Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Friday, December 30, 2011

susu ibu: keadaan sekarang~KAIS PAGI MINUM PETANG

as-salam..

kisah susu ibu yang saya alami ni meruncing start dari  saat ini http://piecesofbrown.blogspot.com/2011/10/sedih.html..

stok susu ibu untuk atirah start ZERO apabila 12 botol 3-4oz terpaksa dibuang dek kerana kemasaman susu tersebut..kenapa terpaksa buang??

ingat tak cerita kenapa atirah tukar babysitter??okes korang rujuk link tu ye..esoknya saya saya pergi rumah akak tu..nak amek segala barang2 atirah yang masih tertinggal..dia sediakan 12 botol susu yang beku..rupa-rupanya banyak lagi susu kt rumah die..huhu..selalunya saya akan bekalkan 4-5 botol sehari untuk atirah..if tak abes akak tu simpan aje kt rumah die..tak sangka pulak baki masih banyak..12 botol banyak hokey!

saya assume ok la kan..sebab beku..then balik rumah saya bekukan lagi la..no need to worry la kan.12 botol boleh sangat nak cover untuk 2 hari++..tapi saya pelik pun ada..kenapa warna susu tu tak putih ..kekuningan sikit..esoknya saya cek susu tu..semuanya dah masam rupanya..sedih sangat time tu..huhu.

saya terpaksa buang semua susu-susu tu..stok takde langsung..huhuhu..start dari haritu saya stress nak cukupkan susu untuk atirah..maybe da 6-7 bulan dah kan..susu tak semeriah dulu..tambah pulak dengan tekanan nak sediakan stok susu, so susu terhasil adalah sedikit..dulu bila balik kerja tak pernah pump pon..sebab atirah direct feeding je kan..

sekarang pun stok 0..huhu..saya bekalkan kt atirah 2x (3-4 )oz je setiap pagi..saya akan pump di opis sesi pagi..bila tengahhari saya akan pergi Teratak Manja untuk kasi lagi 2x4oz susu..so kira kais pagi untuk makan petang nya..sesi petang saya pam dapat la dalam 5 oz..itu paling banyak ok! 5oz tu untuk esok punya bekalan

balik rumah pukul 12tengah malam baru pam balik..sebab 6ptg-12tgh mlm DF atirah je...bangun subuh saya akan pump lagi..untung nasib stok akan ada 1 botol dalam peti sejuk..

so far sudah 3 minggu saya akan keluar during lunch hour untuk hantar susu kepada Atirah...

time cuti macam tak sempat aje nak pam :(..

sampai satu tahap, si suami bertanya..sudah sampai masanya ke nak kasi susu formula????..saya jawab..masih boleh bertahan :)..

Thursday, December 29, 2011

ber"SOGO"

as-salam

petang semalam kami sekeluarga menyempatkan diri melawat shopping komplek yang jarang2 sunyi  dengan manusia dan sale-sales iaitu SOGO..

plan awal nak beli baju sejuk a.k.a sweater baru untuk papa dan atirah..hasil rembatan tak yah la tunjuk..bajet2 kami je..hehe..papa dapat sweater baru, mama dapat 2 blouse baru, atirah macam biasa la..dia aje lebih..sweater, blouse dan pants..

atirah stay dalam stroller aje..lucky she is ok on that..cuma last2 je merengek2 minta dukung :)


atirah dekat Men's Department..

busan nya tunggu papa memilih~huhu

see my hairclip???nice huh!

si bam bam mama sudah 7 bulan 12 hari :)

Atirah ada laptop baru :)

as-salam..

wa wa wa..bajet nk hot aje atirah ni kan..ada laptop gitu..7 bulan da ada laptop..so kaya her papa kan..mari tengok laptop baru atirah..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*




laptop mainan aje :P

khamis minggu lepas masa balik kerja, lepas amek atirah dari Teratak Manja, ajak si suami pergi pasar malam dekat Bandar Tun Razak, Cheras..alang2 je kan..singgah la kejap beli belah ape yang patut..

oleh sebab atirah selalu sangat merangkak dengan pantas tatkala nampak netbook  papanya terpasang, dan kerap kali menekan2 keyboard tu..so mama belikan la laptop comel utk atirah..murah je uols..takkan la mama nak belikan riban2 kt atirah yang kecik itu kan..

lepas tawar menawar, harga mainan atirah ni RM13 termasuk bateri..haha..tapi ini takde skrin..bagus la mainan ni..
  • ada dwibahasa..arab dan english..
  • ada nombor dan huruf
  • ada lagu english& arab
  • ada 3 doa
  • siap ada how to spell..
bagus untuk mama dan papa jugak..ada bahasa arab..secara tak langsung papa dan mama leh hafal benda2 dalam bahsa arab..contoh nya apa itu kereta, pokok, kapal, epal dll dalam bahasa arabb..alif sampai ya..so lebih kurang 20 vocab arab terbaru yang mama papa hafal..klu tak tengok balik memang da lupe..masa sekolah rendah dulu je belajar T_T..

tapi atirah tak la suka mana pun..die suka tekan2 keyboard tu je..ada bunyi2 dia suka..tapi bila papa on netbook dia akan merangkak selaju boley untuk terkam skrin netbook tu..maybe sebab bercahaya :)

p/s: mama atirah save a.k.a kedekut sikit..barang mainan semuanya murah2..hehhehe..
p/s/s: atirah!jgn nk demand2 ye...

Wednesday, December 28, 2011

atirah demam lagi~

as-salam..

rasa cam lama tak update selalu..sedangkan semalam dah update :(..haha

atirah demam lagi..siap batuk berkahak..hari ni hari ke 2 demam..so doktor amek darah untuk futher check up..alhamdulillah nothing was so serius..mama dan atirah berulang ke klinik kerajaan bandar tun razak untuk check up dan atirah di beri gas untuk cairkan kahak

2 kali berturut2 dapat gas, so far kahak atirah mmg kurang..deman pun kurang..seronok !

berat atirah dah 9 kg..doktor dan nurse2 suka dukung atirah sebab kedebaban atirah..nurse da kenal atirah masa hari ke dua datang..

"budak comel debab sudah datang"


klinik kerajaan kosnya adalah rm0..hehhe..berbaloi2..dengan segala ubatan, ujian darah,counseling dan dll..

saya suka klinik kerajaan :)

Tuesday, December 27, 2011

keburukan rumah flat/apartmen/kondo

as-salam..

pagi-pagi selasa dah hangin..bila dah hangin mula la nak nampak yang negatif aje..huhu

part negatif pagi selasa ini adalah keburukan berumah di Apartmen/flat/kondo dll:-
  • lift yang lambat..
    • lift yang tersedia adalah 3..walaupun laju dan canggih pun lift tu, tapi bila da rosak satu, memang lembap..huhu..kalau kes budak2 baru balik sekolah bertembung dengan orang baru balik kerja, sabar je la tunggu turn..
    • kalau rumah bawah(taman), senang je kan..parking je keta, leh lenggang lenggok tak pun berlari2 masuk ke dalam rumah..pantas..

  • penat nak angkut barang dari kerete ke atas rumah/ dari rumah turun ke kereta-
    • ini paling azab bila balik dari shopping barang2 rumah..selalunya yang jadi mangsa untuk kes ini stroller atirah la..dah jadi pelbagai fungsi da.memang penuh,sendat stroller atirah tu..selalu kes ini berlaku 2 kali sebulan..sebab, dalam sebulan kami akan shopping barang basah dan kering 2 kali..tengah dan hujung bulan
    • during weekday, mama angkut Atirah, beg kerja, beg susu& baju atirah ke kereta untuk hantar ke Teratak Manja dan mama akan terus pergi kerja..setiap pagi muatan yang tersangkut kat badan kurus kering ni adalah berat..huhu..jangan la ada orang nk cari pasal time2 camni..memang amukan la diterima..hahaha..

  • parking kereta yang jauh
    • ini adat la bila duduk di perumahan yang tinggi2 kan..sape nak kasi ko parking depan rumah kan..sila la parking di lot yang disediakan..huhu..dulu apartmen Cendana (rumah yg sy sewa sekarang) takde sistem autogate..memang banyak la kete double parking..kena bad luck harus la pagi2 tolak kereta,,itu zaman pregnant kot..
    • bila da ada atirah, kawasan ni dah upgrade..ada sistem autogate..da lengang sikit kereta kt situ..takde double parking yg teruk cam dulu..tp masih ada lg..sekarang ni kalau ada  kereta yang block kereta saya memang mintak makian la pagi2..ye la..dah la penat mengangkut segala beban..plak nk kena tolak kereta..adoi...nak plak atirah tak nk ditinggalkan dalam carseat sorang2, tanpa ada mama di sebelah driver..minta nafas la time tu..nak mengamuk je rasa..
    • korang berumah taman heaven gile kan..kereta depan pintu rumah aje..leh sumbat segala barang sikit sikit..tak penat :)

  • alarm/bunyi kereta yang bodoh!
    • ini kes yang selalu terjadi di pagi buta. di tengah malam dan diwaktu yang dipikirkan kurang sesuai..ye la ko duduk apartmen/kondo/flat kan..dah tentu penghuninya beratus2 orang..maka jumlah kereta juga berpuluh-puluh...malah mungkin mencecah ratusan..selalu je ada kes alarm kereta bebunyi..tuan ntah kt mana..adoi la..sakit hati kalau baby terjaga dari tidur..kita yg tua ni pun rasa sakit hati je dengar
    • kes kalau kereta kena block..ada tuan kereta yang bodoh pergi parking kereta  angkat handbrake..dah tau memblok kereta orang lain, jangan la angkat handbrake kan..huhu.si tuan kereta yang tak boleh keluar tu, bunyikan hon bertalu2-..selama mungkin..dengan harapan si tuan kereta yang bodoh tu akan bangun dari tidor dan alihkan kereta..bukan tuan kereta yang bodoh aje bagun (untung kalau bangun..kalau tak??)..ini seisi perumahan turut bangun intai2 di tingkap..sabar  je la..(ini kes memang rasa nk pecahkan kereta dan nak calarkan kereta bodoh tu)

~.part ini tergantung..sebab dah tulis panjang2 tak tersave,,so malas nak sambung

Thursday, December 22, 2011

domino cheese burst+D24~panas

as-salam..

*mood sekarang terbatuk2 dan badan masih kepanasan..

petang semalam masa nak balik dari kerja,si suami yang datang amek sebab motor NBR dia ada di workshop untuk proses membaikpulih apa yang patut dibaikpulih. lagipun bengkel motor tu satu deret je dengan Teratak Manja..so sekali jalan je la..

dalam perjalanan ke Teratak Manja, si isteri ada request lagi.."abg,sedap kalau makan durian kan..makan dengan pulut..lagi sedap" " abg tolong belikan durian, pulut dan kelapa ye"
untuk tidak menghampakan si isteri, si suami hanya membalas " baiklah"..

perjalanan pulang ke rumah  secara berasingan sebab si suami menaiki motor yang sudah siap dibaiki..si isteri bersama anak kecil pulang ke rumah seperti selalu-selalu..

sampai je rumah, si suami cakap " abg beli d24..sebab tengok durian kampung macam tak bape elok je, merekah aje bawahnye..",tidak banyak songeh, si isteri terus kopek dan makan..entah berapa ulas sebelum surrender panas...si suami hanya telan beberapa ulas..sebab belum teringin katanya..

belum habis pun lagi cerita Tentang Dhia, ada iklan DOMINO cheese burst lagi..iklan yang sering menggamit tekak untuk merasa kelazatan cheese itu..maka si isteri terus menelefon 1-300-888-333 untuk buat tempahan..

40 minit berlalu, si penghantar domino pizza pun sampai bersama Aloha Chicken +cheese burst (regular) dan kupon extra sebab LEWAT..,maka pasangan suami isteri tersebut layak dapat FREE 1 regular pizza untuk next order kerana servis mereka lambat.

10 minit je masa diambil untuk habiskan 6 slice domino  pizza itu..ooooo..lapar benar kah????


 tengah malamnya si suami masakkan maggi kuah untuk santapan tengah malam..si isteri tetap makan walaupun dah kenyang dan akhirnya tidur dalam keadaan kepanasan..huhu..sampai ke pagi masih terasa kepanasan jugak..sebabnya si isteri bangun mengepam susu jam 4.30 pg (dek kerana telinga terasa bingit oleh deringan jam loceng si suami..) sempat lagi makan 2 ulas durian..T_T

p/s: si suami kunci jam untuk bangun tengok bola
p/s/s: watak si anak kecil tidak diulas...kerana hanya untuk kali ini biarlah cerita suami isteri pulak

Tuesday, December 20, 2011

simple..but so nice_1

as-salam..

bunyi  grill rumah dibuka dari luar...

mama: "atirah, papa da balik.."..

kelihatan si kecil tesenyum tersengeh2 menantikan kemunculan seseorang dari pintu..terlonjak2 dalam walker..tatkala tangan si ibu lincah memasak sambal ikan talapia untuk hidangan makan malam.

papa: "assalamualaikum..hai atirah...papa ada belikan sesuatu ni..."..sambil menayangkan deretan gigi penuhnya tu

mama: " wah..best nya..untuk sape tu??untuk mama ke untuk atirah???"
papa: "untuk kita-kita aje"..sambil tersengih lagi..

mama memanjangkan leher menjengah lagi..apa barang nya???





mama:.." baru je tengok iklan kt TV td..baru je ingat nk belanja abg aiskrim ni..cepat je abg dapat dejavu ye"
papa: " abg da lama teringin nak beli"

keadaan sunyi dan sepi..hanya kedengaran suara suara artis dari dalam TV...atirah yang berasa dipangkuan papanya kusyuk tengok mama dan papa makan aiskrim..si isteri dan suami melayan aiskrim dengan enak sekali...



magnum classic icecream

sedapnye la hai aiskrim tu..padan la harganya RM3.90 ++kan..tapi tak seghairah seperti dalam TV.,balutan coklat yg tidak la setebal mana..tapi cukup menyelerakan..memang sedap :)..memang da lama nak beli aiskrim ni..tp time nk beli, hubby ckp membazir..kecik tp mahal..huhu..so sedapkan hati, takpe nnti ada masa saya g beli sorang2..

ntah nape malam tu si suami terasa nk makan..so dia belikan la aiskrim tu..memang sangat kebetulan..si isteri sangat nak makan aiskrim tu...

"untung la dapat suami romantik"...yup memang untung..tapi si suami cakap die tak romantik pun..tp si isteri yg memberikan anggapan itu..

dulu pernah hubby bawak balik sekuntum rose merah..dan strawberi..wa wa wa..masa dapat tu kembang kuncup hidung si isteri.."romantiknya dia"/...then si isteri bertanya.." abg amek mana bunga ni???"

" kawan abg balik dari cameron..dia kasi bunga sorang satu...so abg kasi la kt ayang"..

hahhaha,,,walaupun bukan die belikan kt kedai..stil terasa best..haha..tak kesah la beli ke org kasi ye..yg penting die ingat kt bini die :P..

p/s: encik suami memang suka bawak balik barang,,tp simple je la..kadang2 cocholate bar ZIP tu..ada la lagi yg simple2..
p/s/s: simple2 pn takpe..tp kesan die mendalam..maybe si suami tak rasa ape...hahhahah

atirah dan makanan pejal : bubur nasi+ sawi+ikan merah+ lobak merah

assalamualaikum...

bubur nasi atirah untuk sehari dua ni berkisarkan Ikan Merah..beli pun seketul aje Ikan Merah tu..cukup la untuk 2 hari makan..

hari ni saya bekalkan Atirah bubur nasi+sawi+lobak merah dan ikan merah..saya goreng ye ikan merah tu..isinya memang sedap..kita yg dewasa makan pun sedap..inikan pulak baby..

semalam saya buatkan bubur yang sama. alhamdulillah cik adik Atirah bam bam makan leh tahan banyak jugak..tapi mcm biasa..tak abes semangkuk pun..

cara- cara penyediaannya:-
1- masak bubur nasi berasingan( beras yang sudah bersih(sudah dicuci dan dikeringkan), dikisar halus.guna 2 sudu besar serbuk beras dan masak seperti biasa)
2- letak garam dan kunyit pada isi ikan merah.dan goreng sehingga masak
3-rebus sawi dan lobak merah yang telah dipotong halus.
4- kisar halus sayur sawi, lobak merah dan isi ikan merah.
5- bubur nasi+ sayur dan ikan siap utk  dimakan.. (saya tak kisar bubur nasi.atirah kan da 7 bulan...takperlu terlalu halus lagi..)

bubur nasi+sawi+lobak merah dan ikan merah

Atirah yg always senyum:)
atirah sudah 7 bulan..tidak perlu dikisar halus lagi makanannya..ckup sekadar dikisar  kasar..

Monday, December 19, 2011

19 Dec: atirah 7 bulan

as-salam..

banyak entry hari ni..hehe :)

19 Disember 2011.genap usia Atirah 7 bulan. sudah lebih setengah tahun.da besar anak mama sorang ni..makin  sehat..yup..makin sehat..rasanya belum susut sikit pun even da makin bergerak ke sana ke sini..kadang2 papa dia risau..haha..takut gemuk..Alhamdulillah Atirah masih minum susu ibu sepenuhnya..walaupun stok mama tak meriah mana..Atirah da makan bubur nasi, buah2 , sayur, ayam dan ikan..

perkembangan Atirah ~7 Bulan~
  • atirah skip menjulur..5-6 bulan atirah da pandai pusing2..golek2..meniarap..tapi tak menjulur..die suka angkat kaki dan tangan masa meniarap..so cam ne nk kedepan atau kebelakang kalau angkat tangan & kaki..gaya seperti nk terbang..ish2..
  • 3 hari sebelum 7 bulan Atirah dah angkat2 bontot utk merangkak..dan sekarang atirah da boleh merangkak..walaupun tak laju tapi dah ada pergerakkan ke depan..
  • kalau masuk dlam walker atirah dah boleh berlari2..jauh die berlari..
  • baru nak tumbuh gigi..itu pon gigi belum kuar lagi..baru nampak putih2..

  • atirah goyang2 bontot dan bergerak ke depan..kalau nak amek  barang da laju dan aggresif menggerakkan badan tak kira camne pun..

atirah 6 bulan;atirah 5 bulan; atirah 4 bulan

berBowling..tapi tidak berOmbak Rindu..

assalamualaikum..

seperti entry lepas, lepas siapkan bubur nasi sup ikan merah utk atirah, papa suapkan atirah makan sementara mama siapkan makanan tengahari pulak..

lepas perut kenyang, relax2 kejap, then ajak papa g men bowling..lamanya tak berbowling..last masa preggy 2 bulan kot..tak ingat..sebab orang cakap tak elok main bowling masa preggy..takot keguguran..so since dat day memang da lama sangat tak main bowling..sabtu lepas baru kesempatan..yakni da 1 year++/.atirah dah pun memasuki 7 bulan..

kami pergi Endah Parade,dekat Bukit Jalil..sekadar untuk main bowling ok la..shopping mall ni macam tak bape nak hidup lagi dah..bowling je la tempat tumpuan pun..agak lengang shopping mall tu..masa kitorang nk main bowling pun banyak lane kosong..tak full occupied pon..tapi seronok la ain bowling kt situ.selesa..bola pun cantik2 lagi..lane pun bagus :)


muka excited sebb da lama tak main bowling

haha..suke sangat bila bola tak kena pin..hehe

mula-mula gilir2 dukung atirah

cik adik ni sibuk nk pegang2 bola jgak

lama2 papa mama ikat kt stroller la..sebab mood tgh kemuncak
main bowling..atirah tengok je la

3 of us..ada akak tu sudi snap our pics

atirah dalam stroller :)

macam biasa, game bowling hari tu saya kalah lagi..nyampah betul..awal2 da lead..last2 kalah juge..baru je nk kembag2..tup2 kalah jugak akhirnya,114-112 ..kami main 1 game aje..saya kalah 2 mata dari hubby..

lepas berbowling kami singgah makan KFC..best part kt Endah Parade ni, semua fast food ada..ingat nk redeem double zinger burger tu..tapi da lama abes stock rupanya..mula2 makan ok je..then atirah da mula mengamuk..huhu..seb baik baby room dekat aje ngn KFC tu..so g bfeed atirah jap sebelum selesaikan makan kt KFC..

oleh sebab gaya atirah yg tak boleh stay statik lagi..nak menjerit2 aje..so kami cancelkan plan nk ke VIVA utk Ombak Rindu..huhu..hubby cakap takot membazir..ntah2 iklan tak abes lg, atirah da menjerit2 nak kuar..so kami tak mau amek risiko..so kami balik je terus :)

so tunggu je la AStro First nanti..

lagu OST OMBAK RINDU memang sedap dan menusuk kalbu betul la :)

atirah dan makanan pejal : bubur nasi+ sup Ikan merah

assalamualaikum..

hari Jumaat lepas ada shopping barang2 dapur..beli stok lauk dan sayur. saya belikan Atirah Ikan merah sebab nak buat sup ikan merah seperti yg dibuat oleh ELIN~refer blog die ye..

saya beli sepotong aje isi ikan merah ni..boleh tahan mahalnya..RM33.90 sekilo..saya amek sepotong jadi RM8..cukup la sepotong untuk anak dara I tu..mama papa akan ayam je la..hehe.so Sabtu pagi nya bermula proses siapkan atirah bubur nasi+ sup ikan merah.

ini cara-cara penyediaan bubur nasi+sup ikan merah versi saya ye..
1- masak bubur nasi seperti biasa
2- masak sup ikan seperti yang korang selalu buat..kalau versi saya, saya tumiskan dahulu bawang merah, bawang putih dan halia, lepas tu masukkan air sampai mendidih..masukkan lobak merah dan kentang sampai empuk.
3- akhir sekali masukkan isi ikan merah dan daun sup..tak lupa jugak sedikit garam..pada pendapat saya, jangan masak ikan terlalu lama..jika terlalu lama isi ikan akan jadi liat..sama jugak kes dengan sotong dan udang..klu terlebih masak isinya akan liat..huhu..so nk isi putih gebus, masak secukup nye aje..jgn lama2 sangat.
4- bila sup da siap, sayur2 diambil dan dikisar..isi ikan merah diracik2 halus..
5-siap utk dimakan :)

isi ikan merah,daun sup,kentang,lobak merah dan
bawang putih,bawang merah&halia

sup ikan merah

bubur nasi+sup ikan merah

as always..kasi makan masa lapar..sure banyak atirah makan :)
isi ikan merah memang SEDAP !

Thursday, December 15, 2011

atirah dan makanan pejal : bubur nasi+ sawi+ikan bilis

as-salam..

banyak update saya buat hari ni..Butik Atirah dan Fiszah's Crochet ada update..tapi gambar yg sama..korang  klik la ye untuk tengok gambar crochet hat terbaru :)

okes, berbalik kepada makanan pejal atirah..secara jujurnya saya buat makanan atirah ni semuanya dari sumber yang ada dalam peti ais tu je..so tak la banyak bahan bebenor..2 hari ni makanan atirah simple as usual..bubur nasi+ sayur sawi yang sudah dimasak+ikan bilis hancur..

cara penyediaannya:-
  1. potong/hiris nipis2 sayur sawi..untuk mempercepatkan proses memasak
  2. masak sayur sawi sampai masak la..saya tak buat halfcook..tkot serat/urat2 daun utk keras utk atirah
  3. campurkan sayur sawi yng sudah masak kedalam bubur nasi dan tambah stok ikan bilis
  4. sayur sawi yang dipotong halus-rebus hingga masak ye
    bubur nasi_sawi_ikan bilis
    atirah yang sudah nk masuk 7 bulan..
    abes comot2 walker tu..
    makan bubur sambil main kereta
    muka serius atirah..makan sambil main sambil tengok TV
 cuba tengok kuantiti bubur yang saya buatkan utk atirah tu..itu makan petang selepas balik dari nursery..dalam jam 7 malam camtu..bukan habis pun atirah makan..hehe..saya rasa baby memang camtu kot..kena layan die makan..sebab sekarang fasa nak bermain2..nak gerak sana sini..sabar je la kasi diorang makan :)

p/s: saya tak pernah cuba sayur bayam lagi..mak saya cakap bayam busuk..huhu..so mak saya suh try sayur hijau yang lain..as long sayur hijau should be ok..so saya tak try bayam even bayam adalah sgt bagus utk baby..

Wednesday, December 14, 2011

wordless wednesday #4- 1 May 2010

walaupun tudung da kemek2..
ai like this picture so much

kasut cinderallela versi Puan Norhafiszah..
simple crown yang menghiasi kepala
saat 1 may 2010

Tuesday, December 13, 2011

muntah keluarkan kahak~bijak anak mama

assalamualaikum..

hari jumaat lepas Atirah tak pergi nursery sebab demam+selesema+batuk..batuk yang mild2 je..bila cek ngn doktor, doktor kata kahak tak banyak pun..so dapat ubat batuk dan selesema..malam yg atirah panas tu, cepat2 saya letakkan cool fever..alhamdulillah panasnya tk tinggi sangat..


budak comel dekat klinik mediveron
tak sehat pun senyum tetap senyum

suka atirah dapat pelukan dari papa
seperti entry bawang putih tu, saya memang praktikkan pada atirah..saya sapukan 3 kali sehari  ramuan bawang putih tu..walaupn tidak cepat pemulihannya tapi membantu cairkan kahak..

kecian tengok atirah terbatuk2 tu..kalau letak dia berbaring di toto, dia nak termuntah..mula2 tak perasan..rupanya2 dia muntah buangkan kahak..maybe dia rasa tak sedap kt tekak tu..tu yang dia nk termuntah aje..

my sis yg belajar fisioterapi tu pun pesan suruh tepuk2 belakang atirah..dia cakap, kalau masuk wad pun, Fisio yang akan buatkan kt baby cmtu..akan tepuk2 belakang baby supaya kahak tu kuar..bijak anak mama..kuarkan kahak sendiri..

atirah dan makanan pejal : bubur nasi+ sup ayam

assalamualaikum..

sabtu lepas ada buatkan atirah sup ayam dan bubur nasi..selama ni buatkan atirah bubur yang campur ikan bilis aje..so saya tukar kepada ayam pulak..sumber protein yang bagus..

saya masak sup macam biasa..campurkan jugak dengan lobak merah dan kentang..sup ayam ni untuk saya dan suami jugak..tapi untuk atirah, saya hanya campurkan sedikit garam(saya campurkan sikit garam..kalau tak tawar sangat..takde rasa..)..bila da amek portion utk atirah,, baru saya tambah lagi garam supaya bersesuaian dengan tekak org dewasa seperti saya dan suami ni..

bubur nasi +sup ayam yang sudah dimasak
sedia utk dikisar halus
ayam+kentang+;lobak merah+daun sup+daun bawang

bubur ayam yang sesuai utk dimakan :)
alhamdulillah atirah suka makanan ni..banyak die makan hari tu :)

selamat mencuba ~

Monday, December 12, 2011

mood seni:kait jarum dua (Knitting)..ANGAN-ANGAN

assalamualaikum..

sekarang ni terasa nk belajar kait guna dua jarum pulak..mampu ke tak???huhu..sekarang ni busy sikit dengan tempahan topi..tapi hati meronta2 mahu buatkan atirah sweater..

kalau kait jarum satu(CROCHET), sweater itu tak ckup kemas..tapi saya takde basic langsung mengait guna 2 jarum..jarum utk knitting pun takde..huhu..tp hasil knitting mmg superb..korang cuba tengok hasil knitting di bawah ni..kan terharu mata memandang hasil sendiri kt tubuh si kecil kan..


sweater kanak2..
ini sweater diorang jual dalam Pound Sterling..lebih kurang rm140...cantik kan..ini dah tahap knitting yg hebat..utk beginner jangan berangan lebih2..
sweater lelaki
sweater yang sesuai sangat utk cik abg..nampak gagah gitu..berapa harga tak tau..malas nk google..tp kalau buat sendiri ni bercinta jugak la kot..baik beli je..ntah2 kalu buat berbulan2 lom tentu siap..haha
sweater kanak2
 see..sweet betul la..konfem2 memberi kehangatan  pada tubuh si kecil..bila la mampu buatkan sebijik utk atirah ni??huhu
sweater utk lady
 ganjaran hebat utk diri sendri..cantik da sweet kan uols????aaaaargh..nak senang beli aje la kt kedai..nk susah kan diri, kena belajar dan buat sampai jadik!


P/S: kalau da siap sweater baru sedap jalan2 kt Cameron Highland kan???hehe

p/s/s: semua gambar2 ini ehsan dari google..buat semangat pada diri sendiri..tak dapat buatkan utk papa dan myself pun takpe la..cukup la dapat kasi sebijik sweater untuk atirah..tapi bila akan terhasil tu???huhuh..angan2 perlu ada usaha..baru la menjadi..

Saturday, December 10, 2011

wajah kesayangan hamba_1

atirah 6 bulan 3 minggu



papa dan atirah

Thursday, December 8, 2011

petua #1 : bawang putih legakan selesema & batuk tanpa ubat

assalamualaikum..

dah lama nak buat entry pasal bwang putih ni..hari ni terasa nak share satu petua yang kerap kali saya gunakan bila batuk/selesema/sakit tekak akibat batuk atau selesema..petua ni diamalkan sejak saya kecik lagi..memang mak akan buat petua ini sekiranya anak2 & suami (ayah sy) mengalami batuk /selesema..

saya ingat petua ni semua orang tahu..huhu..rupa- rupanya tak semua orang tahu..dulu suami saya batuk2 saya buatkan petua ni..dia pun tak pernah tau petua ini..so saya nak share ngn korang petua ini berserta kaedahnya..

bahan-bahan yang diperlukan
1-seulas bawang putih
2-minyak gamat (kalau tak ade, minyak masak pun takpe..jangan la guna minyak yang da goreng ikan pulak)
3-garpu.
1- cucuk seulas bawang putih.tak perlu buang kulit.

2-bakar sehingga masak atau kulitnya sudah kehitaman

3-lenyek- lenyekkan bawang putih tu. kemudian letak minyak
 4-sudah siap dan boleh la disapukan dileher dan dada

sapu la 2 hari berturut-turut..insyaallah dengan izin Allah , selesema dan batuk akan cepat hilang.


keberkesanan nya dijangka pantas..hehe..sesuai sangat digunakan untuk baby yg susah nk makan ubat &  wanita preggy yang agak was2 makan ubat doktor tu boleh try petua ni..takde kesan sampingan kecuali sedikit bau2 la.haha..bawang putih kan..harus la berbau..urutkan dekat leher atau dada..insyaallah cepat lega...sebenarnya khasiat bawang putih  ni, dia mampu mencairkan kahak dan melegakan batuk..

untuk orang dewasa, kalau korang boleh makan bawang putih yang sudah dimasak ni, lagi cepat elok..kena masak betul bwang putih tu..kemudian kopek kulit dan makan..insyaallah cepat elok..utk baby jangan buat la..terlekat plak kang..utk baby sapu je kt leher dan dada ye



korang cuba gogglekan khasiat bawang putih ni..mmg banyak..tp untuk kes batuk/ selesema ni mmg kena bakar tau..kalau tak bakar nanti melecur kulit.sebab pernah my cousin letak bawang putih dekat pipi die..bawang putih segar..bajet nk ilangkan jerawat..lepas tu dia biarkan lama..then kulit die jd hitam seperti melecur..so nampak tak efek bawang putih segar ni????

sejak kecik lagi kamis sekeluarga amalkan petua bakar putih ni..alhadulillah ..takde side efek :).insyaallah berkesan..korang cuba la ye 2-3 kali.insyaallah.....klu tak berkesan kt korang, ampun ya..hehe..

lagi satu langkah berjaga-jaga..jangan mandikan bayi dengan air sejuk. last entry saya gtau atirah dah boley mandi dengan air sejuk kan???sebenarnya tak boleh..lepas 2 hari saya mandikan dengan air sejuk, dia mula selesema..so hubby pesan, mandikan atirah dengan air suam.sampai umur atirah setahun..kalau emergency takpe la kan..setakat rilex2 kt rumah, better mandikan baby dengan air suam..badan bayi belum cukup kuat lg..if korang perasan, bby yang selalu andi air sejuk selalu aje hidung berair tau..(selesema la tu)

stokin!..jangan biar baby tidor tak pakai stokin..bagus tau stokin ni..selain bagi keselesaan kepada bayi, kuku jari mereka akan kurang risiko dari rosak..bayikan nak meniarap, nk merangkak..so kuku kaki akan mudah rosak nanti..pakaikan la stokin..nanti kaki diorang comel nye..senang nak cari kasut masa besar nanti..lagi satu pilih la stokin yang bersesuaian..jangan la yang ketat2..sian kaki gebu diorang tu..

p/s: orang cina banyaknya suka makan bawang putih fresh2..bau badan diorang erkkkk..tak enak dibau
p/s/s: pengambilan bawang putih yang berlebihan menyebabkan baubadan yg "busuk"

cinta harus memiliki ~Anuar Zain~

assalamualaikum...

saya peminat tegar lagu lagu Anuar Zain..my crash forever..sungguh membuai-buai perasaan..si suami pun tak kata apa..saya suka Anuar Zain..hehehe..bukan kerana rupa..lebih kepada nyanyian dan dia sangat sofistikated!



Anuar Zain – Cinta Harus Memiliki

Sejauh ku berlari
Meninggalkan dirimu
Masih bayangmu yang menawan
Sekuat ku mencoba
Melupakanmu kasih
Lalu Mengapa ku tak sanggup

 

Pre Chorus:
Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Selamanya

Chorus:

Ku tak percaya kita
Cinta tak harus memiliki
Lalu mengapa?
Hati terasa sakit


Sekeras ku berfikir
Mencari alasannya
Semakin jauh ku terluka

 
Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah

Oh…

 
Chorus:

Ku tak percaya kita
Terpisah karena berbeda
Ku cuma berdiri kaku hampa
Kau didakap mesra si dia
Semuanya pudar tak bermaya
Kau tinggalkanku memujamu
Ibarat suria hilang cahaya


Chorus:
(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
Cintaku atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
(Cintaku) atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

p/s; Anuar Zain antara penyanyi yang bayarannya mahal..dah superstar kan..legend la senang cakap

Wednesday, December 7, 2011

butik atirah dah ada stock baru

assalamualaikum..


hari ni Butik Atirah dah ada stock kain english cotton terbaru..warna yang menarik, kain berkualiti tinggi..harga yang berpatutan..stock sangat limited..mari la jengah2 blog Butik Atirah ye..if berkenan boleh lah sms atau email pada saya ye..

Tuesday, December 6, 2011

Kempunan Red Velvet

assalamualaikum...

dah lama terasa nk makan red velvet..sejujurnya last makan red velvet last year..masa birthday party oon.(entry ni).sejak dari tu asyik google aje red velvet ni..mengancam dengan merah dan putih cheese tu..adoiyai..terpikir2 mahu buat..tapi rasa malas untuk mencuba..

ini kek red velvet  masa hari jadi oon yg ke 3

adoi..baldu merah yang mengiurkan.


sampai satu tahap rasa giler2 nak telan red velvet ni..ada order dari akak  kepada my colleague..tapi aje ada kesah lain yang menghalang..huhu..pending lagi ...so hari selasa last week,ajak hubby g cari kt secret recepi dan starbuck since hasmah ada cakap red velvet kt starbuck sedap..

lepas kerja  dan amek atirah, terus shoot ke alamanda,putrajaya..nak cari red velvet cake..puas tawaf alamanda tu..kt secret resepi takde..kt starbuck pun dah habis..dah rupa orang preggy mengidam pulak..adoi..hampa betul..then pergi terus ke rumah my sis nk amek walker utk atirah..balik rumah dah pukul 12tengah malam sebab singgah dinner jap kt satay kajang.

malam tu on FB, terus je konfem order red velvet kt akak my colleague tu.lambat pun takpe sebab tak tau nak cari kat ne dah yang dekat..since the baker kat kampung lagi, minggu depan baru saya dapat katanya..semalam during lunch hour  dapat kek tu..ya Allah..lega betul...sedapnya kek tu..korang nk try sila tengok web akak tu ye..tak rugi langsung order..mmg marvelous..saya makan kt office separuh..separuh lg nk makan ngn hubby kt rumah..ikutkan hati habis je dibedalnya kt opis ni..

DELICIOUS CUPPIES...by kak mimi...


tak sempat nk transfer gambar..bateri kamera dah kong :(..so ini gambar red velvet yang saya tempah..saya amek pic dari tuan punya kedai :)

p/s : saya order mini red velvet :)..

Monday, December 5, 2011

kisah sabtu: atirah dan walker

assalamualaikum..

seperty entry yang lepas, lepas je balik dari Pureen Sale, tengok Atirah sedap tidor..snap2 gambar dulu sebelum cik adik itu bangun..ikut perancangan awal nk hantar Atirah ke Teratak Manja pagi sabtu tu..tapi jumaat petang,teacher Nani kol bagitau tak boleh jaga sebab Teratak Manja tutup sebab abang ipar dia meninggal dunia..

mula2 pikir takpe la, angkut je atirah sekali, hubby gtau dia masuk kerja petang..so ape lagi..Atirah stay ngn papa je la..papa mandikan, kasi susu dan atirah tido sebab lapar nak makan agaknya..

atirah baru bangun tido sebenarnya..
papa suapkan bubur+carrot+ikan bilis

atirah suka tengok tv..siaran ulangan Serasi Bersama


sudah kenyang leh pose cenyum2...
lepas je papa pergi kerja, main main jap ngn atirah, mama ajak masuk tdo..mama yang nak rehat sebenarnya..penat bersesak2 kt pureen sale..then balik masak lunch  utk papa dan bubur utk atirah, so nk tidor puas2..cuti kan..harus tido lama2..hehe..atirah cam paham2 je..so lepas susukan atirah, mama dan atirah masuk alam mimpi..tidor lama jugak..dekat 3 jam++..atirah sedar mama da bangun dia pun turut bangun..

lepas mandi petang, atirah makan puri pisang je..malam tu layan masterchef ngn where the money drop, mama lapar pulak..so google resepi kek pisang yg mudah dan tak perlukan bahan yang banyak, maka terjadi la kek pisang( stok pisang emas utk atirah kan ade..tu yg terjadi kek pisang :P)..hujan kt luar tu menyebabkan kek pisang panas tu berjaya ditelan hampir separuh..hehehe

meniarap dan bergolek2..kt celah2 sofa jugak dia suka

kek pisang gebu dan sedap :)
separuh mama habeskan malam tu jugak
walker...ada banyak sangat pendapat ianya tak elok utk baby..bagi saya ikut pada ibubapa dan kanak2 itu sendiri..ada jugak kebaikannya..mudah utk mama buat kerja..terutamanya masa nak mengemas rumah/mop lantai...masa nk sidai kain..masa nak masak..nak kasi makan...bila rilex2 tengok tv,boleh berguling2 dekat toto..time ni la atirah nk meniarap dan berguling2...

ikut pada individu la..tak baik tau nk menuding jari cakap "eeee, tak bagus tau letak kt walker" "nnti baby lambat berjalan" " nanti otot baby luka"...bukan kita letak bbay tu 24/7 dalam walker..adoiyai...ikut kepada keperluan dan keselesaan :)

p/s:  atirah pinjam walker abg oon..mak ngah tak kasi beli sebab nk pakai kejap aje katanya..so atirah pinjam je dlu dari abg oon :)..thanks makngah..save wet mama :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;