Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Friday, June 12, 2015

Episod RUMAH SF: Sign SNP dan kos setem/pindah milik dan guaman

assalam

rentetan dari perihal mencari rumah..

tarikh tinjau kawasan rumah : April 2015
tarikh apply loan rumah         : 04-06-2015
tarikh sign SNP                      :09-06-2015
Loan lulus                               :11-06-2015 tapi 80% je.

2% as booking
8% as baki deposit

selebihnya loan akan setelkan

lawyer ni kami guna lawyer yang dicadangkan oleh agent je.sebab first time beli rumah dan takde member terdekat.so kami pergi tgk office dia dan ok so far.lawyer tu pun bagus..

Kos guaman secara kasarnya adalah seperti berikut

RM150k pertama= 1% dari harga  rumah
RM850k seterusnya= 0.7% dari harga rumah

duti setem dan pindah milik
RM100k pertama = 1% dari harga rumah
RM400k kedua     =2% dari harga rumah
(untuk rumah pertama dapat diskaun 50%)

ini adalah minimum ya.
ada tambahan dari segi cas pengangkutan, kos kertas & pecetakan, kos lain lain
ini bergantung pada lawyer.mahal jugak ye..jangan overlook benda ni..


harus diingatkan, kalau nk keluar kan EPF suami dan isteri, perlu ada nama dalam SNP ya.

ok..next ENTRY kita update procedure pengeluaran EPF.






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;