Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Monday, January 30, 2012

masa kecik terasa banyak....masa besar terasa sikit...

as-salam..

tetiba hari ni teringat perihal adik beradik bila selesai hantar atirah ke Teratak Manja..baru ada Atirah sorang, masih tak dapat cari rentak yang stabil..ada je hari terlambat la..rumah bersepah2 la..baru tak berlipat la..hadoi yai...kalau lagi ramai tak tau la macam mana keadaan diriku ini..haha..so tabik spring dekat my lovely mum dan my lovely mother in law..

saya ada 7 adik beradik..ada seorang abg dan 2 orang kakak..ada seorang adik lelaki dan 2 orang adik perempuan..saya nak yang tengah2..no 4 dari 7..dulu masa kecik terasa sangat la ramai..kalau pergi kenduri ke raya ke jalan-jalan ke makan2 kt restoran ke..mak aih.banyak nk kena order..dlu masa kecik ayah selalu bawak g makan dan jalan-jalan...

sekarang ni..abang kakak saya semua dah kawen..adik-adik masih belajar..yang bongsu pun da nak habis matrikulasi dah..bila berkumpul terasa sikit benar..huhu..nak pulak sekarang ni masing2 jauh..huhuhu..
abang sulung di terengganu..kakak no 2 di putrajaya( ini je yang selalu jumpa)..kakak no 3 di kedah..adik lelaki jugak stay kt rumah tolong ayah..adik perempuan di kelantan sedang praktikal..dan bongsu di matrik Changlun... how time flies so fast...

bergambar kenangan semasa persandingan, Kuala nerang
 1 mei 2010

semasa majlis bertandang di Palong 6..
10 July 2010
dalam keluarga mertua pulak..pun terasa sikit..dulu masa bercintan..si suami cerita dia ada 14 adik beradik..wa wa wa..ramainya...dia anak ke 5 dari 14..dan terdapat 2 pasang kembar..masa tu memang terasa ramai..tapi sekarang da hampir masuk tahun ke 2 perkahwinan..terasa 14 orang tu sikit aje..

yang paling bongsu sekarang dah masuk darjah 5..kejap je..daripada 14 orang tu, dah 6 orang selamat berkahwin..coming soon adik ipar pulak nak berkahwin..kejap je..

ini adik beradik perempuan sahaja..suami sy ada
2 kakak dan 4 adik perempuan..
ada 2 abang dan 5 adik lelaki,,

bila nk kasi adik adik untuk atirah ni..haha..mama papa lom ready lg..huhu..tunggu next year plak la baru pikir..tahun ni pikir beli rumah dulu..


p/s: gambar lain takde plak sekarang...nanti da jumpa edit balik :)

Friday, January 27, 2012

family vacation : cameron highland # part4- the end

as-salam..

sudah tiba ke akhir entry mengenai cameron highland..kesinambungan dari entri family vacation: cameron highland #part1,#part 2 dan #part:3.

day 2: (20/01/2012)
strawbery corner

ini adalah deretan kedai yang menjual cenderahati untuk pelancong..segala macam ada dalam kedai ni..strawberi corner ni terletak berhadapan dengan Kok LIm strawberi farm..kami tak masuk pun kok lim strawberi farm tu :P
pintu gerbang yang cantik

papa da atirah bersama giant stawberi

deretan kedai yang jual macam2 cenderahati

my small and happy family

Rose Valley

selesai makan dan kutip strawberi kami terus pergi ke Rose Valley..dekat Rose valley ni banyak jugak deretan kedai..nak ke rose valley mudah aje..sebab tepi jalan..kena bayar rm4/person untuk masuk..secara jujur nya takde apa pun sangat yang best kt dalam ni..bunga ros biasa-biasa aje..sebab saya harapkan bunga rose yang besar2 tu...warna warni aje bila masuk..

tapi hakikatnya, bunga ros yang ada seperti2 kat belakang rumah kita2 aje..huhu...bunga yang dijual secara komersialnya takde dlam rose valley tu..penanaman rose secara komersial tidak dibuka untuk lawatan umum..lagipun kebun bunga rose tu berada di kawasan yang sukar dilalui oleh kereta sedan biasa..Rose yang dijual secara komersial tu lg banyak sensitifnya..so mmg takkan dibuka utk lawatan umum..

rose valley

banyak tanglung sebab Chinese New Year

see..banyak merah2 kan

pandangan dari anak ke papa

merah merah menawan kalbu..sangat attractive

mama dan atirah
papa sibuk nak betul kan atirah

buaian untuk rilex2

family potrait :)

atirah nampak bam bam benar dalam pic ni

atirah comel papa hensem..boleh cmtu ??

burung2 tengah berkicau time ni

papa malu..hehe

mama dan atirah...kasih syg mama kepada atirah sampai syurga

kuda pakai bow??

saya gayat nak panjat ats ni..huhu

self pic taken..hahaha

merangkak saya naik atas ni..huhu..gayat amat


ungu ..cantik

juling mata mama tengok /cium rose


Kea Farm

kami sempat masuk kejap ke Kea farm..macam biasa aje..hehe..
banyak tempat2 lain d Cameron Highland ni untuk di lawati..tapi kami tak singgah masuk semua pun,sebab rasa biasa2 aje..kalau setakat butterfly farm tu, baik saya g kt KL je..lg besar dan unik2..bee farm plak tak nk masuk..time tunnel jugak tak masuk..sebab tak rasa menarik pun kt situ..

yang paling best adalah market la..kami pergi kamis jumaat..tp market start jumaat petang..lagi pulak hujan.huhu..petang tu kami shopping dekat area Kea Valley aje..seronok sangat rasanya walaupun hujan renyai2..(berpayung la kan)..bunga2 sangat murah...20 tangkai ros = rm10 je..itu lom tawar menawar lagi..best nye la hai..

saya beli rm10 je rose basah..dapat la 24 kuntum..ada merah, pink, putih dan peach..dan saya beli bunga kering jugak..bunga yang telah diawet..katanya tahan 2 tahun..janji jangan kena air..bunga kering saya beli rm20 je..nak beli banyak2 pun nk buat ape la sangat kan..:)

kat market la paling murah segala benda pun..fridge magnet, keychain, sayur mayur,, teh, jeruk2 strawberi..name it!..yang penting tawar menawar la..baru dapat yang bagus :)..

percutian ke Cameron Highland sangat la best..bertambah best bila satu sen pon duit tak keluar dari poket..dengan senang hatinya si suami belanja..hip hip hooray..hahaha..


p/s: Agro mardi dan  boh tea-sg palas  antara tempat yang menarik yang tak sempat kami pergi..huhu..2 hari tak cukup untuk explore semua tempat :(


(jauh atau dekat anda bercuti, murah atau mahal percutian anda,Mind is always the king..set mind supaya seronok..maka it turn AWESOME..kalau set negatif aje, memang takde apa la kita dapat :( )

family vacation: cameron highland# part 3

as-salam.

kisah bercuti sambung part #3 pulak..kesenimbungan dari cameron highland  part#1 dan Part #2.

day 2 (20/01/2012)

~malam yang sejuk..tidor yang mencukupi..percutian yang indah~

pagi jumaat yang indah itu kami mulakan dengan bersarapan di pekan brinchang..pasal makanan tak perlu bimbang.banyak kedai..fastfood seperti KFC pun ada..kami bersarapan berat pagi tu..hubby makan nasi lemak dan saya makan nasi putih berlauk..


Big Red Strawberi Farm

tempat yang sama kami seperti hari sebelumnya..hari ni hari terakhir kami kt sini, maka aktiviti shopping perlu la lebih giat. rasa tak lengkap percutian di Cameron Highland ni kalau tak memetik sendiri buah strawberi..kalau tak nak petik, sama je cam beli strawberi kt supermarket..hehe..di Big Res strawberi farm ni, kedudukan deretan pokok strawberi ni kemas..cantik..buah-buahnya juga cantik besar dan manis..

rate:-
minimum : half kg=rm 25..if lebih kira ikut berat la..

mahal kan??
harus la lebih mahal..if beli yang dorang da petik dan bungkus, rm 15 je 1/2 kilo..tapi sebab kita petik sendiri, harganya jadi mahal..sebab kita bayar untuk risiko buah/pokok rosak..takot bunga rosak..kang penghasilan buah tak bagus..tapi apa ada hal kan..da penat redah bukit bukau, bayar je la kan..ntah bila nk datang lagi :)

masa kutip strawberi tu, kami memetik sambil makan..haha..manis..strawberi segar..rasanya lebih sekilo kot..kalau sekilo rm50..kami bayar rm38 je..hehe.mean tak sampai sekilo..tapi masa kutip strawberi tu lebih 20 biji kami telan strawberi tu..atirah pun da comot2,,(petik,lap sampai bersih then ngap!)

atirah yang bangun pagi2 dan mandi..nampak tak gigi saya
2 batang ni???pagi2 saya suka memanjat :)
atas bukit..ini puncak Big red strawberi farm..sejuk pagi2 ni




papa dan atirah..ini walkway di big red
strawberi farm
strawberi segar, cantik dan manis...
turn papa memetik strawberi :)
kemas dan tersusun kan ladang ni :)
ada yang hijau ada yang merah
so pilih la yang merah :)

tengok dari bawah boleh kelabu mata..banyak yang cantik2


tangan pegang yang lain..
mata pandang yang lain ..haish..
mama makan banyak strawberi


turn mama pulak kutip..so atirah papa pegang


atirah makan aje strawberi ni..mama pun
asyik suap aje


masam..tp banyak manis..ai like!

macam pekebun asli mama kan :)


comot2 dah atirah makan :)

sheeeedapnye strawberi besar ni :)

suka betul atirah dengan strawberi

papa..nak lagi....banyak merah2 tu :P
mama dan hasil kutipan :)
atirah pandang2 lagi strawberi tu...udah2 la anak oi..
strawberi cheese kek..penat kutip, kita rilex kejap

atirah pun merasa cheese kek..sedap kan syg :)

si comel mama



p/s: banyak benau gambarnye..so sambung lagi la next entry :)

Thursday, January 26, 2012

family vacation: cameron highland#part 2

as-salam

harus banyak part percutian di Cameron Highland ni..bak kata suami, saya ni dah macam setiausaha aje..macam nak siapkan minit report aje..tak kesah la..saya suka, saya buat :)

sambungan dari entry Cameron Highland #part 1

day 1-19 /01/2012

Bharat Cameron Valley

selepas bergambar di ladang teh BOH, kami teruskan perjalanan ke Bharat Tea-cameron valley pulak..Bharat- cameron valley ni salah satu ladang teh yang sangat mudah untuk dilawati..hanya di tepi jalan sahaja..ia berada di Tanah Rata.perjalanan dari Habu ke Brinchang akan melalui Tanah Rata..maka harus la singgah sebentar di Bharat ni..tempat makan dan cafe di Bharat juga menyediakan hidangan yang hampir sama di BOh.ada kek, ada teh dan hanya beberapa hidangan teh yang simple..

masa kami sampai di Bharat ni, atirah da tak leh tahan dari tidor..so atirah tidor dala stroller sementara mama dan papa rileks2 meninjau2 kawasan ladang teh dari atas sahaja..kali ni tak turun dekat ladang teh..iye la kan..susah nk tolak stroller (atirah kan sedang tidor)

p/s: gambar upload kemudian..
Cactus Point

sebenarnya saya nak sangat makan wafle icecream strawberi yang dicadangkan oleh abang saya..puas jugak mencari kat mana tempat makan tu..last2 kol je abg pendi.dia cakap dekat cactus valley...berbekalkan Ace saya tu, kami google map aje..Cactus point adalah bukan Cactus Valley..huhu..

tapi kami dah terlajak..so kami singgah aje di cactus point..iya, memang mudah dilihat dari jalan..besar signboard Cactus Point ni..tak seperti Cactus valley..masuk adalah percuma..dan  banyak cactus di dalamnya..harganya jugak berpatutan..



sangat banyak bunga yang cantik2

saya suka pic ni..nampak ke"lovely"ian si papa


atirah da busan..haha

cantik kan :)


cactus valley & big red strawberry farm

cactus valley & big red strawbery farm adalah satu kawasan..dari satu company yang sama..kira kalau datang cactus valley,leh jugak melawat ladang strawbery ni..cactus valley dan big red strawwbery farm ni terletak di pekan Brinchang..

kekurangan tempat ni adalah papan tanda ke sana..sebab kami 2 kali pusing untuk kesini..gara2 tak nampak signboard,signboard yang luntur dan lusuh warnanya..huhu..tapi ini la ladang strawbery paling kemas, tersusun dan sangat cantik..buahan2 yang menarik..tempat makan yang selesa dan bersih....

tempat ini sangat dekat dengan pekan brinchang..melalui kawasan pasar malam di brinchang..if nak senang cari aje Star Regency Hotel..

untuk hari pertama, kami tak bercadang untuk kutip strawberry lagi..hanya sekadar jalan-jalan dan makan2..esok nya baru kami datang lagi untuk kutip strawberi :)..

banyak lokasi menarik untuk snap pic :)

nampak kurus kan..huk huk


yeee haaa..ini la kedai yang dicari-cari :)..bersih selesa..

kentang goreng+strawberi sundae dan wafle with strwberi+icecream

atirah terkejut tenok gaya papa makan :)

yummy!


tekun giler makan..hehe
to be continue.................

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;