Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Tuesday, July 7, 2015

Episod RUMAH SF: risiko rumah subsale dan renovation

assalam

rentetan dari proses membeli rumah..sekarang ni masih dalam urusan pihak lawyer dan bank untuk setelkan. kami dah pergi tengok rumah sekali lagi selepas agent  bagitau dia dah clearkan semua dan cuci bersih.keadaan rumah dah boleh duduk..cuma...

Risiko rumah secondhand yang lama adalah renovation..boleh kalau nak masuk terus,nanti dua tiga empat lima kali kerja untuk renovation.so better buat renovation dulu. ikutkan keadaan rumah ni boleh dikatakan major renovation. dapur kena renovate..cat satu rumah luar dalam.. car porch kena baiki..tangga...tandas...sampaikan tak tau nak buat yang mana satu sebabnya bajet sangat ciput.huhu..kena buat salah satu...tapi yang mana paling penting???

ini list yang saya rasa perlu diubah suai..bukan nak gempak pun..tapi amek kira alang alang kerja kan..so kalau nk renovation, better buat yang elok terus.tak nk la semua benda nk renovate tapi hasilnya tak memuaskan..so buat satu satu dan ikut pada bajet...

1)car porch dan pagar
ikut planning kami nk pasang tiles habis.so takde tanah available.ganti pagar dan buat tembok peti surat..tak lupa awning juga.kos dianggarkan melebih 10k....

2)besarkan dapur dan table top
memang plan nak besarkan dapur dan buat basic table top.kitchen kabinet jauh lagi sebab dah takde dalam senarai..tunggu bonus2 plak la.yang basic besarkan dapur pun tak tau celah mana nak korek duit.hahhaha...bajet pun lebih 10k

3)renovate tangga dan ruang stor bawah tangga
oleh sebab tangga sedia ada ni jenis kayu, so risaukan anak2..perlu jugak tukar tanggga. alang alang tukar tangga better buat stor bawah nya..tapi bajet takde lagi.. ada bajet nanti baru buat.skang ni cuci mata kt google je

4-renovate tandas
ada 2 tandas kt rumah ni.bawah tandas cangkung..atas tandas duduk. ikutkan persetujuan semua nak tandas cangkung. so nak cantik better tukar tiles dan basin nya..mungkin bajet dalam 2-4k..as long as toilet masih berfungsi maybe renovate tandas lambat lagi..ahhaa

5- tiles dalam bilik tidur
bajet nak tukar tiles tingkat atas.sebab sekarang ni lantai jenis parquet. oleh sebab rumah tu lama kondisi parquest tu tak memuaskan.ada mcm rapuh2.terkopek2..
so ini bajet mungkin dalam 5k kot.saya letak banyak supaya kalau kurang boleh guna untuk yang lain..

6.7.8.9....
banyak la sebenarnya..kalau buat semua sekali memang perlukan hampir ratus ribu..so buat masa sekarang rilex dan cari duit.haha..

yang mana buat dulu ke tak tak pasti..sebab semuanya macam penting.

belanja gambar sikit...

P/s: rumah lama je nak...


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;