Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Tuesday, June 24, 2014

Kehamilan ke 2:32 minggu dan Floria 2014

32 minggu dan FLORIA Putrajaya 2014

Assalam,

Terima kasih kerana masih sudi menjengah blog yang tak seberapa ni.masih ada yang sudi menjadi follower baru.terima kasih ya...
Istimewa buat follower blog saya, Jika nak beli set Bersalin TANAMERA dengan saya, mohon inform yang korang salah sorang followe blog saya k, saya akan kan diskaun lagi RM5 untuk korang..hehe :)

bercerita tentang kehamilan kedua.alhamdulillah masih bertenaga dan kuat bergerak kesana kesini tak hengat yang perut makin membesar..masih lagi menunggang motor ke Office..pernah try bawak kereta ke office, maybe timing tak kena, jammed sangat teruk dan sampai lambat ke office, bayar pakarking rm17 kot sehari!!pengsan mak kalu hari hari macam tu..naik moto parking 50sen je.hehe.. iye sayang,saya bukan pembonceng..saya penunggang moto.hehe.laki jauh....jangan risaukan saya..saya minta doa yang baik baik je ye :)... nak naik LRT? tak nak jugak.sebab alasan tak larat berdiri dan bersesak sesak dengan manusia manusia yang tengah rushing.so saya slow slow bawak moto..Cheras ke Bangsar rasanya tak jauh sangat pun kan?? 20 minit bawak slow slow..hehe

siang kemain lagi aktif bawak moto.time weekend kemain aktif tawaf kedai2..datang malam mula la sakit sana sakit sini..haha.mujur ada atirah.pendengar setia.dia la tolong mama urut perut even tak rasa apa.tapi ok la kan..perut membesar tak boleh sebarang urut.sekadar sapu minyak kelapa dara tu dengan gosokan lembut tangan si kecil 3 tahun memang mendamaikan...kaki yang lenguh lenguh or tumit yang sakit sakit, itu saya sendiri yang sapu dan urut guna HERBAL MASSAGE OIL by TANAMERA. bau dia sangat relax dan terasa kesannya herbal dia menyerap..lega aje..

saya masih setia kunjungi Klinik Kesihatan Ibu Anak di Cheras tu.ye la nak bersalin di Hospital kerajaan, kena lengkap buku pink tu ye..nak bersalin di hospital swasta bukan option terbaik untuk saya even company cover unlimited utk ceaser(Kerja Etiqa syarikat Insurans kan!!)...sebabnya plan nk bersalin di kampung.kedudukan hospital swasta adalah jauh.nanti meyusahkan ahli keluarga untuk membantu atau melawat.so serahkan diri di Hospital Kuala Nerang atau Hospital Alor Setar je..tak plan nak bersalin kt KL sebab suami risau keadaan ibu bersalin dan baby yang sangat kecil untuk berjalan jauh balik ke kedah.6 -8 jam perjalanan bukan suatu benda yang mudah..so better belum beranak da stanby kat kampung..so kalau belum beranak 38 week, plan nak start cuti bila 39 weeks.wallahualam..tak tau la mcm mana.sebab atirah dlu keluar genap genap 40weeks.

terkini perihal kesihatan kandungan dan ibu:-

usia kandungan: 32 minggu
HB: 11.6
Tekanan darah: 90/60
Kandungan gula :NIL
ukur perut:30 weeks( nurse kata kecik)
kedudukan baby: nurse kata kepala dah kebawah

so Ini gambar terbaru kami dua beranak di FLORIA Putrajaya 2014. sebenarnya kami ke majlis hari jadi anak kawan. so lepas majlis kami terus ke PUTRAJAYA. kalau berdua konfem la takde pic kan.gambar banyak sebab Adik bongsu dan kawan beliau join skali.alang alang dia ada harus lah boleh tolong snap pic kami. baju kami sedondon sebab saya beli kain dan mak saya buatkan .so memang request nak dress..hehe





















kami sampai di FLORIA Putrajaya jam 5.30ptg. waktu ni panas terik lagi.nasib baik dapat parking dekat.itu pun puas pusing..tahun ni masuk kena bayar. RM3 per person.kanak kanak percuma . cantik cantik dan kreatif betul para peserta..kagum tengok inovasi dan kekreatifan mereka. saya pertama kali datang FLORIA sebenarnya..hehe..


Atirah suka..sempat bermain main.berpeluh peluh dia..sian.petang tu kami naik perahu Dondang Sayang. ada diskaun 50%..
balik da lepas magrib...penat..


p/s:
Nak ORDER SET BERSALIN TANAMERA< Refer Entry ni ye
Instagram: setbersalin_tanamera

Nak ORDER STICKER www.fissticker.com
fbpage: fissticker
Instagram: Fissticker

Friday, June 20, 2014

Set bersalin Tanamera Murah berbaloi

**HARGA SELEPAS GST SUDAH BERUBAH..PROMOSI INI SUDAH TIDAK VALID**
UTK HARGA TERKINI SILA WHATSAPP 0136323715


Assalam semua bakal ibu..

Saya adalah pengedar sah produk postnatal care jenama TANAMERA.

Pernah dengar tentang TANAMERA?
Set lengkap posnatal ini merangkumi 10 item yang khusus buat wanita lepas bersalin.malah ada beberapa produk di dalam 10 item ini boleh digunakan sebelum bersalin dan kegunaan harian.


I
Cold press virgin coconut oil ( Minyak Kelapa Dara)
Brown formulation soap( sabun mandi Herba)
Boreh body scrub (lulur badan)
Teh herba
Calming herbal blend paste( tapel)
Firming herbal blend paste(pilis)
Bengkung
Herbal massage oil
Feminine herbal wash (herbal pembersih wanita)
Herbal  bath ( herba mandian)

set Lengkap hanya RM335 termasuk postage.


keistimewaan beli dari saya:-
* Set Bersalin Lengkap 10 Item
* FREE 1 bottle VCO (Worth RM34)
* FREE POSTAGE
* HADIAH MISTERI...YANG SANGAT BERGUNA
*50pills of Alfalfa SHAKLEE( membantu banyakkan Susu Ibu)




selain menjual set lengkap, saya jugak menyediakan Loose item


Cold press virgin coconut oil ( Minyak Kelapa Dara)  -RM34
Brown formulation soap( sabun mandi Herba) -RM15
Herbal massage oil-RM33



Kenapa TANAMERA????
Saya suka sebab tak de jamu..Pengambilan jamu boleh jejaskan susu badan dan adakalanya memberi efek pada bayi.sebab jamu ni kebiasaannya utk ibu.. untuk memanaskan badan ibu..so dengan TANAMERA, herbal tea dan VCO tidak memberi efek kepada bayi dan susu ibu.


Supplemen Alfalfa yang diberikan sebagai Gift istimewa untuk korang bermanfaat dalam memperbanyak susu ibu.tidak memberi kesan sampingan ye.ALFALFA dari SHAKLEE.

jika ragu2 boleh terus wassap saya..saya akan terangkan lebih detail..


Terima Kasih kerana berurusan dengan kami.
Kami mengalu-alukan segala cadangan anda untuk memperbaiki mutu perkhidmatan kami. Terima Kasih

CIMB BANK (NORHAFISZAH JOHARI)
02070035443529

MAYBANK (NORHAFISZAH JOHARI)
112399135122


013-6323715 ( General

Wednesday, June 4, 2014

Kehamilan ke 2 : 3d 4d scan hanya rm110

assalam

Kehamilan ke 2: 3d/4d scan

sabtu yang lepas , 28 minggu usia kandungan. sebelum balik kg rumah mertua saya sempat ajak suami singgah klinik untuk buat 3d4d scan. lepas google, cari klinik terdekat.malas nk buat appointment.tepat je jam 9 pg saya terus kol klinik .tanya hari tersebut boleh walk in tak untuk 4d scan..bagusnya klinik ni sebab die kasi no hp untuk wassap, no klinik dll.so memang tak tunggu lama, panggilan saya terjawab. staff klinik cakap boleh datang walk in sebab harini appointment tak penuh,.bermula jam 9 pagi hingga 12 tghari je

Detail Klinik:-

Klinik Qistina
No.27, Jalan BPP 5/1
Permai Square 1,
Pusat Bandar Putra Permai,
43300 Selangor
Malaysia

Telefon   Bimbit  / Cellphone                     :   0129448246
Talian Tetap & Fax  / Fixed Line & Fax   :   0389434487

emel / email :klinikqistina@gmail.com

Harga scan untuk 2d: RM45
Harga scan untuk 3d4d: RM110

http://www.klinikqistina.com/

kami sampai lambat.biasa la bila nk bersiap balik kg.ada je lambatnya..lambat bangun sebenarnya..ehe.kami sampai dekat 11.45pg tau.nasib baik die tunggu.sampai je tak lama terus masuk bilik scan. Sonografer tu seorang wanita berketurunan India.saya tak amek nama dia...tapi sangat peramah.

awal penilaian, Sonografer terangkan struktur badan bayi..kedudukan kaki, saiz kepala, saiz perut, tulang kaki, tulang belakang, jari tangan dan kaki baby dengan detail.alhamdulillah semuanya sihat sempurna. dan dapat tengok dengan jelas jantina baby. kedudukan baby time tu seperti sujud.Sonografer cakap ini baby kuat sembahyang ni..tak pun tidor mati..tidor tak gerak gerak..

masuk part nak tengok muka pulak,adik baby tak nak kasi kerjasama.. langsung tak berkutik dari kedudukan bersujud tu.puas ditolak puas dikejutkan..tetap tak nak tunjuk.kedudukan kepala mendongak.so air ketuban tak banyak bahagian tu.maka hasil scan tidak jelas.tapi masih boleh nampak  mata, hidung mulut dia..cuma tak jelas..lama jugak discan..pusing sana pusing sini...

akhirnya kami semua pasrah...Sonografer pun cakap memang baby tak nak bangun.masih tidor agaknya..da pukul 12 tengahhari kot!maybe sebab mama tidor lambat semalam.so dia qada tidor la tu.takpelah yang penting tujuan nak scan telah dicapai..oleh sebab nak print or cdkan scan ni tak jelas, so Sonografer cakap takperlu la cas..so bayar harga 2d je. untuk nk buat lagi sekali datang sebelum 31 weeks

Tips untuk scan 3d4d
* seeloknya usia kandungan 28-31 minggu
* makan minuman atau makanan manis sebelum datang..untuk hyperkan anak.so nanti senang nak tengok dia
* lagi bagus kalau ibu mengetahui masa aktif baby..selalunya petang ke malam(untuk adik atirah la)


jantina adik baby????

x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x

x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x

Atirah akan dapat adik PEREMPUAN... INSYAAALLAH

Kehamilan ke 2: 29minggu alhamdulillah

assalam

Hari ni pergi klinik kerajaan untuk monthly check up..apa yang bagusnya kehamilan ke dua ni, perkhidmatan sangat memuaskan. kehamilan kali ni saya under jagaan Jururawat Zazila.. mungkin setiap jururawat ada orang list tertentu dan hanya akan monitor ibu ibu bawah jagaan diorang je..

Kehamilan kedua kali ni sangat mudah dan cepat prosesnya..tak macam kehamilan pertama dahulu.dulu paling awal pun 2 jam setengah baru setel kat klinik kerajaan.kali ni sejam je..sejam tu kira cepat tau..sebab proses nya amek masa...

Step step di klinik Kerajaan Ibu Anak
1- sampai klinik ambil no giliran. masukkan buku pink di dalam bakul yang disediakan
2-terus buat sampel air kencing dan uji sendiri..nurse akan tengok hasilnya
3-Nurse akan panggil dan terus timbang berat badan, periksa HB, periksa perut, jika perlu cucuk dos tertentu seperti cucuk kancing gigi, terus je buat
4-sesi consultansi bersama nurse.
5-jika perlu akan bertemu doktor( selalu kes bermasalah)

bawah jagaan Nurse Zazila ni mudah je..cepat pulak tu.sampai jam 8pg, 9 pagi da setel semua. lambat bila nurse kena buat 2 salinan buku pink..dalam buku pink tu banyak ruang yang perlu ditanda, digrafkan, dikarangkan ulasan.. dan sebab tu makan masa..sambil nurse menulis, dia akan bertanya tentang kesihatan ibu mengandung.

macam biasa dia akan tengok graf kesihatan kehamilan kita.. macam mana dengan HB, macam mana dengan berat badan, macam mana dengan tekanan darah, macam mana dengan tinggi perut..selain tu topik biasa dia akan nasihatkan jaga pemakanan.makan makanan yg tinggi iron, banyakkan makan sayur.sebolehnya minum susu 2 kali sehari , jaga kebersihan dan bla bla bla


hari ni punya check up dirumuskan seperti berikut:-

USIA KANDUNGAN; 29 minggu
BERAT BADAN: 59.4kg
TINGGI RAHIM/PERUT: 26 Minggu ( nurse cakap perut kecik.maybe anak kecik kot)
HB: 11.3 ( sudah naik sikit, last month 10.5..paras MERAH)
TEKANAN DARAH; 90/60
SUNTIKAN : dos untuk elakkan kancing gigi

Antara topik yang dibualkan adalah berkenaan pemakanan seimbang...masuk bulan ke 7 ni, topik yang ditekankan berkenaan penyusuan ibu.memandangkan saya masih lagi menyusukan , so nurse cakap memang saya pandai la bab penyusuan ibu ni.. so tak banyak dibincangkan.. selain itu, topik MERANCANG KELUARGA.. nurse tanya apa plan selepas ni?saya cakap maybe menggunakan kaedah semula jadi kot.since selepas kehamilan pertama, saya dan suami memang merancang secara semula jadi. saya kira waktu subur..


till then ya...bye bye..

ini pic terbaru.masa weddign ainun.tapi tak jelas.hehe


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;