Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, April 22, 2010

kenapa sebelah lelaki bulan 7??

salam..

sebelum bercuti ni ak nk mengupdatekan pasal tarikh sanding dan tarikh bertandang..ramai kwn2 bertanya kt ak..ak pon rasa encik tunang pon mengalami situasi yg sama mengenai tarikh ni..untuk menjawab secara sedikt detail(yang cuba diringkaskan)..so begini ceritanya:

plan asal(october 2009-->tak igt exact date)
  • majlis akad nikah 05.06.2010 sabtu
  • majlis bersanding di kuala nerang kedah 06.06.2010
  • majlis bertandang di palong, neg 12.06.2010
berlaku sedikit kekecohan di mana keluarga sebelah lelaki (kira2 dlm ujung dec 2009) mahu menukar tarikh ke lebey lambat pada asalnya.tp pihak perempuan tak setuju..dorg ada prob ngn 6.6.2010..seperti yg ak ceritakan pada entry lepas(korg cr blik ye..wat masa skng ak lom reti nk linkkan kt page sndri..huhu(T_T)).
kt kg ak da penuh ngn kendri..so dorg tk leh nk kompromi..ayah ak setuju if di awalkan..so perbincgn seterusnya setuju ngn tarikh2 berikut:

plan ke 2(jan 2010)
  • majlis akad nikah 28.05.2010
  • mjlis sanding 29.05.2010
masih tak setuju..ayah ckp tak boleh tarikh tu..alasan nya anak2 tak dpt balik..okes..berbincag lg..,sebelah laki tak kesah hari ape pon except 6.6.2010.so takperlu tya lgi pihak lelaki..selepas bncg ngn encik tunang:

plan ke 3(middle of jan 2010)
  • majlis akad nikah 30.04.2010
  • majlis bersanding di kuala nerang, kedah  01.05.2010
  • majlis bertandang di palong, neg 9 10.07.2010
berbalik kepada tajuk entry..
kenapa gap antara mjlis sanding di kedah jauh sgt.sampai 2 bulan..ini antara reasonnya:-
  • encik tunang ckp x nk buat bulan 5 kelam kabut sgt.byk kos memandang perjalanan yg panjang.
  • bulan 6 tak leh buat sbb dkt kg die pon da penuh ngn kendri kendara(rs sesaktol klu wat bulan 6)
  • bulan 7 is ok..
  • selain tak kelam kabut, sempat kami nk gain blik wet utk persiapan sebelah sana..sempat untuk 2 bulan gaji..(bagi kami yg bergaji kecik ni--tak mmpu nk kuarkan wet byk sekali gus..hehe)
  • both parents  langsung tak beri halangan utk buat bulan 7.
one more thing, sedara sebelah encik tunang, di Baling kedah pon nk wat mjlis utk ktorg. ayah encik tunang ni berasal dari baling. so adik beradik  my future FIL  ramai kt baling dan utara. diorang sgt beria nk watkan satu mjlis meraikan ank buah dorg ni..sbb encik tunang dan family jrg gler blik kedah..so ini la masa yg sesuai untuk diorang sedara mara berkumpul..pada mulanya ak igt kecik2 je just doa selamat ke ape..tp len plak jdnye..bulan 2 aritu masa parent encik tunang dtg umah nk ks wet hntran, sedara mara die dtg jugak..dorg gtau kt parent ak , dorg nk wat mjlis smbut menntu kt baling pada AHAD 02.05.2010..fuh...penig jugak tu..sbb nye ak tak tau nk pakai bj ape..mekap sape nk mekap pon tak tau..so blik kg tggu dan lihat la..sbb before ni tak terpikir lgsung ade lg event tmbahan selain kt kola nerang dan palong..

so bila da jd cmni..sgt sesuai la mjlis sebelah laki di buat bulan 7..hehe..tak kelam kabut.
ada jugak yg mengusik, lmbt mjlis sebelah laki kang da nek pelamin ber3 plak...hohoho..malu la i.. nmpak benor gelojoh nye..heheh.tp klu da rezeki takkan kte nk tolakkan..wait and see je..da nama pon da kwen kn tme tu..hehhe..antara tujuan berkahwinkan menghalalkan persetubuhan dan mendapatkn zuriat..so itu la jwpan nye..semuanya terletak pada rezeki dari ALLAH

okes..itu je jwpan serba ringkas dan sedikit merepek2 dr tuan punya blog..
utk silent readers, kwn2 blog dan kwn2..jika ada rezeki dan kelapangan, jemput la ye mjlis kami samada di neg 9 dan kedah ye....


note: mlm ni ada dinner ngn kwn2 bujang i d  keramat...hope everything going smooth..tak sbr nk sembang ngn dorg,

4 comments:

hasmah johari said...

sbb tukar mcm2 tarikh la saya ta dapat nak ada that day~..
hahah
kasihan kpd dri sndri..:)

liyana said...

pasrti bujang ye mlm nie... have a great dinner ye babe ^_^

f.i.z.a said...

dpt org palong ye? dokek dah tu.. hehehehe..

maktih pzah said...

liyana: heheh..live at sabak...
f.i.z.a; aah..jodoh ng org palong..da dekat da tu..jemput dtg ye..mjlis di palong bualn 7..lmbt lg

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;