Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Wednesday, May 21, 2014

2nd pregnancy: Avent Single Electric dan Avent Starter Kit

assalam

mungkin mood blogging ni datang tatkala hamil barangkali..dulu banyak cerita tentang persiapan untuk anak sulung.kali ni biarlah bercerita tentang anak kedua pulak..semoga blog ini sentiasa aktif biarpun anak sudah 5.ahhaha..

Entry kali ni bercerita tentang pam susu.
dulu masa atirah, saya guna MEDELA SWING.. rujuk entry ni ye
Pump tersebut masih ada cuma kelengkapannya tidak mencukupi.saya betul betul frust dengan MEDELA sebab banyak kali susu masuk dalam tiub.membuatkan pam tidak berfungsi sebaiknya..sebab tu masa atirah 9 bulan, saya da campurkan dia dengan susu formula.sebab stok da takde sebab saya sakit hati dengan pam tersebut..

so untuk kehamilan kali ke-2 ni, saya berminat dengan AVENT pulak.dulu masa pergi Team Building, masa tu Atirah 2 tahun, breast masih membengkak dengan susu.harus dipam keluar jugak.pam tak bawak..nak manual by hand da sakit time tu,mujur colleague ada bawak AVENT MANUAL dia.suction dia sangat bagus dan hasil perahan jugak banyak.tak rs penat walaupun manual.

maka, terajin la saya servey servey dan baca feedback mommies di blog dan forum,ramai jugak setuju yang AVENT bagus,lepas pikir berkali kali saya amek AVENT SINGLE Electric. sebab ini kira 2 in 1. boleh manual dan boleh guna electric. bagus untuk travel dan di mana sahaja.yang penting dia takde tiub vacum macam MEDELA SWING tu,

alang alang membeli pump harus la beli botolnya sekali.untuk permulaan saya beli starter kit AVENT ni.

Dalam kotak ni ada:-

Age: Newborn

2 x Philips AVENT Natural Feeding Bottle (125 ml/4 oz)

2 x Philips AVENT Natural Feeding Bottle (260 ml/9 oz)

1 x Philips AVENT Bottle and Teat Brush

1 x Philips AVENT Newborn Soother.


saya beli online dari dua penjual berbeza..satu dari AVENT KEDAH

storage box tak sure nak pakai yang mana,maybe go for plastic seal je kot.dulu time atirah mengumpul botol botol bumble bee,.sekarang da 2 tahun tak guna rasa mcm tak best je.tp leh je nak guna balik.cuma risau storage dalam peti ais la tak muat.dengan segala bahan beku dalam tu.takot takde ruang je nak buat stok banyak banyak

kali ni saya tak berani nak letak aim sampai bila nak full breasfeed,as long as baik macam kakak atirah da cukup baik.sebab susu formula untuk akak atirah cuba 1kg sebulan tau.cost me RM27 je sebulan..baik kan kakak atirah...tak gemar susu botol.

saya cuba untuk 2 tahun fully breasfeed..buat semampu boleh dan saya tak letak sebarang aim,just follow the flow.

atirah masih nk bergantung lagi..tp malam je.bermula pukul 11.30 mlm utk dia tdo. tapi kejap je tak sampai 10 minit,.mama tarik sebab da sakit.dia pun redha je bila mama cakap sakit tetek.huhu.time lain dia tak menyusu badan pun.klu kt rumah langsung tak minum susu botol.dia banyak minum air kosong, air laici, aiskrim atau apa sahaja dalam peti ais tu.


belum lagi pergi scan adik baby lelaki ke perempuan..anggaran kasar:-

ikut alahan awal kehamilan sama dengan atirah dulu---> perempuan
ikut mengidam makanan banyak suka pedas dan masam.tak sama mcm atirah dulu nak manis je ---> lelaki
ikut saiz perut sama je macam dulu.macam ke bawah..-->perempuan
ikut keserian..ini option.haha.orang cakap kulit muka makin ok---> lelaki

so 50 % lelaki  50% perempuan,

Khamis lepas sempat singgah KLinik Putrijaya..saja pergi check up.lama tak singgah lepas pergi Klinik Kesihatan ibu anak tu.alang alang pergi doktor buat scan 2d..doktor da tunjuk tulang peha, muka m jari jari yang sedang bergerak..doktor cakap tak nampak bird. so maybe perempuan.hehe..

so doktor advice buat 3d4d scan untuk lihat lebih jelas.kt klinik die takde 3d4d.so saya kena pergi klinik yg ada 3d4d.maybe pergi klinik kt Sg Besi je kot.kawan kata kt situ ada.mahal sikit dr yg murah tu kot.takpe la..klu g yg murah tapi jauh penat jugak kan..dlu akak attirah kami g scan kt Kelana Jaya ..Entry Ni..

doktor advice pergi 27 weeks.ikut jadual saya dalam minggu birthday atirah.so nak try booking hari Ahad 18/05/2014.. hopefully da nampak..hehe. 


aritu pergi Plaza GM Klang.alang alang membeli peralatan dan barang2 birthday atirah, hubby cakap beli la baju adik sekali.tak tau lagi jantina, amek je  yg agak universal.dari newborn until 6-9 month.beli borong dapat murah.
so mama dan papa pilih 12 pasang sleepwear,lengan panjang yg tutup kaki.haha.so takyh beli booties banyak banyak..



Terima Kasih kerana berurusan dengan kami.
Kami mengalu-alukan segala cadangan anda untuk memperbaiki mutu perkhidmatan kami. Terima Kasih

CIMB BANK (NORHAFISZAH JOHARI)
02070035443529

MAYBANK (NORHAFISZAH JOHARI)
112399135122

FISSTICKER ENTERPRISE

013-6323715 ( General )
norhafiszah@gmail.com
www.fissticker.com
fbpage: fisstickerawww

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;