page

Monday, January 9, 2012

tips : beras hancur: memasak lebih pantas

as-salam

saja nk kongsi dengan kawan2 pasal penyediaan makanan untuk atirah.

sekarang ni atirah sudah hampir 8 bulan..saya masih sediakan bubur yang dikisar halus..sebab kalau kasar, atirah tak bape suka..susah nk telan kot..dia suka halus2..

untuk mempercepatkan proses memasak, seeloknya beras untuk masak bubur itu dikisar halus..bab makanan baby ni, korang guna la blender kering tau..so tak perlu letak air banyak..so kalau nk beli blender baru utk baby, balang yang kering..jngan beli balang blender basah.

kaedah penyediaan dan penyimpanan beras hancur:-
  • beras dibasuh sebersihnya
  • tapis/tos hingga betul2 kering. (kalau tak kering- proses penyimpanan agak leceh)
  • bila da kering, kisar beras tadi hingga halus
  • simpan dalam tupperware
  • seeloknya beras hancur tadi di simpan dalam peti sejuk
  • P/s: kalau tak kering sangat pun takpe, simpan dalam peti sejuk
  • kalau tak simpan dalam peti sejuk, beras anda akan cepat tumbuh kulat..so big no no..nnti membazir.
so pagi2 nak masak bubur untuk bekalan atirah, selalu kalau takde banyak sayur2, benda yang selalu saya buat adalah bubur nasi+lobak merah+ikan bilis..itu paling ringkas dan mudah..

7 comments:

  1. yanie sangai je beras after basuh...then tros blend... :)

    ReplyDelete
  2. asna kedek3 lg nk masakkan utk haikal nie. dia pun rasa pelik jer cuba benda baru huhu. tetiba rasa susah lak nk suh dia mkn.

    ReplyDelete
  3. ilyani: thanks for the idea..pzah tak pernah terpikir nk sangai..i..sealu pzah biarkan kering je,:)..sangai lebih pantas:)

    ReplyDelete
  4. asna: hehe..benda baru memg susah dear:).jgn putus asa ye..maybe haikal nk cara lain plak kot :)

    ReplyDelete
  5. apa mksud blender kering n blender basah..? x phm la.. huhu

    ReplyDelete
  6. riena: selalukan kita beli blender akan dapat 2 balang..1 yg kecik, 1 yang besar..yg besar tu selalu leh blend+ air..yg kecik tu kan utk kering kan..so utk makanan bby guna yg kecik tu..so takperlu letak air..memang akan hancur dan pekat :)

    ReplyDelete
  7. Terima kasih kerana berkongsi... boleh saya guna cara ini... jadi tak perlu tunggu lama utk masak bubur nasi...

    ReplyDelete

thanks kerana sudi memberi komen :)