Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, July 28, 2011

shopping paling sekejap!!!

assalamualaikum.

terasa cam banyak sangat nk membeli..seperti mahukan nafas baru...sebelum2 ni busy beli barang2 baby..so slowkan la sikit barang2 die..rasa cam lom terdesak nk kena tambah ape2 lg barang  selain dari pampers..so this time untuk mama papa pulak:)

kami pergi dekat jusco maluri cheras..sebabnya jusco ni kecik aje..so tak perlu buang masa parking dan barang2 semua satu tempat..tak macam Midvalley yg besar tu..ada 2 floor aje..

kami sampai kt jusco tu jam 7mlm.nak balik rumah cepat sebab nk tgk bola..nak magrib kt rumah aje..laju betol saya menggapai barang..si suami yang dukung atirah guna babycarrier .lagipun die tak sehat..demam sikt..dia biarkan saya amek aje yg mana sesuai..memang penat plak rsnya, lepas pergi compartment ladies, pergi man plak,pastu masuk watson, last sekali terjah bahagian lauk pauk,groceries..nak beli takoyaki pon tak sempat :(


sejak ada anak kecik ni, pampers la paling menarik untuk dibanding2..sebelum ni saya guna Pet Pet, Drypers..so far saya kurang suka Drypers..tadi g jusco tengok Huggies pulak..ada sales huggies..murah gak..rm32.90 utk M66+4free pieces. so let try this brand pulak : )

mencari sandle saya jugak pantas bangat..tak sempat nk try satu2..pegang je yg rs lawa sket, trus tnya saiz dan byr..giler...sgt tak rasa bershopping..pergi cari seluar kerja si suami pon same..haha..tengok warna dan jenis kain, trus pilih saiz..tak try pon.byr laju2..beli lipstic kt watson pn tak belek2 sgt.shoot terus compartmen  Revlon..kalu tak mau jengah satu2 jenama lipstik dalam watson tu


dekat bahagian lauk pauk same la jugak,..berpecah..saya g cari lauk2, suami cari toiletries..semuanya selesai dalam masa 50 minit..lucky Adriana tak kacau..die tdo aje dekat pangkuan papa die..
 sekarang kan ade mega sales satu malaysia..kt jusco bersepah2 jugak diskaun 20%-70%..so berbaloi
  la beli time2 sale ni:)..worth jugak beli huggies ni:)

p/s: pasukan harimau malaya kalah dengan aggregate 4-6kan  kepada singapore..nampak sangat cara singapore main kan, cuba lengah2 masa..takpe la..atleast sudah  jauh kita melangkah..2018 pulak torai lagi :)

bila babysitter balik kampung.....

assalamualaikum...

fuhh fuhh...tarik nafas panjang setelah sedikit kelam kabutpagi ni..sampai ofis jugak lambat..8.45pg baru masuk ofis..huhu...

kenapa kelam kabut sangat ni???alkesah nya pagi tadi macam biasa saya ni selalu aje lambat bersiap..haha..bila da siap nak angkut la beg+beg susu adriana then last nk angkat adriana untuk ke rumah pengasuh die..hari ni rezeki babysitter adriana sebab saya ada bekalkan puding jagung dan kek coklat lembap..sengaja kasi sebab semalam ada buat dessert utk majlis potluck kt opis petang ni..kesah itu lain kali cerita..

pagi2 pukul 8.20pg ketuk2 pintu sambil bagi salam kat depan rumah babysiter(rumah babysitter tu selang 4 buah je dari rumah saya..satu aras jugak..memang dekat)..then kak ani bukak la pintu. die cam terkejut tengok saya depan pintu tu dan saya nmpak mata die bengkak..dia kata," semalam kol pzah tak angkat..akak ada anta msg..akak tk dapat jaga atirah..akak nak balik kg, adik akak meninggal dunia..maybe sampai hari ahad ni.."

oooo..memang salah saya gak biarkan aje HP abes bateri..haha..saya memang malas nk cas..lepas my sis anta kueh semalam,hp terus kong..malas nk amek cas..saya cakap ngn akak tu tak pe la kak, hasben saya cuti hari ni..esok saya amek cuti pulak..she say sorry...tak pe la kan..ajal maut di tangan Allah..kita tak de hak nk mempertikaikan..dengan muka manis, saya pun pulang ke rumah semula..puding jagung dan kek coklat sempat saya kasi kat akak tu..

balik je rumah( si suami masih tido..ye la die kan cuti)..laju2 je gtau, "abg kena jaga atirah hari ni..kak ani balik kg adik die mniggal"..and he reply..ok..saya yang kelam kabut..dah tengok jam, da lambat ni..macam2 pulak saya ingatkan die..susu kena panaskan la...bla..bla..bla..tak mandikan baby pun takpe..nnti saya balik rehat, saya buatkan..

tapi banyak hikmahnya..
1- rumah pengasuh dekat aje..so tak la nak kena ulang alik or emergency leave
2-kebetulan suami cuti hari ni..
3-ofis saya dekat aje ngn rumah 5 minit drive
4- hari ni ada upacara potluck sempena ramadan..so makan free kul 3 ptg..saya sempat balik rumah during lunch hour untuk tengok 2 insan tersayang kt rumah tu

maka esok, saya harus amek cuti..itu la risiko bila hantar anak ke rumah pengasuh..hehe..takpe la, saya senang ngn akak tu..kalu antar kt nursery insyaallah takde risiko tutup tetiba kan..sebab ada cikgu2 ramai..klu sorg sakit ada lagi yang lain..

cuma sedikit risau la ngn kebolehan si suami nak handle adriana..ye la so far kami bersama aje..klu adriana nk susu, die paskan la kat saya..so skang dia kena handle susu yang sejuk tu..kena panaskan dlu..hope everything fine la..tp saya yakin dia boleh..dia papa yg hebat..

till end..nk buat kerja plak :)

Wednesday, July 27, 2011

wordless wednesday #1

adriana with her polkadot headband :)
2 month ++
nur- cahaya
adriana-nisbah
atirah-yang sangat mulia

Tuesday, July 26, 2011

ZZzzzz...mengantuk pulak..

assalamualaikum supermak!...

tengok tak citer supermak semalam?saya tgk halfway je..tu pun tak concentrate mana pun..asyek nak belek2 muka 'supermak' aje..nampak lain bebenor..tembam yang tak bape nak cantik..huhu..

semalam lepas kerja g Hero Supermarket jap..g beli barang dapur yang kehabisan.so amek baby kt umah pengasuh lambat sikit..si suami yg amek kali ni..'ibu'(orang yg mengasuh anak sy) cakap adriana banyak tidor aje hari ni..maybe sebab selesema kot..ok la, balik rumah cam biasa baby sambung tidor lagi..lepas masak, makan malam pun si kecil tak mau bangun2 lagi..

papa dah tak sabar, amik dan bangunkan aje..tapi punya la liat..tak nk jugak bukak mata..macam2 papa die buat nak ajak main, adriana pejam je mata smbil buat2 muka "don't disturb me okey!"..so pasrah je, papa letakkan balik baby dalam bilik..sampai pukul 12tengah malam baby masih lg tdo..kul 10mlm,cik B da sakit /bengkak dah..saya kejut die soh bangun minum susu pun dia tak nak..huhu

last2 pump aje simpan dalam peti sejuk..da pukul 12tghmalam die bagun jap, nak susu...tapi mata tutup rapat...kami pun tak tahan ngntuk lalu tidur..boleh pulak si kecil ni terjaga pukul 3 pagi..nangis nak susu..lepas aje kasi susu die cergas..ceria..ajak main..waaaaaa...bertuah betul si kecil ni..ajak main 3 pagi..papa pun bangun jugak main2 ngn adriana yg aktif kul 3 pagi ni..tapi ntah camne kami tertdur kot..then adriana kejutkan dengan cara menangis dengan kuat..huhuh

adoi..kasi susu tak mau dah..die nangis sambil menyusu..hehe..kelakar aje tengok..last2 papa die amek letak dalam buaian..time tu da pukul 4.30 pg..die terlelap jugak akhirnya..pasti dalam pukul 5 pagi, si suami kejut, cakap baby nk susu..ntah bila die nagis saya pun tak tau..tau2 baby ada kt sebelah dah...lepas kasi susu, terbongkang 3 orang tdo smpai terlajak subuh..kul 7.30 baru bangun..

dan sekarang rasa sedikit mengantuk.....ZzzZzzzzzzzzzzzzZzzzzzzzzzzzz

Monday, July 25, 2011

injection 2 month- adriana demam

assalamualaikum kawan2..

hari ni nak kongsi pasal perkembangan Adriana 2 bulan..dan nak kongsi beberapa tips mudah untuk merawat/mengelak anak demam selepas kena cucuk..

20-7-2011( 8.30am)

kami bertiga pergi ke Klinik Ibu dan Anak Bandar Tun Razak.saya amek cuti dan memang suami pun cuti.
sampai2 aje terus timbang dan ukur panjang baby.

panjang= 60cm
berat=5.6kg

then selesai itu, tunggu turn jumpa nurse untuk tengok perkembangan baby.so far tak de sebarang masalah..Adriana is ok..then tiba turn adriana kena cucuk.. 2month injection kt peha kanan Adriana..memang menangis la budak kecik tu..ye la jarum masuk kat paha,.tambah2 lagi time nurse insert ubat tu kan,memang la sakit..sian tengok dia..da selesai, nurse kasi ubat demam..(before tu saya ada tanya, injection 2 nd dose ni demam tak)dia cakap tak demam..huhu


balik daripada injection tu, saya bawak baby datang opis jap..motif utama datang nk amek hp..tertggal kt opis dek kerana hp tu tak de bateri then terlupa ada dalam laci..lagipun akak2 kt opis nak tengok adriana..so bawak la si kecik tu..time datang opis adriana masih aktif bergelak2 lg :)

kt opis mama.time ni ceria lg :)

kami lunch dekat ayam kampung at Velodrom , Cheras..time ni adriana tidor aje..so kami makan tak terganggu..agak da relaks dan kenyang kami terus shoot ke Plaza GM..saja nak beli baju2 baby.memang sesuai untuk borong aje..tapi kami beli la jugak baju2 untuk dia..alang2 pergi kan :) dapat la si kecik ni rompers, leggings, gaun2 sket..time ni baby banyak tidor aje..

balik daripada tu, kami singgah Tutti Fruti jap..awalnya nk ngeteh di mamak Kayu Nasi kandar aje..tapi parking penuh, kami lajak ke Tutti Fruti..sebab baru bukak kan..torai la tengok..mahal la aiskrimnye..rm5.30/100g..huhu..self servis..amek la banyak mana pun,letak la segala topping yang korang suka..tapi kiraan die ikut berat..mahal la..unfortunately, rasa icecream die menghampakan..tak lemak2 pun..sangat biasa..huhu..Baskin Robin is better..(lebih kurang je harganya)..lepas abes makan ice cream ni la dah nampak adriana mula tak selesa..
time ni kami bertiga je customer ..huhu

sejuk benor dalam tutti fruti

insan2 tersayang dlm hdup saya

nuts for me..sweet for him

susu EBM utk adriana

die da mula nangis2..balik daritu, saya mandikan die cam biasa..kemas umah sikit..tapi adriana tido tak bape lama dah..huhu..kejap2 nak nagis..time tu saya ckp kt hubby..demam kot..tp hubby ckp, jgn ulang2 kata demam..nnti die demam betol..huh.adriana mula tak senang duduk da..adoi...selalu die ok..malam ny IlYani(mr&mrs engineer) akan datang rumah, saya nk la masak sikit2..boleh plak si adriana tak nak duduk,,huhu..letak kt tilam die, nangis aje..last2 saya masak sambil pangku die..senyap je die tengok mama masak..tangan mama yg lenguh,,so masak simple2 aje..huhu..

masa tetamu datang adriana cam agak moody aje..aleesya yang riang ceria ..adriana da slow2 je..tetamu da balik je mula dia start gear..nangis aje..time tu da kasi ubat dah..kasi tdo, die ngis aje..tengah2 malam die bagun nangis kuat2..hubby angkat dodoi2kan..agak lama die nangis..huhu..lama2 die penat die tdo la..esoknya adriana kembali cergas..saya amek emergency leave..kasi die minum ubat ikut jam..lap2kan badan die..lucky dapat nasihat dr kawan2 lepas letak status kt FB..

so ini saya nk kongsi tip2 mengelak/merawat anak yg demam..dari kawan2 :)
  • after cucuk, sapu air susu badan keliling tmpt baby kna cucuk 2...x pn sapu vicks ok jgk...tpi tmpt lubang cucuk 2 jgn kacau tau,insyaAllah, x dmam..n lg 1, lpas cucuk 1 ari 2 jgn kasi baby mandi...better esknya bru mandi...elok ptg la (tpi klu tnya misi, dia kta bleh ja mandi)....elok jgn bgi mandi dulu
  • jangan leka... selalu lap2 badan dia dr ujung rambut hingga ujung kaki.. xpayah bg dia pakai baju.. biarkan dia pakai pampers je.. jgn lupa ketiak dia juga.
  • org ckp sblm die demam tu..dh agak2 nk demam bg je ubat yg doktor bg...wpon masa tu bdn die xberapa panas.ubat ade kan?bg je...pastu monitor suhu die...jgn bg tinggi sgt jelumkan selalu..
  •  ubat demam jgn lupa bg.. klu umur baby bg setiap 6 jam.. jgn kasi can temp dia naik.. klu dia aktif.. should be ok.. klu dia merengek sbb xnak kena lap, lap jugak.. semua tu kejap je..
blog crochet was updated
http://fiszahcrochet.blogspot.com/

Friday, July 22, 2011

kurap susu..ambik perhatian!

 assalamualaikum..

hari ni nak share pasal kurap susu..masa pantang lagi dah ada..saya ingatkan ruam aje..tak tau kenapa..makin lama makin besar..sungguh sakit hati tengok merah2 kt pipi adriana.pegang pun rasa kesat aje..
ini pic adriana mase die 15-18 hari ntah..tak ingat
saya letak bedak sejuk time ni..time ni tak byak sgt..lama2 kurap susu tu
makin besar kt pipi die..huhu

hmpir 2 bulan saya sangka kan hanya ruam susu..baru2 ni mertua ada datang ke KL..die tengok aje terus cakap, ini bukan ruam ni..ini kurap susu..ya ampun..terkejutnya saya..eeeee...kurap rupanya..iye la kan, takpernah ada anak..memang tak tau la camne rupa kurap susu..huhu..selepas dikenal pasti punca dan cara nk atasi, sy simpulkan:-
see, time ni ada nampak jugak ..ala-ala kesat kt pipi die
tak gebu2 pon..huhu..


punca : lelehan susu di muka adriana tidak dilap dengan kain basah..dulu lepas menyusu saya ada nampak gak kesan air susu tu..saya just lap hingga kering..tak terpikir langsung perlu basahkan kain napkin untuk cuci kesan susu..hasilnya terjadi la kurap susu..geram btol rasanya.marah pada diri sendiri yang amek ringan pasal susu ni..huhu..takde pengalaman..sedeynye la..rupanya akibat mama yg tak cuci betul2

langkah pencegahan: selepas menyusukan bayi, basahkan kain napkin(sikit udah le) then lap bersih2 muka/mana2 tempat yang terkena susu..ini la langkah pencegahan yang sgt perlu untuk memastikan bayi anda selamat  dari kurap susu

langkah merawat: oleh sebab kurap susu sudah terjadi pada adriana, takperlu menyesal menguling2kan badan ke ape..harus dirawat kurap susu di pipi adriana..nasib baik hanya dipipi..huhu..sebelum dapat tau itu adalah kurap ada jugak beberapa cara saya buat:-
*tepung sagu-ini cam tak berapa sesuai..sebab akan mengeringkan lagi kulit baby
*losyen gamat+susu kambing-pakai losyen ni ok jugak..kejap ade kejap takde..stop jugak penggunaan nya
*lipstick(ini petua dari ibu mertua)- saya tak berapa pasti dengan kandungan lipstik ni, hubby ada letakkan 2 kali..tp saya soh stopkan penggunaan lipstik..takot efek lain..

*beli Elomat cream (hasil menggoogle kat internet)- alhamdulillah berhasil pada pipi adriana..pakai sehari je memang nampak hilang kurap susu tu..memang sesuai utk baby..sekarang pipi adriana da licin...leganya la hati ku ini :)
ini adriana dah 2 bulan..time ni kulit die da licin :)..
thanks to elomat :)

elomat cream- saya beli di farmasi RM29.00



kenapa saya tak bawak aje adriana g klinik??erm, memang berhajat banyak kali nk g bawak jumpa doktor..tapi ade aje hal yang selalu menghalang..(alasan memanjang :P)..

p/s: saya ibu baru, memang nampak seperti tak pandai menguruskan bayi..tapi saya terima ini sebagai pengalaman dan pengajaran..so untuk bakal mommy yang lain, take it seriously ye..jgn jadi cam saya..sakit hati je tgk pipi bby sndri..so better korang amek tindakan yang wajar selepas menyusukan baby korang tu    ye..

sekadar ingin berkongsi :)

Monday, July 18, 2011

FAKTA: Perkembangan bayi selepas lahir -1--->3bulan

assalamualaikum..

ini saya copy paste aje dari blog tersebut..untuk memberi garis panduan terhadap perkembangan normal bagi seorang bayi. untuk memastikan si kecil membesar sihat seperti bayi2 normal yang lain..sekiranya terlalu lambat atau sebalik boleh kita cepat2 rujuk kepada pakar..tak mau bila dah terlalu lambat kita kenal pasti tumbesaran bayi bermasalah,baru kita nak merujuk kepada pakar..

ini link blog tersebut :)-
1) http://www.resep.web.id/artikel/perkembangan-bayi-setelah-lahir-dari-bulan-ke-bulan.htm
p/s: saya alihbahasakan ke bahasa melayu ye :)

Saat bayi berumur 1 bulan


Ia akan melakukan gerakan-gerakan yang merupakan refleks, seperti membuka mulut, mencari puting susu, menghisap, dan menelan. Jika pipinya disentuh, maka ia akan menggerakkan kepalanya ke arah yang sama. Ia sudah dapat tersenyum. Matanya diarahkan ke arah tertentu seperti tembok atau jendela, kerana belum dapat melihat benda-benda yang terletak jauh dengan jelas. Ia sering kali memasukkan genggaman dan jarinya ke dalam mulut. Ia memegang jari yang disodorkan pada telapak tangannya. Ia akan menangis jika merasa lapar. Jika ditidurkan dalam keadaan meniarap, ia akan menggerakan kepalanya ke sisi. Tidur secara terus menerus, dan hanya bangun untuk disusui atau mendapat botol untuk dihisap.



Saat bayi berumur 2 bulan

Ia sudah boleh mengiring ke kanan dan ke kiri. Ia sudah dapat membezakan muka dan suara. Dengan matanya, ia dapat mengikuti gerakan benda yang terletak di dekat matanya. Ia dapat memegang benda yang diberikan selama beberapa detik, dan melepaskannya kembali. Ia dapat meminta perhatian dengan menggerakkan lengan dan kakinya. Dan ia akan menghisap setiap benda yang dipegangnya.



Saat bayi berumur 3 bulan

Ia dapat mengangkat kepala dan tubuhnya jika diletakkan dalam posisi tengkurap. Memegang mainan dengan kedua tangannya. Ia melihat kesana-kemari, dan ia akan mencuba mencari suara atau muzik jika mendengarnya. Ia dapat duduk dalam beberapa waktu jika ditunjang. Ia menegakkan kepalanya ketika didudukkan, dan menangis jika ditinggal.

Sunday, July 17, 2011

mini shopping utk si kecil

assalamualaikum....

terlaksana sudah pencarian stroller +car seat..jenama yang sy mampu milik sahaja...MAMALOVE+SWEET CHEERY..baby macam biasa la tak pernah cerewet..mama dan papa aje pening mencari..berpusing2, jenguk ats bawah..angkat itu ini..last ada jugak yg bersesuaian ngn bajet dan keselesaan baby.

adriana dalam carseat baru beliau..beli dan guna terus..
no simpan2 anymore :)


oleh kerana cian tengok baby takde mainan kt rumah, beli la satu playmat/playgym untuk beliau mencuci mata dan telinga..mula mula nampak tak la berapa seronok sgt dia main..takpe la..lama2 die seronok la la kan..motifnya supaya segala deria die cepat teransang :)

nampak cam aktif giler ngn mainan ni..
tapi hakikatnya nak nangis,,suruh mama angkat die:)

adriana try mem"behave"kan diri sendiri :)


then benda penting untuk mama:)..disposal breastpad..ini dah jadi benda yg sangat penting..klu tak pakai abes basah baju..kt opis la paling kritikal..harus ditukar 2 kali..pakai yg washable breastpad tak membantu..kdg2 mengalir susu, benda alah tu tak dpt cover ngn baik..abes basah baju..huhuhu...so rekemenkan kepada bakal mommy, tak la berapa membantu dan menguntungkan sangat kalu beli washable breastpad..ai rekemenkan kt u all go for disposal breastpad..during confinement sgt perlu benda alah ni..kalu tak konfem korang tak selesa dengn baju yg basah aje tu...time kerja pun perlu sangat..sebab kita jauh ngn baby..then susu akan sentiasa re-stock..so mula2 die nk re-stock tu, insyaallah akan basah..hehe




p/s: mini shopping ini berlangsung di MANJAKU, bandar baru bangi...

rambut makan bantal ?

assalamualaikum..

let see the pics first ...






anak papa..muka adriana banyak macam papa dia..biasa la suami a.k.a ayah ni..kebanyakan dan hampir semua ayah ni akan suka main ngn anak dorg..tambah2 anak sulung..cam tak  puas2 nak cubit, gomol2 si kecil tu..kadang2 kita yg melihat nya naik rimas..tak tau la si kecik tu rasa apa :)..biar la kan..anak diorang..excited tu terlebih2:)..for me its normal :)

berkisarkan pasal tajuk..cuba tengok pics anak perempuan saya tu..focus kepada kepala dan rambut beliau..jgn terlebih fokus pada papanya :P..nanti korang tak tdor malam pulak..hahaha...nampak tak yg rambut anak saya cam ada style sikit..belakang nya takde rambut..berbelang gitu...

orang tua2 cakap rambut makan bantal..lepas je cukur rambut adriana dlu, rambut yang tumbuh begitu la..dari awal lagi dah nampak belang tu..bahagian tu cam tak tumbuh rambut..dan sekarang kadar penumbuhan rambut di kawasan itu jugak sangat lambat berbanding  di kawasan lain..kejadian ini tak berlaku kepada semua baby ye..nasib badan la..hehe

antara faktor yang saya rasa menyumbang ke arah itu ialah :-
1- baby adriana banyak tidor..
2- jarang sangat beliau diangkat2 semasa baby..mama/tok ayah/ tok mainn ngn adriana pun sambil adriana baring je atas tilam die

orang cakap klu selalu dipangku mean jarang baring je tak jadi camtu..then salah satu lg, rambut baby jenis nipis dan tak banyak jugak antara faktor takkan jadi makan bantal cam adriana..tak kesah la kan.bby lagi..nanti dia besar, rambut tu insyaallah sekata :)

no worries sayang..berbelang pun kamu tetap comel :)

Wednesday, July 13, 2011

atasi sembelit selepas bersalin..

assalamualaikum...

alhamdulillah da selamat bersalin dan berpantang..terasa nk share sedikit pengalaman saya berkenaan sembelit selepas bersalin :)..khas buat bakal ibu yang akan melalui detik bersalin atau sesiapa sahaja yang ingin berkongsi pendapat.

ini kesah saya :)

selepas aje selamat bersalin, malam nya saya dapat kol dari my sis, bertanyakan keadaan saya..dia ingatkan saya suruh suami belikan ubat sembelit..better beli..jangan sampai dah sembelit baru nak beli..nanti sakit teruk pulak..then tak lama lepas tu abang sulung saya dekat Terengganu tu pun ada kol..antara intisari perbualan tu, ada jugak dia cakap pasal sembelit..so bila diingatkan berulang kali, saya assume ubat sembelit adalah penting dan harus dibeli..

betul la penting ubat ni.lepas bersalin rasa nak berjalan, nak kencing, nak mandi semuanya rasa takot dan semuanya rasa sakit/ngilu..ye la, baru lepas bersalin kan..kesan jahitan masih segar..masih banyak darah nifas..nak berjalan pun takot..bayangkan kalu mengalami sembelit..huhu..seram je..takot jahitan terbukak ke ape..so sila la jangan berusaha sangat kuat utk buang air besar ye :P

korang akan rasa sendiri nanti macam mana rasanya selepas bersalin..memang kena soft2 aje perbuatan tu..keadaan masih lemah..so untuk elakkan sembelit, better korang makan ubat sembelit..saya selepas 2 hari baru terasa nk buang air besar..malam sebelumnya ada makan ubat elak sembelit.so proses membuang air besar tak terasa menyeksakan..(better prevent then cure).

tapi jangan la makan selalu ubat tu..bila rasa perlu udah le..takot efek baby pulak..yang penting selepas bersalin tu je..sebab luka masih baru..belum tercantum elok lagi... if da lama lepas bersalin takpe la..

selain daripada itu, masa berpantang saya makan buah oren sunkist aje..mak kata buah itu je yang sesuai untuk orang lepas bersalin. buah2 lain banyak tak boleh makan..ada yg sejuk la, ada yang bisa la..macam2 la.elok jugak oren sunkist ni, ada banyak vitamin C, elok utk kulit, luka cepat sembuh, tidak sembelit dan macam2 lagi :)

okes..itu je nak kongsi hari ni..sebab tetiba teringat tadi :)..ini pengalaman saya je..yang baik jadikan teladan yang buruk jadikan sempadan  ye..

bayi perempuan ada period????

assalamualaikum..

hari ni saja nak share ngn korang pengalaman membesarkan si comel adriana yang sudah menjangkau usia 56 hari harini :)

masa hari ke 3 si comel itu dilahirkan, macam biasa la bila tiba sesi tukar lampin waktu die lepas berak, akan tengok2 jugak hasil buangan tu( even kotor kan)..anak sendiri punya takpe..tengok tak tengok la..hehe..kang tak lalu nk makan pulak.. satu hari tu saya nampak ada darah..huhu..cuak nye rasa...laju2 belek peha,dan kawasan sekitar..takot2 ada luka ke ape...

hasil membelek2 kaki adriana, tak jumpa pulak mana2 kesan luka ke ape..ok takpe..buat2 lupa aje..kali kedua keesokan harinya pun saya nampak lagi kesan darah kt pampers die..agak fresh la darah tu..likat..tak banyak.sikit aje..masih lagi saya diamkan diri..

esoknnya time mak saya nk tukarkan pampers adriana, dia pun nampak benda yang sama..kebetulan saya pun tengok jugak mak tukarkan pampers adriana..baru terkeluar dari mulut ni..

sy: ada darah la mak..mak perasan tak?
mak: tu la..semalam lagi mak nampak..ingatkan ada luka ke ape..mak da nampak sebelum ni..tapi malas na tanya..

(rupa-rupanya masing2 diamkan aje...hanya pikir sorang2 dalam kepala)

sy: darah period kot mak..die kan perempuan..nak tunjukkan yang dia perempuan la kot..
mak: agaknya la..mak ada 5 orang anak perempuan..tapi tak nampak pulak darah period masa baby dlu
        tapi mak ada dengar jugak baby perempuan ada period..
sy: takpe la esok bidan datang urut kita tanya..

masuk hari ke 7 darah tu dah takde..mean dalam 3 hari nampak ada darah kt pampers die..tapi bukan sepanjang masa la..klu tukar pampers 6-7 kali, ada la nampak 2-3 kali aje..

bidan datang time mengurut saya keesokkan harinya, saya tanya la pasal darah tu..dia kata itu period..sesetengah bayi perempuan ada kuar darah period..jangan bimbang katanya :)..oleh kerana kurang mempercayai kata bidan kampung tu, saya tanyakan lagi pada nurse yang datang setiap hari utk periksa sy dan baby

sy: nurse, baby ada period jugak ke??
nurse: aah.sesetengah baby ada period..tapi sikit je la..its normal..itu hormon dorang :)
sy: ooo risau saya tengok mula2..
nurse: sekarang ada lg tak??
sy: dah takde dah..ada nampak darah tu dalam 3 hari je :)
nurse: jangan bimbang..bayi perempuan ni kdg2 cam perempuan besar jugak..ada periodnya :)


begitu la kesah baby adriana :)..so, korang yang ada anak perempuan, korang alami tak perkara cam saya alami????yang bakal ada anak perempuan, sila jangan cuak cam saya ye..hehe..its normal to have period utk baby perempuan.. kalu bayi lelaki tu tak normal ye :)

Monday, July 11, 2011

stroller yang mana bagus???

assalamualaikum..

dear bloggers..nak minta pendapat dari korang semua pasal stroller..awalnya plan tak nk beli..guna yg my sis aje..tapi hubby teringin nak beli baru stroller..since my sis pun akan delivered baby on october this year..nnti untuk adik2 adriana leh guna jugak stroller tu..

korang ada idea tak brand apa yg bagus dan harga berpatutan..eloknya yg ringan senang nak lipat2..boleh kasi idea tak????

better to buy online :)

assalamualaikum...

sejak berkomitmen dengan si kecik adriana rasa nk singgah kedai lepas office hour seperti membuang masa pulak..kecian kt die stay kat rumah pengasuh lama2 sedangkan mama singgah kedai untuk shopping.

since storage bottle utk simpan EBM sudah sangat limited(yeay stok EBM dalam freezer dah bertambah), perlula beli botol untuk tujuan penyimpanan susu..saya tak berapa pandai simpan dalam plastik..sebab bila hantar kat pengasuh, saya suruh die feed kan adriana guna btol yg sama aje..just tukar puting aje..
so saya order untuk benda alah ni:-


nak pergi kedai utk shopping during weekend susah sikit..sebab hubby kt kerja shift..tak tentu weekend die cuti..last weekend saya tak kemana2 pun.hatta kuar rumah pun tak..balik kerja jumaat petang tu, 2 hari saya tak kuar rumah..kuar depan rumah pun tak..pagi isnin baru kuar nk g kerja..punya la malas nak kuar..so alternatif terbaik saya elok la beli aje online..

salah satu faveret kedai online yg saya selalu beli:-


kalau saya pergi ke kedai tu pun tambah duit minyak, tol dll..so better tambah  duit postage aje..rm 6++ aje..
korang ade cadangan tak kedai baby online yang mana lg bagus..(murah berkualiti dan friendly)

Friday, July 8, 2011

baby adriana kuar jalan2

assalamualaikum...

haritu kami kuar jalan jalan ke padang besar..saja nk beli belah sikit..ini pics kami anak beranak..

papa dan adriana
pics taken at 1pm..tapi redup aje petang tu :)

tengok mama die..pics takes using BB..so tak clear sgt

adriana tdor je..ini dalam SOGO

baby adriana pakai topi yg mama kaitkan :)

ini la nur adriana atirah

homemade chocolate yang sedap dan cute:)

assalamualaikum..

pagi ni nak mempromosikan blog adik+ akak saya yang aktif menjual homemade chocolate diorang..sesiapa yang berminat, boleh refer link ni terus ye..insyaallah rasa dan rupa coklat ini tak menghampakan.sedap..filling nya  dan rupa boleh direquest ikut citarasa anda..

ramai yang order utk besday gift, kanak2 cukup suka dapat coklat di party hari jadi..korang berkenan email/sms/kol adik dan akak saya ye..sms direct ngn diorang senang sikit..saya mempromosikan aje :)

edible image upin dan ipin..
korang boleh request ikut citarasa korang..
sesuai sgt utk party harijadi :)

untuk dihadiahkan kepada insan2 tersayang :)

boleh pilih ikut tema yg korang nak :)

sesuai jugak dijadikan gift utk wedding korang :)

korang rujuk blog ni terus ye..ada rujukan harga dan filling jugak :)

http://nasskachocolate.blogspot.com/

kesah susu ibu untuk Adriana

assalamualaikum...

sekarang ni baby adriana tengah tdo..so nak updatekan sikit pasal susu ibu untuk si kecil comel tu..

alhamdulillah so far adriana minum susu ibu..tapi hari pertama die, dah minum susu formula masa dalam NICU tu..takpe la kan..yang penting day 2 onward beliau da dapat minum susu ibu..alhamdulillah rezeki adriana minum susu ibu :)

masa berpantang, susu badan memang banyak..betol la org tua2 pesan, elakkan benda sejuk2..takot urat2 kembang, takot demam, danyang penting takot susu badan tak banyak..masa dalam pantang kan asyek berstoking, bertungku, makan lada hitam dll..yang mana bagus utk memanaskan badan..time tu kalu pump susu memang meriah la hasil nya..saya tak rajin pump pun masa pantang..2 kali je sehari..setiap botol saya simpan 4 oz.sebab baby sentiasa ada kt sebelah, direct feeding je la..

so far saya maintainkan stok ..ada lebih kurang 20 botol+10 dalam pek plastik..sebab itu je ada botol ngn plastik..anak saya 30 hari, saya start ajar dah guna botol..sebelum tu dia asyek reject je..tapi bila tok dia kasi abes sebotol jugak :)

stok susu semasa pantang
tapi nak lebih drama, stok susu saya 75% rosak..huhu

gambar tu amek takde pun terpikir bakal menjadikan cerita susu dramatik..huhu..tapi ada guna jugak pic ni..

ceritanya bermula bila saya nkbalik KL..awalnya plan nk masukkan semua stok ni dalam cooler box full with ice+garam..untuk maintainkan susu agar beku selama 6-8jam..tapi semuanya tak seperti yang dirancang..berbekalkan kereta Saga BLM kami tu, stok susu ini tak muat untuk disumbat..huhu.keta kami penuh dan padat giler..mak ayah saya follow gak balik KL..so dlam keta tu ade 5 org la termasuk baby..

barang baby, barang sy, pinggan mangkuk( set ni ayah blikan dari langkawi) barang2 mak membuatkan kami cam sardin dalam keta..tak tau nak selit kat mana dah..huhu..boot keta memang padat giler..cooler box tu bakal amek ruang yg besar...so nak tak nk saya masukkan susu tu dalam beg yg kecil je..3 ice pack je muat.saya sumbat sebanyak mungkin btol susu..

dah jangka,. susu ni bakal rosak, saya nak bawak balik jugak sebab saya perlukan botol utk buat stok susu..dalam perjalanan ke KL memang lama.kami bertolak dari kedah pukul 10.30pg.tambah dengan jammed kt higway dekat ngn RnR bukit merah..sebab ada lori tangki terbakar..tambah lagi la masa perjalanan kami..sampai kt Cheras dalam pukul 7 ptg...

sedih je  tengok sume susu cair..tak leh simpan lagi dah...baby mmg tak mo la dalam botol kalu mama dia ada sebelah. lebih tragis, sy agak stress pikir pasal susu tu..so saya memaksa diri untuk pump. ye la stok dah 0.e.bila tekanan camtu, hasil mengepam kurang giler.malam tu dekat sejam gak saya perah..baru dalam 3 oz je..memang down giler..dah la tengah mengantuk..bajet pump time pagi ok, tapi sama gak..rasanya sebb stress saya tu lom hilang..huhu.salah satu sebab nya saya mnum air ice..tu la..lepas je rs down camtu.,baru say No kt ais...

tapi alhamdulillah, hari pertama hantar adriana ke rumh pengasuh  berjaya jugak siapkan 5 botol range 3 oz stiap satu. saya hantar baby adriana rumah pengasuh sehari je awal sebelum masuk kerja..mujur la rumah pengasuh dekat je ngn rumah saya..satu aras je..senang sgt..so sempat la mama papa adriana kuar tengok transformer jap..balik dari tu pengasuh tu ckp better tambah lg susu...



sekarng ni pump susu kais hari ni,utk makanan esoknya..adriana minum susu 3 oz.saya bekalkan 7 btol.dan so far, pukul 6ptg saya amek dia masih ada 1 btol yang terakhir..masa susu skit tu,macam2 petua saya baca..PIZET dan ROSIE rose banyak sangat membantu bab2 menyusu ni..petua dorang sangat berguna..alhamdulillah, susu saya makin memberansangkan..

sekarang pump dekat opis 2 kali je..pukul 11 pgi dan pukul 3 petang..2 sesi dapat la 12 oz..cukup utk buat 4 botol..balik kerja pukul 7mlm saya pump lg..so ckup la stok utk esoknya..tengah malam/pagi2 buta boleh tambah stok..alhamdullih ade stok susu dalam freezer 3 botol..ok la dari mula2..takde stok langsung..saya berharap sgt stok akan bertambah...

p/s: da tulis awal, tp tergendala nk post..baby da bangun..minta perhatian mama die pulak

blog crochet ada update..jangan malu2 kliks ye :)
http://fiszahcrochet.blogspot.com/

Thursday, July 7, 2011

The Simple-est Contest Ever!! THE BALD BABY CONTEST)

THE BALD BABY CONTEST


6 JUL - 6 AUG 2011


Objektif: Bagi menghargai bayi-bayi botak atau kurang rambut sedunia oleh Amir.


First time Amir nak buat contest :) So sebab first time, kita bermula dengan yang paling simple;

1) Post satu gambar anak / anak buah / anak kawan anda semasa 'botak'/selepas cukur rambut/atau memang takde rambut macam Amir DAN letak caption yang menarik / funny / attractive tidak lebih dari 10 perkataan. The simpler the better. State nama baby juga as identification.

2) Tinggalkan comment di entry ini (The Simple-est Contest Ever!! THE BALD BABY CONTEST) as a record of your paticipant.


its OK to be BALD..smile ya
 
nur adriana atirah binti syahnon
D.O.B : 19/5/2011

Syarat:
1) Gambar yang dipertandingkan haruslah gambar baby (0-12 months). Tidak Mengapa kalau bukan gambar current, gambar masa baby pun boleh :)
2) Satu penyertaan sahaja bagi setiap peserta.
3) Tarikh tutup : 6 AUG 2011 sebelum 4.00PM
4) The best picture and caption will be chosen as the Winner! Only ONE winner.
5) Keputusan Amir (pengadil) adalah muktamad tau.

Simple je kan? :)


Hadiah:

Mothercare Sleepsuits - 3 packs

*Design and Size (age) may differ from the picture based on the winner. Say baby girl wins, organizer will choose appropriate design for her :) Amir has a great taste so don't worry.



Mari ajak kawan-kawan yang lain join!!


Love,
Amir

adriana masuk NICU

assalamualaikum...

lanjutan dari kesah bersalin..

lepas je doktor tunjuk baby kt saya, dorang kata kena masuk nicu baby tu..alasannye sebab baby da tertelan najis sendiri..dan dia menangis tak berapa nak normal..saya tak kesah la..asalkan die selamat dah la..

tak lama lepas setel segala urusan menjahit dan segala maklumat yg doktor nak isi, dorang tolakkan saya ke wad..kebetulan wad kelas 3 da penuh, dorang masukkan saya ke wad kelas 1..saya dan hubby keja swasta, so kena bayar even masuk hospital kerajaan.tp kes saya, saya tak mintak pon masuk wad kelas 1..tapi sebab katil takde kt wad kelas 3, dapat la saya bilik berseorangan..eheh

bayarannya stil lagi rm3 untuk sehari :)..seronok la sebab bilik beraicond, duduk sorang2, toilet pun ada dalam bilik je..semuanya utk saya seorang.terasa best sgt..malam tu saya tdo sorang je..baby kt NICU..boleh la saya rehat.tido aje malam tu..

pagi esoknya hubby datang..so kami sama2 masuk NICU tengok baby..masing2 dapat tengok kejap je pas die bersalin semalam..tercari2 baby kami..tengok je die rasa cam indahnye ciptaan ilahi..ini la rupa baby yg sy kandungkan tu...saya ada tanya doktor tu, bila bby boleh kuar? doktor cakap harus 24 jam..saya kasi susu kt baby..even tak tau ade susu ke tak..tak pernah picit pun..rasanya ada kot kolestrum tu sebab once bby isap je terasa sakit kt rahim.orang kata bby menyusu, rahim akan mengecut..

saya kuar dari wad pukul 12tghari..baby kuar wad kul 12 tenghari esoknya :)

kos untuk baby adriana termasuk charge NICU= RM 64

baby 1 hari :)

pengalaman bersalinkan bayi nur adriana atirah :)

assalamualaikum..

hari ni berkesempatan update pasal pengalaman bersalin..ini versi norhafiszah johari..so maybe  agak sama ngn korang, maybe berlainan terus ngn korang..ye la kan, masing2 punya rasa.

selepas balik dari alor star jalan2 seperti entry lepas, malam nya saya da rasa sakit perut, cam nk period tu..
tapi hold je dulu. pillow talk je ngn hubby sampai kul 2 pagi camtu..dalam dok pillow talk tu, saya tahan je sakit yg kerap datang..rasanya 5 minit sekali..lepas tu rasa tak tahan da, kami pergi hospital kuala  nerang..mak ayah pun ikut sama

dala pukul 3-4 pagi camtu,sampai je hospital, nurse cek bukaan..baru 2-3 cm je..sakit dah rasa cm tak tahan sangat da..saya sorang je, hubby dan mak ayah kt luar, tapi saya cakap ngn dorg balik la dlu..rasa cam belum nk beranak lg..

memang sakit contraction ni..susah nk cakap camne..doa nabi yunus tu tak henti2 saya baca..contraction  kejap datang, sakit giler then hilang...pas tu datang lagi..berlarutan sampai kul 7 pg..hubby datang hantar nasi lemak ngn air twister oren tu..sy yg request..masa die datang tu, tak tercakap ape2 pun..rasa mengalir je air mata ni..si suami tak tau nk cakap ape..kecian benor die tgk bini die..haha...

bila contaction kerap datang, saya memang tak lalu langsung nak makan.nasi lemak tu 2 mulut je.air oren tu gagah minum gak..dari pukul 7 pagi ke 12tghari tu saya mnum air je..tak daya nk makan ape..tak selera...nurse pesan soh akan amek tenaga..tapi memang tak leh masuk ape2 dah..hubby tak leh masuk dalam wad, sebab bukan waktu melawat..dalam tempoh 5 jam tu, saya muntah 4 kali..muntah yg banyak giler plak tu..rasa cam abes kuar air2 dalam perut..camne nak ade tenaga tu?

saya tanya nurse,tak nk cek bukaan ke, da rasa sakit sgt da ni..takkan lom sampai 10 cm lgi kot? lepas tu dalam kul 11.30pagi tu die nk cek bukaan..ada 5 cm dah..lepas tu die soh sy g makan dulu sebab nasi makanan tengahri da siap kt katil saya tu..waktu tu pun saya ada muntah sekali..lepas kuar je dari bilik air nurse cakap dah boleh masuk labour room

dorang ada panggil hubby, cakap da nk masuk labour room..hubby request nk masuk tapi tak dapat sebab kebetulan ada sorang lagu gurl nk beranak sama time ngn saya..tunggu dalam pukul 1 petang kot bukaan da 10cm kot..nurse pecahkan air ketuban..masa tu memang sama je ngn gurl sebelah saya tu..napak gak die pon dok menahan sakit nk beranak..orang nk beranak klu takkuar suara menahan sakit rasa cm tipu la..org yang beranak normal tau la camne sakit contraction..

nurse cakap da boleh push da..so push la..tapi tak reti camne nak push..kebetulan, dalam masa 15 minit je orang sebelah saya tu da selamat melahirkan..saya tak boleh2 lg..stress nye rsa..sakit Allah saja yg tau..rs dekat 1 jam push..dah tak rasa aircond dah..panas je rasa..memang tak tahan betul..saya asyek cakap,operate je la..tak tahan ni...(oleh sebab kt hospital kuala nerang hanya utk normal case aje) nurse suruh lagi teran..smpai saya rasa give up..malas da nk teran..tapi sakit tu ada aje..last2 doktor decide transfer saya ke Alor star..

so naik ambulans la..hubby ngn parent kat luar risau gile..nape kena transfer plak..ada masalah ke..tak pikir panjang, setelkan byran kt spital kuala nerang, dorang terus follow ambulans..azab gak dok dalam ambulan tu..of cos la laju ambulan tu kan..terhentak2 je..dlam tu pun rasa sakit contraction, teran je..biar rasa sakit tu ilang..tapi tak kuar2 pun..

sampai je hospital, lebih kurang jam 4.30pm..terus masuk bilik kecemasan..kebetulan tak de orang len beranak time tu, gile ramai doktor & doktor pelatih dok tgk saya..laki pompuan, cina india melayu dok tg..tak rasa malu dah..asalkan kuar je..dorang try guna vaccum dulu..tu puntak berhasill...

saya cakap tak larat da..operate je la..ada nurse tu marah bila sy cakap camtu..doktor decide operate sebab dah lama bukaan dan air ketuban pecah..takot bahaya baby..masa dorang sibuk nk onkan bilik operate saya rasa contraction yg betul2 sakit..saya push je tak kira doktor tengok ke tak..kebetulan nurse tu ada sebelah saya,die terus pggil doktor..push 1 kali je lepas tu(push dengan kuat), terasa ada benda kuar...

alhamdulillah..4.44pm baby gurl keluar..kira 15 minit je lepas sampai hospital tu..doktor panggil hubby..hubby cuak aje..kenape kan..die igt doktor pggil minta dia tanda tangan utk operate ke..rupanya2 tunjuk baby..clueless...tak tercakap ape2..


kos saya bersalin total = rm 40++
sambung next entry pulak la :)

Tuesday, July 5, 2011

kesah turun tanda...

39 weeks 5 days- Turun Tanda

Assalamualaikum..

Siaran tertunda..sekarang baby Adriana sudah  50 hari usianya..tapi hari ni nak cerita kisah sebelum bersalin.

39 weeks 5 days ( 17 Mei 2011)

Malam 16 mei, sudah terasa sakit perut seperti period.tapi buat2 rileks je la..tidur je cam biasa..tapi jam  4 pagi da terbangun, rasa makin kerap sakit. Kejap sakit kejap tak.malas nk kejutkan mak ayah..tunggu sampai azan subuh..bila lepas azan subuh tu, terasa ada ‘something’ kt panties.. rupa2nya darah.cam period day 1 tu..banyak jugak.kejutkan mak ayah, lepas solat subuh, kami bertiga pergi Hospital Kuala Nerang.
Masuk je wad bersalin tu, terus nurse cek bukaan. Baru 1 cm je.tapi contraction dah kuat. Dengan ade darah dan contraction, saya tak dibenarkan balik.so kira check in kt hospital la pg tu. Lepas tu laju2 je kol si suami cakap da masuk wad. So hari tu jugak die balik dari KL.
orang tak pernah masuk wad cm saya, jakun sket
ini pon nk amek pics jugak..

ini check in hospital kuala nerang..bfast makan bihun goreng :)


Sakit makin kerap..so lepas makan tengahari saya tertdo.. 2 jam tido, bangun dah tak rasa sakit langsung.darah pun da makin kurang..dok tunggu jugak sakit  datang lg..tapi tak sakit2 dah..nurse datang setiap 2 jam utk cek tekanan ada Tanya sakit ke tak, memang tak la jawabnya..hubby sampai petang terus masuk melawat..tp saya da tak sakit..darah da takde plak..hihi..bajet tak pe la, nnti malam sakit dtg, beranak je la mlm nye..tp aneh nya sampai kul 12 tengah malam pun masih tak sakit…frust jugak..hahah

39weeks 6 days
Sampai lepas subuh pun tak sakit. Laju je kol si suami cakap tak sakit. Nk balik umah je la..malas nk  duduk wad tu.kt wad bersalin tu ada 2 orang je pesakit  termasuk saya..katil2 kosong je..sorang pesakit tu dah sebulan die  check in kt hospital tu.die kes uri di bawah dan tahap kesihatan tidak memuaskan..so die tak leh wad keja berat.so die dah kt wad tu sebulan. Tunggu cukup bulan  operate je.
Doctor dating check pukul 8 pagi.sebelum doctor cek, awal2 saya Tanya doctor, “saya tak rasa sakit la doctor. Nak balik rumah boley tak?”..doktor cakap “ boley..tunggu saya siapkan report dulu..nanti sakit,datang pulak ye”… so laju laju kol si suami, minta dating amek pagi2 tu J

Petang nya kami berjalan ke Alor Star, hantar adik saya, Mat pizi naik bas balik Johor. So sepetang tu makan macam2..jalan puas2..tapi still tak rasa sakit.dan darah pun dah tak de….
sempat berjalan2 kt Menara Alor star :)

sehari sebelum bersalin..39 weeks 6 days

mat pizi interframe :P 


adik adik saya.
ikut turutan tau..saya ank no 4, mat pizi anak no 5, hasmah
anak no 6, dan paling bongsu, afa

adik adik sy yg masih bujang :)


bila saya bersalin???tunggu next entry ye :)

Cerita pasal turun tanda nak bersalin ni, dari pengalaman saya dan kebanyakan org, turun tanda darah selalunya 1-2 hari baru nk bersalin..kalau turun tanda air-pecah air ketuban, dalam 24 dah konfem akan bersalin. Tapi betul la kata orang, memang sakit giler contraction…itu contraction 1-2 cm je..belum 5cm keatas..okes, cerita pengalaman bersalin next entry ye J

Monday, July 4, 2011

kembali bersiaran..mahu blogwalking dulu )

assalamualaikum..
kami bertiga da selamat sampai kt rumah tercinta di cheras ni..da boleh online..o yeah...

sekarang mahu blog walking dulu..dah banyak entry terlepas..tambah2 blog Rosie rose..sebab banyak betul entry die buat...so kene baca dlu la...hehes

kesah saya akan diupdate later..
-kesah turun tanda
-pengalaman bersalin
-kisah pantang
-ruam muka baby
-kesah susu ibu untuk adriana
-perjalanan pulang ke KL

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;