Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Wednesday, July 31, 2013

persiapan raya 2013-part 1

assalam

makin kurang entry di blog ni..tak macam dulu.selalu je update paling kurang 2 -3 hari sekali..tetapi sekarang entry segan segan mahu terbit.huhu

hari ni dah 22 ramadan.cepat masa berlalu.rasa macam kurangnya ibadah tahun ni..sempat pergi terawih sekali je.huhu.my bad..

tinggal lagi 8 hari lagi nak beraya..persiapan raya korang macam mana?saya ada buat sikit sikit persiapan..

so far yang sudah siap untuk hari raya adalah:-

1-tukar duit raya ( belum masuk dalam sampul lagi.jumlah duit raya sama je cam tahun2 lepas.yang bertambah bilangan anak buah..huhu)
2-beli langsir baru ( tapi tak pasang lagi)
3 tahun langsir kt rumah tu tak bertukar.itu pun langsir yang mak kasi lepas kawen dulu,hahha..
3- cadar raya..kali ni beli cotton quiltz.da pakai da.tak tunggu lama.cantik dan kemas terletak.takperlu tarik2.hari2 bangun da kemas
3-baju raya mama, atirah dan papa da setel.accessories belum setel..huh..mama belum ada kasut dan tudung..atirah dan papa jugak belum ada kasut..
4- kuih raya banyak betul diorder.haha,masa order kemain lg,da ujung2 ni duit mengalir banyak..dengan kek lapis lagi.huhu..

5- barang kuih raya da beli.tapi belum buat lagi.konon macam banyak je nak buat kuih raya,,haha.semoga sempat siap

6-lampu kelip-kelip.mama adalah semangat pasang lampu kelip kelip.haha.nak pasang dalam rumah je.papa cakap tak pernah orang buat.hahhaha..itu semua poyo!tak kesah..nnti da pasang jugak

8- kereta belum servis lagi...kita sambung part 2 je la..


okes la kawan-kawan..korang nye persiapan macam mana???

tahun ni kami beraya di PPalong 6,neg 9 dulu..raya ke 3 balik kuala nerang Kedah..lepas tu sambung raya kt KL

korang nk datang rumah sila la ye..kuih raya macam banyak je..

ok.till then

Monday, July 15, 2013

Ramadan datang lagi..

Alhamdulillah..hari ni sudah 6 hari kita di bulan Ramadan. Syukur diberikan nafas dan kesempatan untuk meneruskan kehidupan dan beribadah kepadanya..tahun ni 1434 Hijrah..tahun ke 3 puasa sebagai seorang mama..syukur..
Atirah makin besar, makin nyenyak tidurnya..so belum lagi atirah bersahur bersama papa dan mama. Tiada gangguan..mama bangun masak, dan kami berdua bersahur selalu jam 5.15pg.dan adakalanya sempat minum air je sebab tak terjaga..
6 Ramadan dah..tapi mama dan atirah sempat berterawih sekali je..mari kita tengok alasannya…hari 1-3 mama cuti.maka kami berada di rumah sahaja..hari ke empat mama semangat nak berterawih.and we made it!atirah suka. Berbaju kurung lagi tau.tapi masa solat dia tak berada jauh ngn mama.asyik pegang kaki je. Kami buat 6 rakaat je.hehe.. 2 hari selepas tu, makan kenyang sangat so tak pergi solat terawih..dan kami berbuka di luar..
Mari tengok wajah atirah yg ayu ni.heheh.camwhore with mama before pergi masjid. Insyaallah nak pergi malam ni.semoga suksess!!!
Ramadan korang macam mana??

Sebelum tu,jangan lupa singgah FISSTICKER k..mana la tau korang mencari sticker untuk pelekat pada barangan peribadi atau perniagaan korang ye 
Salam Ramadan semua…tq kepada yang masih sudi bertandang di blog yang kian suram ni..



atirah dapat rewards..hehe.sebab behave masa mama sembahyang terawih..sebenarnya papa nk singgah kedai beli minyak rambut.so alang2 ape adehal setakat minum seteguk dua di mamak kan.heheh..

Friday, July 5, 2013

trip 24 jam ke USS Singapore dan JPO

as-salam

ini entry panjang sebab banyak gambar :).

ini rombongan Celcom sebenarnya..comp hubby buat lawatan ke USS dan JPO. lawatan 24 jam sahaja..hehe.ikut jadual bertolak jam 1 pg sabtu, dan sampai ke KL semula 1 pg ahad..ikut perancangan begitu la..tapi dah pergi beramai ramai ni harus la plus minor kan..

kami berkumpul jam 12.30tgh malam Jumaat,.dan bertolak jam 1 pg.naik atas bas tak tunggu lama terus tdo..atirah pun ada tempat..mama bawak bantal besar untuk dia,so memang nyeyak dia tdo..sampai ke Gelang Patah Johor lebih kurang jam 5.30pg..dekat RnR Gelang Patah tu kami mandi solat dan sarapan.Alhamdullillah cik atirah was so baik...hehe.even mandi pagi pun takde masalah...tapi masa nak breakfast, papa je makan.time tu atirah mcm nak tido balik je,..naik je atas bas kami makan sandwich tuna yang saya buat sebagai bekal..

sementara tggu semua ready sempat kami bergambar.muka fresh lagi..hehe



kami bertolak terus ke Singapore. untuk yang belum tahu procedurenya, kita akan turun 2 kali.pertama periksa passport. time ni just bawak turun passport je.. depan sikit nanti berhenti dekat Imegresen Singapore pulak. untuk serah passport utk pemeriksaan dan scanned semua barang yang kita bawak.kami kan naik bas..so kena bawak turun semua barang..komplek Imegresen Singapore cantik,besar dan hebat,hahhaha...jangan la compare sangat ngn Malaysia..kita harus bersyukur.eheh..

lepas setel pemeriksaan di Imegresen Singapore kami terus ke Universal Studio, Singapore. sepanjang jalan tu saya terlelap lagi bersama Atirah.so saya tk tengok pun kiri kanan..hehe..


Kami sampai depan Uss tu jam 9.30pg. time tu Atirah masih lagi tidor.oleh sebab tak larat nak dukung lama lama saya g beratur untuk masuk even jam 10 baru bukak.sebab nk cepat2 amek stroller..kami tak bawak stroller sebab malas angkut.lagipun tak sesuai da ngan Atirah yg tinggi itu,huhu.sempit da..so awal pagi nya saya memang tak bergambar depan Globe USS tu lagi..sebab busy beratur..

Info untuk sewa Stroller:-
Single stroller=  15 Dollar singapore
Double Stroller= 25 Dollar Singapore..

tapi papa sempat bergambar depan globe tu..eheh

okes, masuk je Uss kami terus ke Transformer, sebab tak nak beratur panjang.iye la hari sabtu memang penuh!.saya tak main pun roller coaster 4D transformer tu.sebab takde orang jagakan anak sy.hehe..semua nak main..i  tak kesah pun.eheh..oleh sebab tak on data HP maka saya takleh jauh2 dari hubby,kang hilang plak.so kami bergambar je dekat2 ngn bangunan Transformer tu..dan saya dan Atirah main game dekat Sci Fi city,game yang mama dan Atirah main namanya Accelerator teacups ride. kanak kanak seusia atirah boleh main..atirah suka dan bergelak2 masa main tu..






lepas papa keluar dari game Transformer 4D Tu, kami ke game Roller coaster outdoor yang menggerunkan plak.mmg gerun lak tengok..tapi saya naik jugak tau,sebab ini kesempatan yang saya ada..hehe.sebab geng2 perempuan takut nak naik.so dorang offer diri nak jagakan atirah.so saya naik ngn hubby dan kawan2 lelaki.sebenarnya takut giler.saya takot pada ketinggian..tp amek je peluang yang ada..nama game tu Battlestar Galactica dueling roller coasters...memang nak tercabut nyawa rasa.ahah.tp saya pejam mata sampai sudah!!

Battlestar Galactica dueling roller coasters.

 
muka lega lepas turun.ahaha


tahniah untuk diri sendiri kerana berjaya lakukannya..kami proceed ke game yang berdekatan..ACIENT EGYPT. kali ni pun saya naik juga ride dalam tu.kali ni lebih seronok sebab saya tak pejam mata.kami 
masuk gilir2.geng lelaki masuk dulu..geng perempuan masuk kemudian..atirah macam biasa berjalan jalan dan makan makan..best betul ride dalam tu..hehe

sempat kami bergambar dengan The Army of Anubis..



 Jam 12.30 tengahari..panas terik dan manusia makin membanjiri USS..sebab tu orang cakap jangan pergi SAbtu sebab konfem beratur panjang..tapi nak buat camne kan..Sabtu je yang free masa nye kan..takkan nak amek cuti plak kan..so redha je la...

kami lunch makanan yang telah disediakan.sebab kami dapat voucher dari agency dan redeeem je la..ok la.sekadar isi perut yang lapar.

destinasi seterusnya adalah dekat Far Far Away. Kami tengok 4d Shrek.seronok.tp silapnya kami pilih seat kanak2..sebab bfore masuk die inform yang ada kelebihan utk warga tua dan kanak2.dapat tempat duduk istimewa..rupa rupa nya part yg istimewa tu adalah kerusi kami not moving hard as others..huhu,masa tengok kerusi orang lain bergoyang2 jeles.je..tp memang best lah.atirah tengok tak berkedip2..

lepas SHrek show g Water World.life show dekat The Lost World. kat sini ada 3 pilihan tempat duduk.,.zone biru dan zone hijau adalah zon basah..sebab dorang purposely nak basah kan kita..so kami pilih seat Merah...zone kering.

Live show dorang superb!!!!

time ni saya tak amek gambar da..sebab da penat..










sebenarnya banyak lagi nak bercerita.saya tak larat nak menaip.nak buat part 2 takot tak muncul2.so random je la ye..

da dekat jam 4 petang, atirah da merengek.mengantuk..sian dia.dengan panas berpeluh kan..sian sangat..tp saya janji nak bawak ke toilet utk mandikan dia.so dia diam2 dalam stroller.last2 tertidor.cian.takbestnya stroller USS ini adalah mmg utk duduk je,takleh baring.terlentok kepala atirah..sayu je tengok dia.penat sangat..

kami kena berkumpul semula jam 5 ptg. sebab tak nak sesak kat luar.so memang masa ni je saya ada utk bergambar depan globe ni..awal pagi sampai tak bergambar sebab atirah tido..nak balik pun atirah tdo..sebab tu la pic saya kt globe tu atirah lena tdo..tak kesah la asalkan gambar ada..

kami terus ke JPO utk solat dan mandi..time ni da penat sangat.mencari handbag dan jeans utk saya dan suami.tp satu pun tak menarik minat..kami tak beli apa pun,..just mandi ,tukar baju dan makan..

balik terus ke KL.dan sume orang dalam bas tu tdo kepenatan.dan kami sampai kt Menara Celcom jam 2pg..fuh...penat...

esok paginya mama dan atirah memang bangun lambat..cian papa kena bangun awal.sebab papa sekarang ni pelajar separuh masa..huhu


 




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;