kek coklat lembap ni saya buat hari Khamis minggu lepas.saja buat untuk dijadikan stok dalam peti ais..sadis betul la.tukang penghabiskannya adalah saya seorang..nasib la Hasmah da amek sebekas..hehe..kalu tak lambat lg nak abes..
mari kita lihat resepi yang mudah ni..boleh kukus boleh bakar..saya bakar :)
bahan-bahan
3 biji telur1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbok koko
1 cawan air suam
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat
1 1/2 tsp baking powder
1tsp soda bikarbonat
1 sudu esen vanila
cara-caranya
1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan.( Panaskan oven)
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4.masak dalam sushu 170c.bergantung pada oven..saya masak dalam 45minit ++
untuk toping saya guna
serbuk koko.susu pekat dan butter :)
ini kek yang baru siap masak dan disejukkan..tunggu topping siap masak pulak
Perodua nak kasi serviece kereta percuma..cepat dapatkannya
aritu, kiree try buat...skali tersalah baca dah...teaspoon ngan tablespoon...aduhai...jadi pahit sket kek coklat kiree...stress... :)
ReplyDeletekiree..pahit sebab soda bikarbonat ye?hehe..lepas ni leh cuba lgi..lepas ni buat kueh ry share la resepi jugak ye :)
ReplyDeleteTunggu result cake....tak sabar...:)
ReplyDeletesalam dear... senang nye resepi... t.kasih sebab share,, nak resepi topping leh x?
ReplyDeletesalam dear.. thanks sebab sudi kongsi resepi..
ReplyDeletenk resepi topping blh x ?