Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Monday, October 19, 2015

Episod RUMAH SF: First Payment Release 13/10/2015

assalam

lama tak cerita bab rumah yang kami baru beli tu kan ..hahha. slow progress dia..huhu
renovation tak start buat lagi sebab semuanya busy..kami tak hired contractor, kawan suami yg buatkan.so kami tak sempat nk beli barang2 lagi.

suami cakap tak nak buat betul betul algi sebab payment belum release. takot kang tetiba bila nak buat renovation ada masalah pulak dengan tuan rumah or loan kan..

baru je dapat update dari bank yang first payment da release untuk loan owner lama.

owner lama ada hutang 12K je dari Bahagian Pinjaman Perumahan.duit dan release 13/10/2015. next action adalah tunggu dicharge geran dari pihak kerajaan.saya tak nak assume semua orang kerajaan buat kerja slow..dan saya berharap tanggapan saya kepada mereka betul

sekarang kita tengok berapa lama BPA releasekan geran tu pada lawyer saya..saya harap tak lama...
dan saya assume tak lama.semoga tak terjadi pada saya seperti orang lain yang kena tungu sampai 5 bulan...

positif...

dan semoga semuanya berjalan lancar..

kami nk masuk sebelum 2016.sebab nak arrange anak anak punya sekolah..

okes,
untuk yang tak memahami, beli rumah subsale ni ada dua kali pembayaran dari bank.

mcm kami dapat loan perumahan dari RHB.  Once bank dah approved loan, lawyer loan akan buat kerja.

first step:
Lawyer loan  akan uruskan untuk advice Bank  bila dapat release letter dari loan owner lama..dalam kes kami, loan owner lama ada 12K je. so first payment release untuk bahagian pinjaman perumahan 12k.

second step.
so Bahagian pinjaman perumahan owner lama akan release geran rumah kasi pada RHB. so RHB akan releasekan baki pinjaman perumahan saya pada lawyer SNP. so nanti Lawyer SNP akan serahkn wang tu pada owner lama,dan ikut pada perjanjian kami, ada baki yang perlu diserahkan kepada kami,

so kita tunggu step kedua tu akan setel bila..tak sabar ni..hehe

okes, new installment akan bermula bila second payment release..akan bermula episod membayar untuk rumah sendiri..

nanti kalau dah start renovation saya akan update.bukan untuk menunjuk.sekadar info maybe akan jadi rujukan pada kalian ..

xoxo
Puan Fisz

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;