Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Monday, June 8, 2015

Episod RUMAH SF: pencarian dan Loan rumah

Assalam

Blog ini sekadar diari ringkas untuk tatapan diri sendiri mungkin anak anak mungkin sedara mungkin pedoman buat yang lain.tiada unsur riak langsung.nehi2..

tahun 2015..umur 30 tahun.baru termampu nak beli rumah sendiri..sudah 5 tahun sewa di apartment..
lama kan..ada orang rezeki murah usia 20-an dah ada rumah sendiri..saya lambat..

RUMAH FS (RUMAH PERTAMA FISZAH SYAHNON)
tapi kami baru dapat kunci rumah sendiri di usia 30 tahun..

alhamdulillah

rumah secondhand je...bukan rumah baru..sebabnya rumah baru jauh giler..kami tak nak jauh2..tak larat pergi balik kerja..kami cari landed yang dekat dengan KL.so harga yang kami mampu sekadar rumah teres 2 tingkat medium cost..

yup

rumah teres 2 tingkat medium cost Freehold yakni sudah lama..sebelum masuk kena buat renovation..

cari mana rumah ni????

kawan sekerja suami yang suggest.kami tengok kawasan sangat bagus.tepi highway.so senang keluar senang masuk..ada stesen MRT.

lokasi rumah kami berdekatan MRT Stesen Taman Koperasi Cuepac, Cheras Batu 12.

ok..itu episod pencarian....

kami setuju selepas amek kira;-

* kejiranan Melayu
*dekat public transport
*landed house
*suasana tenang
*susur masuk keluar senang
*FREE HOLD
* yang paling penting adalah BAJET MAMPU..

Loan rumah pada asalnya nk guna nama saya sebagai staff maybank.tapi agak leceh procedure nya.
kami tengok rate loan melalui internet sahaja.so lepas diskus, kami mula dengan proceed loan di RHB.

Alhamdullillah,simple.submit all document required..dan lulus.

Next step will be soon updated

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;