Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Sunday, October 26, 2014

Pengalaman bersalin kali ke 2. Nur Eryna Elisa

Assalam

lama nya tak update..haritu dah draft separuh.sebulan yang lepas,.tapi tak sempat habis, so sekarang adik Elisa dah nak masuk 2 bulan baru berkesempatan menulis balik cerita kisah bersalin Eryna Elisa.



kisah kelahiran Nur Eryna Elisa bt Syahnon

27/8/2014 Rabu
genap 41 minggu yakni sudah lewat 7 hari selepas duedate. doktor kasi tempoh 7 hari lepas due date sebelum proceed untuk induce atau perlu tunggu lagi.so kes lambat, kena refer Hospital Sultanah Bahiyah  Alor Setar,, H.Kuala nerang hanya terima kes normal tanpa sebarang masalah sahaja.overdue dikira bermasalah ye..pity me T_T.

Pukul 9 pagi, kami sampai dan terus pergi unit Bersalin.tapi penuh..untuk diinduce harus ada stay kt wad .oleh sebab wad penuh doktor advice balik dulu since tak sakit apa apa..doktor bukakkan laluan jadi 2cm. dan doktor mintak datang balik lepas asar kira kira 6pm

Balik dari hospital, kitorang pergi shopping dekat Giant,Alor Setar.konon nak kasi  bukaan lebih cepat..memang da rasa sakit dan rasa darah keluar.tp sungguh sungguh jugak pusing mall supaya cepat..

Pukul 6.30petang kami pergi sekali lagi hospital.taksakit sangat pun..haish..haha..masuk jumpa doktor nak cek bukaan lagi sama ada perlu induce ke tak..tak sakit mana pun..bila doktor cek dan ada 3cm bukaan .dia cakap tak perlu diinduce.stay wad dan tunggu sakit bersalin secara normal.

biasa la wad hospital kerajaan sentiasa penuh, so nurse advice suruh g makan makan dulu..
lebih kurang pukul 9.30mlm baru masuk wad. sakit mild mild je..masa ni hubby stay je kt hospital.mak saya da balik dah..plan da tak mo tdo sebab kalau tdo nantisakit ilang.so dalam wad tu berjalan dan buat squad je.ulang alik toilet.orang tido, saya berjalan aje supaya cepat..nurse cakap kalau rasa sakit bagitau..

28/8/2014
pukul 2.30pg belum tdor lagi..sakit da mula rasa..doktor cek da 4cm.so dia kata boleh masuk da labour room,tunggu bilik bersalin kosong, dalam 4,30pg baru masuk labor..masa ni 5cm je..bukaan memang lambat..sangat lambat..huhu..doktor pecahkan ketuban masa 5cm. dan dia cakap lagi 4 jam dia datang cek..aish..lama betul la..time masuk labor room ni mcm biasa perut dan diletakkan alat utk baca CTG tu.

within 4 jm tu doktor tak datang cek pun,nurse cakap kalau tak tahan nanti dia masukkan ubat.saya cakap leh tahan lagi..contraction datang makin kerap..dalam 6 pg nurse datang masukkan ubat jugak.saya mamai dan tertdo jap.dengar azan subuh,masih lagi belum beranak.haha.tanya nurse, suami saya leh masuk tak..dia kata nanti dia panggil tunggu lepas waktu subuh la..

suami masuk 7.30pg..waktu ni dah kerap sangat da sakit.tapi belum nak beranak lagi.ntah berapa bukaan tak pasti..sejam suami dalam bilik bersalin tu, dia da pandai baca graft contraction.haha..doktor masuk cek 8.30 pg.betul betul 4 jam lepas induce,.dia cek, bukaan baru 6cm!!!

hoish..lama betul.4 jam berbaring kt katil hanya 1 cm je bukak,,doktor cakap pukul 12tghari nanti beranak la ye..haha.lamasungguh la rasanya..doktor keluar bilik je saya rasa sakit makin kuat.bila suami dengar pukul 12tghari baru nk bersalin dia request nk kuar jap utk breakfast,tp saya cakap sakit macam da makin kuat.

lepas tu terus suami cek bacaan ctg.makin tinggi dan tak drop lg.sakit dan sakit.terus dia paggil nurse.nurse cakap ok, mari nak tengok..bila dia cek,dia cakap dah boleh push ni..ok push!!1

pukul 9pg selepas 2 kali push baby pun keluar...haha.

cuma yang bagusnya kali ni, teknik meneran dan tenaga masih banyak.meneran betul tanpa ada koyakan..nurse cakap pandai awak meneran,hehe.bangga kejap.so tak perlu jahit..

sekarang ni procedure kt hospital, lepas je baby da ngis, dorang cuci sikit2, dan terus kasi baby kt mak.nurse tiarapkan baby kt dada ibu.so boleh terus kasi susu badan.baby memang lahiriah lgi dah pandai isap susu.dorang biarkan sejam..lepas tu dorang cuci baby dan letak dalam bilik baby.masa baby atas dada tu, nurse keluarkan uri dan bla bla bla.tak rasa sakit ape ape dah sebab baby da ada kt dada kan..hehe..

dalam pukul 12ghari baru saya ditolakkan ke wad. sempat tdor la dalam bilik bersalin tu.masuk je ke wad terus makan..lapar sangat..mak n huby datang..rest2..doktor cek semua takde msalah..baby pun takde masalah..dalam pukul 7pm kami da discharge..

next time saya menulis lagi.rasanya mcam ayat da tunggang langgang da ni.next time baru kita tulis lagi...



1 comment:

Farrah Diana said...

alhamdulillah... dr pukul12 doktor cakap, pukul9 dah kelluar.. senang di akhir2.. tak koyak plak tu.. terer!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;