Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Sunday, April 4, 2010

cerita tentang inai

OKes,mood diawal pg ahad di kampung..sgt la aman..adik ak si pzi da g praktikal kt PMC cam biasa..afawati plak da g skolah(ari ahad-hari bekerja di kedah) sj inform..walopon ak tau sume da sedia maklum..ayah ngn mak da kuar g kebun awl2 pg td..

tinggal ak je yg sedang online msih hidup kt umah ni..semah ngn o-on lom bangun pon lg..

okes,alamak ai..da tersasar dr nk cerita ttg inai..cam ni,semalam masa masuk bilik afa,ak ada nmpak inai tiub..so oleh kerana perasaan ingin mencuba,ak pun amek la try..cube korang tgk hasil die

(sila abaikan ketembaman jariku (T_T) dan ketidak kemasan pada jari den yo..nama pon torai..hehhe..takde letak salotape ke ape..so tak kemas la jdnye)
jenama henna: DOLAR KONE HENNA PASTE-for nail and palm also
harga: rm2.90
PErcubaan dijalankan kepada 2 jari shj..mula2 ak cuba kt jari kelinking(btol ke ak eja ni)..ak pakai dalm 15 minit..sbb ak bc kt arahan die ckp kena sampai die kering..pas cam agak2 da kering ak terus je cuci.....tup2 hasil die jari ak jd kaler itam..bruk gler..SO LAGI LAMA PAKAI G ITAM..TAK SESWAI OK!!
Pas tu ak try skali lg kt jari manis..ak pkai inai cam bese..dan tak sampai 5 saat pon lepas pkai ak tanggalkan..then da bersih ak sapu ngn minyak baby..hasil dia ak ske..
so pasni ,sila pakai dgn sekejap shj..so 2 minit before nk akad pon eh pakai..kejap je dan tak payah susah2 nk giling ke ape..
ini arahan dari kotak henna tersebut(daku translate je la senang):-

  1. sebelum mendekorasi,basuh/cuci bahagian tersebut menggunakan sabun

  2. setelah selesai mendekorasi ats bhgian yg anda kehendaki,sila tunggu sehingga ia kering(my advise jgn biar smpai kering..korg letak kejap je..ku bior kering jd itam belegam)

  3. setelah kering sepenuhnya, tanggalkan henna yg sudah kering menggunakan kertas tisu atau tuala(tak perlu tunggu kering-terus je lap gne tisu ke ape)

  4. setelah tanggalkan henna tersebut, sapukan sebarang cream atau minyak rambut on decorated part and leave it 30 min(ini mmg ptt wat..supaya kaler henna long lasting)

  5. akhirnya cuci dengan air putih

  6. elakkan penggunaan air sabun on ur decorated part untuk hasil yg memuaskan.
so kepada bride to be..ini hanya salah satu cadangan je a..so far ak penah try pkai henna tiub/kone jenama len mmg kna tggu kering br kaler die cantik..yg jenama ni kejap sgt pkai da cntik...klo rs berkenan g la servey2 kt mne..ak rs supermarket ade je kot..adik ak beli kt kola nerang gak..minisupermarket je...
mak ak ckp kaler die ok if tak itam,..tp mak ak ckp klu inai dari pokok ni die ks mnfaat perubatan jugak..walopon hasil die tak brapa terang..tp pilihan ak ttp henna tiub ni..mudah ringkas dan murah..tak yah nk g cari inai pokok,giling dan sebgainye..klu pkai inai pokok ak da takleh wat kerja len da dm mse 2 jam..keras je..end up hasil die oren je..hahha
depend kepada korang punye kesessuaian dan kehendak la..hahaha..sj je nk kongsi..bye..hehhe

3 comments:

Nana Kechix said...

Owh. .akhirnya!
Thx 4 your information (^_^)
Dh poning palo eden cari inai merah.
Ade beli jenama Rani (original) kotak hijau tp lgsung x merah. Jadi warna oren..dh tu tmbh lg jd warna hitam plak

Nana Kechix said...

Owh. .akhirnya!
Thx 4 your information (^_^)
Dh poning palo eden cari inai merah.
Ade beli jenama Rani (original) kotak hijau tp lgsung x merah. Jadi warna oren..dh tu tmbh lg jd warna hitam plak

Siti Khadijah Atan said...

GILO DEN KOJAP..MANO NAK CAGHIK GAK EHHH

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;