lebihkan ikut kemanisan yang korang suka)
1 biji telur
1 sudu kecil garam halus
1200ml air

cara membuat agar agar supaya terhasil 2 layer

1- masak agar agar bersama air sehingga larut sepenuhnya
2-masukkan gula pasir dan gula merah.masak sehingga mendidih
3- semasa masukkan gula, sedia di bekas lain, telur+santan+ garam.kacau sehingga sebati
4-semasa adunan agar agar dan gula tadi mendidih, masukkan adunan santan(santan+telur+garam) . biar seketika lebih kurang 30-60 saat, baru kacau.tapi jangan kacau kerap..just sesekali sahaja..supaya efek lumut tadi cantik..
5. masak sehingga mendidih sekali lagi.then siap..

pesanan penaja: jangan kacau terlalu kerap.jika terlalu kerap, lapisan atas jadi sangat halus dan efek lumut tak nampak..jika tidak dikacau pulak die akan bergumpal..


gambar agar agar dari side tepi tak sempat amek.slalu dah abes baru teringat nk amek.mlm ni kalau ada lg dy snap pic ya


selamat mencuba..


kita akan jumpa lagi di lain siaran..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;