Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Wednesday, November 30, 2011

wordless wednesday #3- our honeymoon may 2010

assalamualaikum..

godek2 album lama,ada jumpa gambar honeymoon kt Redang..(5-7 may 2010)






bulan madu terindah...4 hari selepas diijabkabulkan...nak repeat lg boley???tapi bukan honeymoon da..kira holiday je sebab bertiga sudah...

atirah dan makanan pejal : puri labu + kentang

assalamualaikum..

hari ni saya buat puri baru untuk atirah..puri labu dan kentang..maybe 1-2 minggu ni banyak resepi mix dengan labu sebab saya beli sebiji labu..sebiji je labu pun da cukup banyak..puas jugak nak habiskan..saya tak makan sangat labu..kurang gemar...

penyedian puri labu dan kentang
  • 1/4 labu di potong.kupas kulit labu.separuh kentang di potong kecil
  • potong kecil2 untuk memudahkan dan mempercepatkan proses memasak
  • masak hingga empuk dengan air yang tidak terlalu banyak
  • toskan air dan biar kan sejuk sebelum dikisar.

    kentang dan labu yang sudah empuk
    puri kentang dan labu
bekal atirah ke nurseri hari ni puri labu+ kentang dan bubur+labu +ikan bilis..labu manis :)

Tuesday, November 29, 2011

susu ibu : marmet vs medela swing

assalamualaikum..

tadi kat office, sempat mengepam sekali aje..ye la, dah masuk opis pun pukul 12tengah hari kan..sekarang ni hasil susu tak semeriah dulu..tapi cukup la untuk menampung keperluan..masih tahap mampu..ehehe

bila mengepam, selalu je terasa nk ada medela freestyle..senang, 2 2 breast bekerja..so time consuming is low..dengan production yang makin kurang ni, adalah memakan masa yang lebih untuk sesi mengepam kedua-duanya..harus selesai satu-satu..tp nk beli lagi satu pam, adalah tidak sesuai rasanya..mahal plak tu..ribu2..tunggu adik atirah kuar dlu la, baru pikir lagi nk beli ke tidak..

so mama harus lebih rajin..sebelah pam dengan dengan medela swing, sebelah lagi marmet..dengan penggunaan masa yang sama, hasilnya tak jauh beza...

1- hasil marmet
2- hasil guna medela swing
walaupun tak semeriah mana, tapi alhamdulillah :)

atirah dan makanan pejal : bubur nasi+ labu+ikan bilis

assalamualaikum...


semalam pergi HERO beli barang basah untuk bekalan atirah di nurseri..saya beli labu, sawi, dan ikan bilis..sempat jugak pergi belek2 puri HEINZ tu..amek idea nk mix kan sayur+ buah2 utk atirah ( tak payah pikir sangat..sudah confirm2 syarikat HEINZ tu dah buat kajian tentang puri untuk baby tu..harus la banyak kebaikkan nya..so saya hanya perlu tiru dan masakkan menggunakan bahan semulajadi)..hehe..so mudah la lepas ni nak mixkan makanan untuk si kecik tu..no addtional ingredient :)

okey, bekalan untuk atirah hari ni adalah bubur nasi+ labu dan ikan bilis..

penyediaan bubur nasi+labu+ikan bilis
  • masak bubur nasi hingga masak
  • masukkan puri labu,dan ikan bilis hancur
  • masak sebentar..(tak perlu lama lama sebab puri2 itukan da masak)
  • biarkan sejuk dan kisar lagi..tak perlu tambah air utk kisar tau..klu tambah air nnti cair sangat,huhu
  • labu yang sudah empuk



bubur nasi+labu+ikan bilis
 rasanya???sedap..ehhe..manis dari labu dan masin dari ikan bilis..saya baca dalam majalah, labu adalah sangat baik utk otak bayi..:)..kalau nak kasi puri labu sahaja pun okey..

petang nanti maybe atirah makan puri labu sahaja..no bubur  no ikan bilis..manis labu sahaja..utk makanan petang :)..so next entry kita  buat puri labu pulak ye :)

check up 6 th month Atirah ~ papa teman..yeay !

assalamualaikum..

hari ni bawak atirah pergi check up untuk 6 bulan..untuk check up 6 bulan, ada suntikan hepatitis B. as always menunggu di klinik kerajaan 3-4 jam..macam biasa la kan..ehehe..pergi pukul 8, dekat pukul 12 baru setel..hadoiyai...permulaannya atirah ceria main2..lepas susu, mama dodoikan suruh tido..nasib baik dia tdo lama..dekat 2 jam atirah tdo dalam klinik...


atirah tido aje :)

my bam bam sedap tido dalam ekon
perkembangan terbaru atirah:-
  • berat: 8.3kg
  • panjang:72cm
  • ukur llilit kepala: 41cm
  • ukur lilit dada: 44

perkembangan atirah seusia 6 bulan:-
  • sudah pandai sebut papa( masa die suka/tengah main2)..sudah pandai sebut mama(lebih kepada amma...semasa nangis)
  • sudah pandai meniarap dan bergolek..belum merangkak
  • belum tumbuh gigi
  • kulit pipi atirah sensitf..kadang2 naik merah2,..kesat..kdang2  licin gebus..
  • sudah boleh mandi air sejuk.(selama ni mandi air suam)
  • sudah pandai main dan membebel2..
  • sudah kenal orang..terutama mamanya..sudah tau bila mama nk pergi dapur pun mula merengek2..sebelum ni ok je..
  • sudah pandai menghulurkan tangan bila nk minta didukung..
  • atirah makan semua jenis bubur..tak kira dikisarkan dengan sayur atau buah..
  • alhamdulillah masih susu ibu sepenuhnya walaupun stok susu hnay bertahan 1-2 hari..hehe
itu aje la, perkembangan terbaru atirah..

p/s: tajuk entry...haha..betul, papa temankan atirah check up hari ni..


Thursday, November 24, 2011

atirah dan makanan pejal: bubur nasi+ brokoli+lobak merah+ikan bilis

assalamualaikum..

hari ni menu untuk bekalan atirah adalah bubur nasi+ brokoli + ikan bilis. sebolehnya mama akan bekalkan bubur nasi di nurseri. puree buah makan petang aje..tapi kadang2 tak sempat, mama blendkan aje buah2an yang ada.

mari kita lihat penyediaan bubur utk atirah..
"sila abaikan periuk yg hitam tu..hehe..aritu mama terlupa,so hangit periuk tu..tak larat sental da..hehe.."


cara penyediaan bubur nasi+brokoli+lobak merah+ikan bilis
  • masak bubur nasi hingga masak
  • masukkan puri lobak merah, puri brokoli dan ikan bilis hancur
  • masak sebentar..(tak perlu lama lama sebab puri2 itukan da masak..seperti entry lepas)
  • biarkan sejuk dan kisar lagi..tak perlu tambah air utk kisar tau..klu tambah air nnti cair sangat,huhu
  • siap utk dimakan..

bubur nasi+lobak merah+brokoli+ikan bilis..rasanya sedap,hehehe



atirah suka makan bubur ni :)


comel budak ni..hehe..makan atas riba mama aje.

sedap la bubur ni mama...hehe
okes..itu je dulu untuk hari ni,selamat mencuba...pic2 atirah ni mama amek semalam..harini bekalan atirah ke nurseri teratak manja adalah sama seperti dalam gambar..mama masak bubur utk 2 kali makan..

no sugar, no salt!

P/s: sekadar berkongsi untuk rakan2..kalau bagus amek sebagai teladan..kalau tak elok jangan ikut tau..hehe :)

atirah dan makanan pejal : penyediaan stok bubur-1

assalamualaikum..

semalam saya MC dek kerana selesema dan sakit kepala..then rasa tak sihat aje..huhu..pergi klinik mintak mc dan ubat..mintak jugak vitamin2..

doktor: awak baru bersalin ye
saya: sudah 6 bulan lepas doktor
doktor: awak menyusu badan lagi tak
saya:  aah doktor masih susu badan sepenuhnya
doktor: itu sebabla awak kurang bertenaga..kena ambik suplemen sikit
            lagipun awak kasi susu, kalsium disalurkan kepada anak.so awak kena amek lebih kalsium
saya: owh..ye ke
doktor: saya kasi awak pil kalsium ye..

balik je rumah rilex2 kejap..atirah tak pergi teratak manja..malas nk antar la..lgpun saya mc kan..buat ape hantar..baik main2 je ngn atirah kt rumah..sementara papa atirah ada kat rumah saya cepat2 masak dan setelkan stok utk atirah

saya sediakan puri lobak merah, puri kentang, ikan bilis dan puri brokoli..

kentang, brokoli,lobak merah dan ikan bilis


 cara cara penyediaan ikan bilis hansur
  • basuh ikan bilis hingga bersih
  • goreng ikan bilis dengan sedikit minyak hingga garing
  • bila sudah sejuk, kisar hancur ikan bilis,harus hancur tau,,

 cara penyediaan puri kentang
  • kupas kulit kentang, dan basuh bersih
  • potong kecil kecil utk memudahkan proses memasak
  • masak kentang dalam periuk sehingga empuk.jangan letak air banyak2..
  • bila sudah sejuk, kisar lumat kentang.(takperlu tambah air)
  • kentang ni makin lama kita putar, makin kenyal..

 cara penyediaan puri lobak merah
  • kupas kulit lobak merah dan basuh bersih
  • potong kecil2 lobak merah untuk memudahkan proses memasak
  • masak lobak merah sehingga empuk(jangan letak air banyak2)
  • bila sejuk, kisar lumat lobak merah (kisar tak perlu letak air)

cara penyediaan puri brokoli
  • basuh bersih brokoli 
  • potong kecil2 untuk memudahkan proses memasak
  • masak brokoli sehingga lembut,(jangan letak air banyak2)
  • bila sudah sejuk, kisar hingga lumat.(tak perlu letak air)

cara penyediaan bubur nasi
  • basuh beras hingga bersih
  • toskan air hingga kering
  • kisar hancur beras untuk memudahkan proses memasak
bila nak masak pagi2, saya ambil 2 sudu beras hancur, dan tambah air ..agak2 la ye..jangan banyak sangat,,kejap aje masak bubur nasi ni sebab beras da hancur..jangan tinggal lama2 nanti hangit pulak..

    ikan bilis hancur
    puri brokoli
    puri kentang
    puri lobak merah
    stok makanan pejal_1: siap untuk digunakan dlam tempoh semnggu..
penyimpanan stok  pulak..

beras hancur saya simpan dekat rak biasa..tak perlu simpan dalam peti ais. saya sediakan 2 bekas setiap satu puri. bekas yang pertama saya simpan dalam tempat beku untuk lebih lama..bekas yang kedua dalam peti sejuk bawah aje..untuk memudahkan proses memasak.

p/s: ini sahaja dahulu..bagaimana saya sediakan bubur nasi utk atirah, sambung next entry ye

Tuesday, November 22, 2011

atirah dan makanan pejal : puri mangga

assalamualaikum..

semalam saya bekalkan bubur nasi + lobak merah untuk atirah di nursery. sebelum ni saya kasi bubur dan puree buah serentak,,maknanya 2 bekas makanan sehari..tapi atirah lebih suka buah manis2..so untuk pastikan atirah makan bubur nasi, so saya bekalkan 1 jenis makanan sehari.

petangnya saya buatkan puri mangga untuk atirah.kalau orang kedah, kami suka panggil buah pelam..hehe..senang sebut..bukan mempelam..haha..short form kepada buah pelam..

Cara-cara penyediaannya:-
  • kupas kulit buah mangga( buah mangga manis la ye..jgn masam2)
  • basuh dan potong kubik2..jangan kecik2 sangat..jangan la sebijik terus..
  • kisar dalam blender kering.(tak perlu letak air)
  • siap untuk dimakan

permulaan, saya kisarkan separuh buah mangga..tapi tak habes pun atirah makan..separuh je die makan..separuh lagi saya simpan untuk dibekal ke nurseri esoknya

petang2 selalunya atirah macam lapar aje..so macam tak sabar2 menunggu suapan seterusnya..

atirah pergi kenduri_1 : kenduri kahwin kak mas


assalamualaikum...

ahad yang lepas kami sekeluarga(keluarga saya dari kuala nerang) pergi kenduri kahwin kak mas..siapa kak mas???kak mas adalah kakak kepada abg ipar saya..so kira anak besan ayah saya la..

suami saya tak ikut sebab kerja..so kami2 aje yang pergi..maybe sebab penat sangat kot, ayah demam pada hari tu..ramai gak flat..tapi apa pun the journey was so enjoyable..

my atirah wear her new baju kurung..untung la atirah kan..tok die tukang jahit..ada je kain yang lebih dan cukup untuk buat baju, memang terjadi la baju2 untuk atirah..tok atirah datang dari kampung bawakkan 2 pasang baju kurung dan baju kembang untuk atirah..mama dapat nursing blouse satu..hehe..pasal nursing blouse saya cerita kemudian..

biasa la kan majlis kenduri ni..tengah hari kan..harus la panas sikit..mama naik rimas tengok atira berpeluh2 tu..so atirah tukar baju tiga kali..tp boleh pulak mama bawak baju atirah semuanya kain tebal..patutnya bawak yang seksi2..baru angin masuk..huhu...let pics story..

1st outfit..awal paginya atirah berbaju kurung


2nd outfit..atirah pakai skirt


3rd outfit.. atirah da nk blik kl semula..cute pink dress


kusyuk atirah dgr mama gosip :P


Friday, November 18, 2011

untuk suamiku..

TERIMA KASIH UNTUK SEGALA-GALANYA..
tak terbalas rasanya...

i love u so much..
sangat suka pic ni.."atirah masih dalam perut"

jangan salah sangka ok..atirah belum nk dapat adik lagi..saya suka pics kami ni aje,,

projek blueberry cheese tart_part 1

assalamualaikum..

semalam saya start buat projek bluebery cheese tart. akak saya order 100 biji untuk majlis perkahwinan kakak ipar dia..untuk merenjis kot..itu tak pasti la..saya buatkan aje..so semalam hanya buatkan shell tart tu aje.."sempat ke buat tart?tak jaga atirah?"..atirah sedap tido dalam bilik..hehe..

minggu ni hubby kerja masuk pukul 2.45ptg..balik kerja dalam pukul 12.30pagi..Atirah kan suka nk follow papa die..so balik je dari nurseri, susukan dia sambil tengok drama bersiri "Tentang Dhia". main2 dan biarkan atirah golek2 dan meniarap atas toto then tak sampai pukul 8mlm sure atirah nk tido..

atirah punya la lena tidor..mama pun join tido sekali..pukul 10 mlm mama bangun  nk buat tart, atirah tido aje lagi..2 jam saya buat tart sambil masak dinner..kami dinner pukul 1pg uols...so sempat la kan buat itu ini dulu..dalam pukul 11++ atirah ada merengek jap nak susu, masa menyusu tu pejam je mata,then sambung tidor balik...

ada 78 shell tart..bakinya dalam bekas lain

part 1 : selesai buat shell tart aje..


done part 1..part 2: filling dan cheese sambung malam esok
 dalam pukul 12.30pg, dengar aje bunyi pintu grill dibuka, atirah terpisat-pisat buka mata..macam tau2 aje papa da balik..so dia akan buka mata dan segar..kalau segar, memang boleh diajak bermain..maksudnya cukup tdor la tu..senyum2 ngn papa&mama.kalau senyum pun tak nk itu tak ckup tidor dan terus akan nangis nak susu.

pukul 1 pagi ni..mau meniarap2 lagi..
bentang toto punye besar, kt lantai jugak die suka

tau2 je nk amek gambar die..time ni dia tengok papa dan mama
dinner..seb baik makan ats meja mkn..klu makan kt bawah, konfem
atirah join sekaki

okes...done part 1.part 2 iaitu isi blubery filling dan cheese..part 2 tunggu malam esok pulak buat :)

atirah dan makanan pejal: puri epal

assalamualaikum...

hari jumaat nan indah..mama bekalkan atirah puri epal pulak..sudah 3 hari makan pisang je kan..
"atirah, cakap thanks kt papa..die la pembekal stok makanan atirah dan mama"

untuk permulaan, saya gunakan separuh sahaja..ini langkah2nya

  • basuh dan kupas kulit epal..saya gunakan separuh sahaja
  • potong kecil (kube)
  • masak sekejap supaya teksture nya lebih lembut..jangan terlalu masak ye
  • kisar halus..dan selesai....
  • masa nk makan tu. elok letak sikit susu ibu..so ada la manis2 sikit..epal merah pon masam juge sikit tau

epal yg sudah di masak

tadaaa..sudah siap bekal atirah...
atirah sudah pandai makan sekarang. so setakat 1/2 biji epal tu, kejap aje atirah habis kan:)

Wednesday, November 16, 2011

perfume dari baju~downy passion

assalamualaikum...

korang guna tak pelembut pakaian a.k.a pewangi pakaian??mostly guna la kan..tak guna pon takpe..asalkan semua baju2 kita bersih dari kotoran..

sejak bila tak pasti, tapi sentiasa ada downy passion kt rumah..kalau basuh guna mesin basuh kurang mewangi sikit..kalau basuh guna tangan then rendam pakaian tu dalam larutan downy passion mmg best habes..no need to wear perfume..

selalunya baju kurung, blouse dan tudung2 saya memang cuci dengan tangan then rendam dengan downy..pergh...then tak perlu la perah kuat2 sangat...sangat harum okes!tak tipu..senang hilang kedut bila kita seterika..malah memudahkan kerja menggosok baju..satu badan bau wangi..sebab dari kepala sampai kaki kan..hehe..

untuk baju baby saya tak gunakan la..just pencuci baju khas untuk baby je..takut kang kalau guna downy tak sesuai dengan kulit baby pulak..

p/s: korang guna jenis apa ye?wangi tak..share la..mana tau leh cuba pulak

atirah dan makanan pejal : bubur nasi+ carrot dan pisang emas

assalamualaikum..

semalam masa amik atirah dari Teratak Manja, teacher bagitau abes puree pisang atirah makan..malah macam tak cukup aje..selera betol..bubur nasi pun atirah makan ..tapi tak banyak..sikit aje..

so hari ni saya bekalkan atirah puree pisang emas lagi..kali ni tambah sikit kuantiti pisang..1  1/2 biji pisang emas dikisar halus. untuk bubur nasi pulak saya tambahkan lobak merah untuk kasi perasa sikit dekat bubur nasi kosong tu..

atirah baru balik dari nursery..da pandai pegang botol
susu sendiri..

bekal atirah ke Teratak Manja
bekas biru: puree pisang emas..pisang kan cepat bertukar warna
bekas pink: bubur nasi +carrot
p/s: insyaallah sajian ini akan berlangsung sampai hari jumaat..minggu depan kita try resepi baru ye:)
p/s/s: bila bayi da start makan makanan pejal, najis pun bertukar warna..hehe

Tuesday, November 15, 2011

atirah dan makanan pejal : bubur nasi dan pisang emas

assalamualaikum..


hari ni genap atirah berusia 5 month  3 weeks 6days. secara rasminya atirah akan diberi makanan pejal setiap hari mulai hari ini..sedikit ralat dan keciwa dengan diri sendiri kerana makanan pertama atirah adalah nestum..

ini kerana kami (suami isteri) assume masih praktikal nestum di zaman sekarang..mula2 beli nestum beras merah..sesudu je try..atirah main2 je ngn lidah je..assume to be ok la sebab baru start nak mula makan kan..harus la pelik..then kami beli nestum beras biasa..sama jugak keadaannya..guna setakat 1-2 sudu je..then stop..tp saya bekalkan jugak kt nurseri.

kalau ikutkan betulnya, sejak atirah 5 bulan 2 weeks lagi dah diberi makan..jangan tanya kenapa tak tunggu 6 bulan..malas nk menjawab..hehe..tapi saya kasi makan on off..bukan hari2 die makan...

so start semalam, saya dah bekalkan atirah bubur nasi yang diblend halus ke nurseri..alhamdulillah petang nya saya tanya teacher, dia bagitau atirah makan...ok lega..malam nya saya try blend separuh pisang emas..habis atirah makan..saya tak paksa ok..tp die yang tak sabar2 nak makan pisang tu...

separuh pisang emas yang diblend halus

muka tak sabar nak makan pisang :)

sedap sangat ye syg...mama lupa nk pakai bib..abes ccomot2

alhamdullillah ..habis sudah....
so pagi ni excited nak buatkan makan untuk atirah..pagi2 saya bangun buatkan bubur nasi..saya blendkan beras tu halus2..supaya senang nk masak..time consuming is low..so blend siap2 beras lebih kurang 2 cawan. then simpan kemas2 dalam tupperware. pagi2 ambik 2-3 sudu beras hancur tu, cuci2 dan letak air..masak sehingga jadi bubur..bila da sejuk, blend lagi supaya tekstur nya lebih halus..

hari ni saya bekalkan atirah bubur nasi dan sebijik pisang emas yang diblend..
dalam cooler bag tu EBM
bekas hijau: sebijik pisang emas   dikisar halus
bekas purple: bubur nasi yang dikisar halus
okes..ini sahaja dulu entry pasal makanan pejal..haruslah lebih banyak entry pasal makanan pejal untuk ttirah akan datang....


info:
Enam bulan



•Tekstur makanan: Halus
•Minuman: susu
•Makanan: Beras, pisang, ubi kentang, keledek, bayam, lobak merah dan mangga
•Elakkan: Garam, gula, produk tenusu, makanan berasaskan gandum, telur, cili dan kekacang


Tujuh bulan


•Tekstur makanan: Halus tapi sedikit kasar berbanding pada usia enam bulan
•Minuman: Susu, air masak atau jus buah-buahan segar yang dicairkan (1 nisbah 5)
•Makanan: Buah, sayur, gandum, telur kuning dan mentega kacang
•Elakkan: Susu lembu segar, cili, garam, gula, telur putih, ikan dalam tin dan organ dalaman haiwan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;