Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, May 29, 2013

resepi sambal sotong sumbat yummy!!!

as-salam,

{SCHEDULE ENTRY}

 hujung minggu yang lalu terasa rajin nak menyumbat sotong.kebetulan sotong yang kami beli kt Chowkit tu gebu dan besar.plus harganya murah compare ngn tempat lain.haha.seronok rasanya.kami beli sekilo je.cukup untuk kami berdua..haha.atirah tak suka sangat sotong.maybe liat bagi dia..

so hubby cakap buat sambal sotong je..selalu g kedai tengok sambal sotong orang gemuk2 je..jeles hookay!hubby cakap masukkan kepala sotong dalam perut sotong tu.so nanti gemuk la die..tapi terasa sedikit rajin tengah hari tu, maka terjadi la sotong sumbat telur.


mari tengok langkah-langkah menyumbat:-

st


bahan untuk telur sumbat
-telur
-bawang merah
-bawang putih
o
-garam
* korang boleh masukkan apa sahaja kesukaan korang.ada yang letak mix vege, carrot dan sesuka hati korang la..

saya tumis bawang merah dan bawang putih sampai harum.masukkan garam sedikit dan masukkan telur.saya guna 2 biji telur.dan korang kacau la ye.supaya berketul2. dan biar sejuk ye sebelum menyumbat.

sotong yang telah dibasuh bersih boleh ready untuk disumbat dengan telur.untuk kelihatan lebih cantik, buang kulit yang hitam keunguan tu.jadi putih bersih je nanti :).if tak nak buang pun takpe :)

-masukkan telur tadi ke dalam sotong.sumbat sampai gemuk k.then if ada lidi(pengcungkil gigi) bagus.boleh guna.saya guna spageti.susah nk kepilkan.guna la pisau untuk buat lubang before masukkan spageti.

sotong da ready, boleh la kita start buat sambal.

bahan bahan untuk sambal sotong:-
-cili kering(ikut suka kepedasan yang korang suka)
-bawang putih
-bawang merah
-air asam jawa
-garam

cara-cara masak sambal:-
1- tumis bawang hingga wangi
2-masukkan cili kering yang dikisar halus
3-masak cili sampai betul betul masak!ini penting.jangan sambil lewa ok.cili yang masak secukupnya akan membuatkan sambal anda enak sekali
4- bila cili da cukup masak(keluar minyak), masukkan gula dan garam secukupnya.dan masukkan air asam jawa.
4- masukkan hirisan bawang besar
5- bila sebati, masukkan sotong sumbat anda tadi.masak sampai sotong masak ye.tp jangan overcook.nanti LIAT!!!masak sotong memamg kena hati2..

sebab tu dalam Mastercef Selebreti dorang pentingkan masakan seafood terutamanya ketam dan sotong.haha..

okes. mari lihat gambar ye.selamat mencuba :)




Thursday, May 16, 2013

PROMOSI ISTIMEWA: SUTERA Crepe asli Terengganu :)

assalam..

hari ni saya paparkan koleksi kain sutera crepe asli dari terengganu :).suka tak sutera crepe??saya suka sangat sebab kualiti kainnya yang lembut dan tak mudah kedut.tak macam sutera yang style dulu..jatuh terletak je kt badan bila pakai.sejuk je :)..so memang worth buying la :)

perincian:-

*batik lukisan tangan(ekslusif dan tiada persamaan dengan yg lain)
*permata yang berkilat dan bermutu
* kain yang berkualiti!di jamin










SUTERA CREPE BERDIAMOND HARGANYA RM270( TERMASUK POSTAGE)

SUTERA CREPE TANPA DIAMOND RM250 (TERMASUK POSTAGE)

* penghantaran menggunakan khidmat POSLAJU


macam mana nk order ye???

whatssap/sms: 0193373347 (cikgu rosnani)

p/s: cikgu rosnani ni kakak ipar saya yg comel tu :)






jangan risau pasal kualiti.sebab kami sendiri titik beratkan pasal kualiti.takkan kami jual yg tak elok plak kan :)..

harga pasaran rm280-350 tak termasuk penghantaran..

harga yang kami tawarkan adalah harga istimewa untuk hari raya..

mari lihat stok yang kami ada.akan di upload lagi stok stok baru..do follow us for more new stock update ya

Monday, May 13, 2013

resepi :marie lapis cheese sedap!!!!

assalam

jAnji nk tempek resepi yg direquest oleh teman teman...ok.ini resepinya ya
maaf sy update thru hp.so byk typo dan simple je..

bahan bahan:-
500g cream cheese (sy guna jenama TATURA)
250ml whipping cream
susu pekat(ikut manis yg korang suka.sy guna separuh tin)
3sudu serbuk nescafe
1 mangkuk air panas suam
sepeket biskut marie(sy guna origina flavour)

cara caranya:-
1-pukul kental whipping cream..
2-dlm bekas yg lain pukul cream cheeese+susu pelay.da sebatiix d3ngn whipping cream
3-pukul sebati mix tu ye
4-bancuh air nescaf
5-celup biskut marie dan susun dan bekas
6-sapu/layerkndgn campuran cheese td.buat layer layer...so buat la berlapis2 k.
then jd la dessert yummy korg tu.

da siap da ..
korang smpan dalam peti sejuk semalamn sipaya senang nk potong
klu x nk tggu smlm tggu la sekurang2nya 3 jam

ini pic marie lapis cheese sy.da separuh nk abes baru smpt snap pic.hihi.ini sy bawak g opis sbb ada potluck.atirah suka tau.asyik btul die mkm smbil tgk upin ipin

Thursday, May 9, 2013

balik kg MENGUNDI PRU13

as-salam

bila bukan hari hari mencoret di ruang global ni terasa sangat lah sepi blog ni..tapi rasanya tak la lama sangat kan..seminngu sekali..kali ni takmo da janji lagi dengan blog ni.haha.konon nk update selalu.akhirnya tiada entry jugak..haha

okes, ini kira update sangat laju la..karang awal dan publish lambat dek kerana gambar lambat upload..haha..

3/5/2013
kami pun pulang ke kuala nerang,kedah. kami tu rujuk kepada saya, atirah, hasmah,kak ah dan anak2 beliau serta kakcik Lisa..suami pulang ke kampung halaman Palong,neg 9 bersama adik beliau,Idah..kami pulak pulang ke Utara.. naik satu kereta saja. so muat2 je..haha.jimat tol dan duit minyak.sebab kongsi kan..hehe..

big thank buat Hasmah yang drive sepanjang perjalanan...cian die..penat gak pulang dari kerja..yang lain tak pandai drive..saya plak pangku atirah(alasan)haha..tp hasmah memang power.asalkan ada orang nk berborak ngn dia.even saya terlelap beberapa kali..hehe.tp klu die da cakap tolong borak ngn die sebab die da ngantuk terus terkejut..haha.nerves sampai otak.then terus segar dan cari any topik untuk berborak..haha.bila da berborak tak ngntuk da..

kami pulang jam 10mlm dan sampai kuala nerang tepat time orang azan subuh.lebih kurang jam 6pg.lambat sebab awal perjalanan memang jammed.kereta banyak.tp lepas ipoh da tak jammed.jalan smooth..kami singgah kt penang antar k.cik..

4/5/2013
hari ni santai je..tengok anak mandi kolam..keluar ke pekan nak ke kedai emas. baiki gelang yang over panjang ni dan betulkan cincin..nak beli yang baru lom banyak pitis berlebihan,..terus ke rumah atuk..


5/5/2013
mari mengundi..kami semua mengundi di DUN Kuala Nerang dan Parlimen Padang Terap.yang mana kedua duanya dimenangi oleh Barisan Nasional..kami mengundi awal.jam 9.30pg. tak ramai orang. santai giler..dari awal daftar sampai pangkah tak perlu beratur panjang. kami saluran 4. anak anak ikut je sekali.takde hal.. kami balik je, tempat mengundi mulai ramai.beratur agakpanjang.hehe.seb baik kami awal sikit..


lepas tu kami lepak minum/breakfast sekeluarga. mak ayah tak ikut.dorang busy perihal pilihan raya ni.kami breakfast adik beradik je.lepas tu terus ke Pedu.nak g tempah kek kahwin untuk adik lelaki saya sorang tu.majlis kahwin Pizi 1 Jun 2013.saya tempah kek kahwin dengan makteh Ta. orang yang saya buatkan kek kahwin saya..kali ni design sedikit berbeza..hope cantik seperti selalu :)
enjoy pic kitorang di rumah dia..sebab die takde kt umah,.g ngundi.sementara tunggu dia sempat la berposing..haha..rasanya cam da lama tak naik buaian tu.hahha





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;