Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, March 31, 2011

model headband- aiman

assalamalaikum...

semalam lepas opis hour pergi putrajaya, umah my sis..disamping mengambil Kek Lapis dari member..
saja nak share ngn korang model comel yang susah benor nak snap pic die wit my headband..

memang susah nak tangkap budak kecik ni..lari aje kerjanya..ye la kan.boy tak mau nak pakai headband gurlish2 ni..akhirnya dapat jugak tagkap 2 keping using BB je..headband kaler lain tak dapat nak pakaikan..dia da takmau duduk diam..

ini la nazril aiman shah- on Jun 2011 dia berumur 2 tahun

with green headband..takde model lain..seb bek muka dia jambu..:)
muka budak2 memang comel kan...

headband headband tu ada kat blog satu lagi ye :)

http://fiszahcrochet.blogspot.com/

Wednesday, March 30, 2011

mahu makanan western!!

assalamualaikum..

nak tanya kawan2 yang ade info pasal western food..

terasa nk try makan steak/ western food with great environment/place..
cara diorang present the western food pun diambil berat..

korang ade idea tak???sekali sekala nak dating berdua ngn hubby kt tempat2 camtu...

ini saya cari kt internet.

SAN FRANSISCO STEAK HOUSE- MIDVALLEY
GASOLINE CAFE- TIME SQUARE
TONY ROMA'S- MIDVALLEY
MANHANTTAN FISH MARKET- MIDVALLEY
CHILLIS RESTAURANT-MIDVALLEY..

harga biar berpatutan dengan enviroment dan dishes la..

korang, mintak kasi pendapat!!

Tuesday, March 29, 2011

barang mama# 3=washable nursing pad + cooler set +diaper bag

hai kawan2..assalamualaikum..

hari ni update lagi barang mama pulak..even da nak masuk 9 bulan pun masih ada aje yang tak terbeli2 lagi..ini saya beli online aje di One Baby World..dah malas nk jelajah butik baby lagi..terasa mengah aje..perut tak besar mana, tapi mengah tu je lebih..

hari tu kan saya beli Medela Swing breast pump aje..
http://piecesofbrown.blogspot.com/2011/03/barang-mama-2-medela-swing-breast-pump.html

so untuk cooler tote dan ice pack harus la dibeli asing..pagi  tadi baru je sampai barang yang saya order tu..rupanya begini la ye..if total up saya rasa kos utk pump dan storage nya masih dalam range berpatutan..kalau beli set medela jugak memang mahal..medela tote aje dah mahal..belum lg beg nye..hehe..pada kemampuan saya ini je mampu..

set ni after diskaun= rm 87
ok sebab ade tambah lagi storage botol.


harga untuk washable nursing pad ni rm 23.90
Autumnz- Washable Breastpads *Buy 4 pcs FREE 4 pcs*
korang if nak juge mengorder, sila ke link yg saya kasi kt atas tu ye..
mengenai washable nursing pad tu, saya memang tak beli disposal nursing pad..untuk permulaan guna yang ni je kot..sebab die kasi 4 pasang kan..sempat untuk cuci dan guna balik..hope mampu mengcover keperluannya la..ikut nasihat akak seopis, kadang2 disposal nursing pad ni mudah bocor..nursing pad  ni macam2 harga..if korang nk medela pon ade..macam2 brand,,pilih la ikut kesesuaian poket anda..nak yg mahal order la yang mahal..hatta nak yg murah pun ade..pilihan di tangan anda...selamat memilih..

ini pulak pasal diaper bag. beli simple dimple bag kt butik baby di Leisure mall.dah lama beli, tapi post sekali la dalam entry dengan barang baru dapat. kononnya untuk papa. nanti kalu keluar jalan2 papa angkut beg ni je..back pack kan..haritu kan dah packing barang baby dalam beg jeans. tapi lepas dapat diapers beg ni, laju2 tukar barang baby untuk ke hospital ke dalamnya..haha..beg jeans tu jadi beg utk mama pulak..beg diapers ni bagus gak..sebab byk compartment dalam die..



p/s: jangan ikut orang ye! sila paham situasi sendiri..

bikin nervous aje!

assalamualaikum..

hari ni saya dapat MC..kenapa MC???

semalam lepas lunch terasa cam keras je perut..otak mula terpikir salah makan ke?masa lunch makan masak lemak ketam+nenas..memang sedap..maka kt kafe di opis macam selalu..mula2 ingat maybe sebab terlalu kenyang...kejap kejap sakit kejap2 tak..ok..sabar je dlu..minum air banyak..so bila minum air banyak haruslah berulang ke toilet lebih kerap..(nasib baik tempat saya tak jauh sgt ngn toilet)

berlarutan sampai habis waktu kerja..bila jalan je rs tak sedap sebab perut keras. senak plak rasa..rs cam kembung pun ada. tapi maintain lg..jalan2 lagi..siap pergi cuci dan potong rambut lagi.(buat layer sket..kasi lebih lebih sebab panas aje skang ni) masa org tu cuci2 rambut pun rasa keras2 kat perut ni..huhu

balik rumah rilex2..tapi tak sedap perut..masih tak selesa..tengok TV sampai kul 10 malam. ada sms hubby gtau sakit perut rasa cam kembung..dia soh makan ubat dan tido..tapi nk makan ubat ape?risau lah..cuba untuk baring dan tido..tak boleh jugak..huhu..so bertekad g je la klinik..( si suami blik keja kul 12.30mlm ye )

masa nk tunggu giliran kt klinik tu, ada sorang akak yg ramah ni..byk die tye itu ini..siap dia bercerita yg die dulu preggy 34 mggu da beranak..die tanya sakit camne???saya cte la saya sakit camni...camtu..die kata contraction la tu..contraction rasa camtu la..huhu..oK..nerves kejap..klu nk beranak  hope sgt hubby ada..ini sorang2 je..takkan kot nak beranak dah..tak ready fizikal dan mental lagi ni...barang baby dan mama lom 100% complete lg./nerves la uols..

masuk bilik doktor, doktor tanya sakit apa?cakap la sakit perut..salah makan ke ape dia tanya..saya preggy  8 bulan doktor..baru die pasan sy preggy..hahaha.kelaka..kecik benor ke sampai die tak pasan ai preggy????
doktor mintak g baring untuk cek perut..time tu baby banyak gerak..

doc:     see ur baby is actively moving..ini bukan contraction..saya rasa ini mungkin angin..
saya:    takde masalah ape2 ke doktor?
doc :    kepala baby dah dekat bawah..rasa takde masalah..saya kasi ubat utk buang angin ye..kurang sikit sakit kembung tu..
saya:   baiklah..
doc:   awak kerja harini?? ok saya  kasi MC utk awak berehat esok ye.klu sakit lagi perut tu, datang then kte refer ke hospital ye...

p/s: lom nak beranak la..awal lagi kot..baby lom puas moving2 lagi..mama sila jangan terlebih risau!

Monday, March 28, 2011

tips mudah bersalin #2 - air selusuh..

assalamualaikum..pagi isnin yang ceria kan???

pagi tadi datang ofis, Kak Hawa( akak seopis) ada kasi saya akar fatimah dari Mekah..alhamdulillah rezeki baby..sebenarnya, bapa mertua saya sekarang ada kt Mekah untuk mengerjakan umrah..dan beliau pun ada nak belikan akar Fatimah dan air zam-zam untuk kami  dari sana..takpe la, adat orang memberi..itu rezeki baby..terima dengan syukur..alhamdulillah...

mengenai air selusuh ni. saya menggoogle kat internet..saya copy paste dari blog ni ye..korang jugak boleh rujuk blog ni..saya ambil untuk panduan kita bersama..http://susisitusini.blogspot.com/2010/06/cara-buat-air-selusuh.html


CARA BUAT AIR SELUSUH


UNTUK MENYEDIAKAN AIR SELUSUH UNTUK MEMUDAHKAN BERSALIN, KOMBINASI BACAAN DOANYA IALAH..

air zam-zam di bawa bersama ketika solat hajat. (letak di hadapan sebelah kanan);

Setelah selesai solat hajat, bacakan doa-doa ini (mengikut kadar dan bilangan yang digemari) ke atas air

1. SURAH AL-FATIHAH

 2. SURAH AL-HASYR AYAT 21-24 (59:21~24)



TERJEMAHANNYA

21. Kalau sekiranya kami turunkan Al-Quran Ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan ketakutannya kepada Allah. dan perumpamaan-perumpamaan itu kami buat untuk manusia supaya mereka berfikir.

22. Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dia-lah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

23. Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, raja, yang Maha suci, yang Maha Sejahtera, yang Mengaruniakan Keamanan, yang Maha Memelihara, yang Maha Perkasa, yang Maha Kuasa, yang memiliki segala Keagungan, Maha Suci Allah dari apa yang mereka persekutukan.

24. Dialah Allah yang Menciptakan, yang Mengadakan, yang membentuk Rupa, yang mempunyai asmaaul Husna. bertasbih kepadanya apa yang di langit dan bumi. dan dialah yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.


3. SELAWAT SYIFA'





4. DOA SELUSUH....terjemahannya



" YA ALLAH, DENGAN HAK MARYAM, JUGA HAK HAMBA YANG DITURUNKAN KEPADANYA SURAH MARYAM, RINGANKANLAH DARIPADANYA ( sebut nama pesakit dan nama ibunya ) PENDERITAAN BERSALIN, DENGAN RAHMATMU WAHAI TUHAN YANG AMAT MENGASIHANI DARI SEGALA-GALANYA.



5. DOA PEMUDAH....terjemahannya



" YA ALLAH, PERMUDAHKANLAH DAN JANGAN KAU SUKARKAN KERANA ENGKAULAH YANG MAHA MEMUDAHKAN, SEGALA YANG SUSAH ADALAH MUDAH BAGIMU, YA ALLAH, SEMPURNAKANLAH DENGAN KEBAIKAN, DENGAN RAHMATMU, YA ARHAMAR RAHIMIN".




6. Simpan (air dan minyak) di tempat yang selamat


7. Sementara menunggu saat sakit nak bersalin, suami dan isteri hendaklah sentiasa solat hajat mohon dipermudahkan proses kelahiran anak yang ditunggu-tunggu. Banyakkan membaca al-Quran terutama surah Maryam, Yusuf dan Luqman. Setelah masuk minggu yang terakhir (sebelum due), berikan isteri minum air selusuh (sahaja, tidak termasuk minyak) sekali sehari selepas solat fardhu subuh.

8. Apabila isteri merasakan sakit nak bersalin, minum air selusuh, makan 1-3 biji buah kurma dan telan sesudu minyak selusuh. Sabarlah menunggu saat kelahiran dengan perasaan yakin dan tawakkal kepada Allah
 
 
p/s: mudah atau tidak proses kelahiran bergantung ye kawan2..tak bermakna kita amalkan air selusuh ni kerap kita mudah bersalin ye..kita hanya beriktiar dan merancang..Allah menentukan segalanya..semoga semua kelahiran dipermudahkan..amin....

p/s/1: ini info dari RDNA: minum air selusuh jangan awal2.masuk labour room je tau..mak mertua pon ade pesan benda yang sama..(baru je saya tambah sebab baru je dapat info dr rdna-thanks)

Sunday, March 27, 2011

bila dia inginkan Potato Spring..

assalamualaikum...

hari ahad yang ceria..sesorang aje di rumah pagi tadi sebab si suami kerja..alhamdulillah hubby kerja pagi..so petang dah balik rumah..

si dia balik rumah dengan ade bekalan..ape ye benda tu:-

ini lah dia,,,

muka puas!akhirnya dapat jugak

2 spring potato

cheese Vs BBq
kat pasar malam banyak jual kan??? tapi yang ni special sikit..

ceritanya macam ni..ada kawan sekerja suami, beli spring potato ni then kasi la kawan2 merasa..dat time si suami yg first time makan potato spring ni terasa sedap giler..so balik nye die bercerita la pasal kentang ni..saya cakap la, kat pasar malam ada je jual..hubby cakap die tak pernah jumpa pon..

lepas tu laju2 die pesan, nanti balik kerja tolong blikan spring potato ni kt pasar malam..iye la, sebab die kan selalu balik kerja kul 12.30mlm..sapa nak jual time tu kan..so saya blikan la dari pasar malam.. balik dari kerja dia laju2 nak makan kentang tu,,tapi keciwa sebab bukan yang seperti dia harapkan..kt pasar malam RM2 je..tak la besar2 sangat kentang die..dorang ade letak sos dan mayonis..dia cakap bukan kentang yang macam tu die nak..dia cakap kentang yg die makan tu, saiznya besar..takde sos2 ni.. dorang letak serbuk2 je...

lepas menggoogle lokasi sebenar orang yg jual ni, paling dekat dan sentiasa ada tak kira pasar malam ke ape, kiosk nya ada di Ampang Park. memang kentang nya besar dan harganya RM4. rupanya2 jenama spring potato ni ada banyak cawangan..

korang check blog ni..siap sape nk jd pengedar/penjual pun boleh..kira franchise la..lokasi2 yang jual spring potato ni pun ada dalam blog ni..torai la ye




Saturday, March 26, 2011

sudah 33 minggu...

assalamualaikum..

saja je nk upload my pics yg terbaru..sudah 33minggu baby berada dalam my cute tummy.sekarang sudah terasa penat bila bejalan lama..mengah dan rasa nk duduk aje..tadi g jalan Sogo..jalan jalan tengok2 barang baby sikit2..tapi takde plak.terbeli cadar plak...then shoot ke Leisure Mall plak..g butik baby dan seronok bila barang yg dihajati ada..hehe

sebelum bergerak kami snap pic..hehe
bakal mama dan papa on this may..insyaallah

sy yg skema..hehe

mengandung 8 bulan++

update blog crochet_1

assalamualaikum..

saya baru siapkan crochet headband..boleh view dekat blog crochet ye..saya yg masih lagi amatur..sila la tunjuk ajar ye...

Friday, March 25, 2011

roti+ nutella!~ sedapnye...

assalamualaikum..bertemu di hari jumaat yang mulia..

saja nk share sarapan yang selalu membuatkan poket sedikit rabakk..poket nipis selera besar..
korang suka nak makan roti yang disapu Nutella????

sedapkan???waaa..boleh habis sebungkus roti sehari je.. if ada nutella ni..sedap sangat kan..tapi mahal la..dan semakin mahal..ingat lagi masa matrik dulu beli sebotol kecik nutella ni baru rm 6++..lepas naik jadi rm 7++..terkini beli sebotol Nutella yang kecik tu dah RM8.90...mahal kan..huhu

tapi rasa nya memang memukau.betol tak?sape yang belum try, cuba la..cari Nutella camni tau..
ini bukan yg ada kt rumah..kt rumah ada botol kecik aje..
~ikhlas dari pakcik google~

Thursday, March 24, 2011

7th check up- 32 minggu.

assalamualaikum...

harini pergi check up dekat KKIA Bandar Tun Razak macam biasa. sebab sudah masuk 8 bulan harus lah pergi melawat klinik tu 2 minggu sekali..alhamdulillah semuanya seperti biasa..

biasa la pergi klinik kerajaan kan..saya tunggu dekat 3 jam..takpe la.sabor je la banyak2 kan..benda free..

  • berat badan = 61.5kg ( naik 500g dari 2 minggu lepas)
  • tekanan darah = 110/70
  • tinggi kandungan= 32
  • usia kandungan= 32 minggu
nurse tu cakap berat naik 500g je.."takde selera makan ke?"...ok la tu kan..tak naik banyak2..takot kena buat MGTT.. tapi bila dia cek balik berat masa mula2 preggy dengan sekarang, nurse cakap sudah naik 12.5kg sepanjang 32 minggu..dia kata terlebih jugak ni..kena buat MGTT..saya laju je cakap..dah pernah buat awal2 dlu..fuhhh..lega..nurse cakap "klu camtu takperlu la..kamu sihat dan takde masalah pun kan?"
laju2 mengangguk..

lagi 2 minggu datang lagi melawat..sampai la si baby nk kuar melihat dunia..

Wednesday, March 23, 2011

tahniah..unexpected spm 2010-HAFA...

assalamualaikum...

pagi td ramai berdebar debar kan..amik result SPM..tak terkecuali adik bongsu saya..hafawati..

start pukul 10 pg saya dah kol2 tanya..tapi masih belum amik lagi katanya..nanti dia kol..dalam pukul 11 pagi dia kol..

afa: "kak pzah, aku dapat 5A"
sy: " ye ke?dasyat tu..tahniah"
afa: " ok, ak nk kol yang lain"

ok, adik saya tak dpt straight A macam orang lain..tapi 5A sudah cukup membanggakan kami sekeluarga..sangat terkejut dengan result dia..kami bajet dapat 2A pun takpe dah..if ada G pun tak terkejut sangat..

kelakar plak rasanya..adik saya ni bukan la kategori kelas depan2 je..suka melawa dan bercinta aje kerjanya..cukup merisaukan mak ayah..ye la, cam tak bape nk excellent la before..siap ayah ade cakap if dapat elok ayah belikan skuter..sebab macam mustahil je dia nk dapat elok..tu yang berani janji...haha..tak tau la if ayah betul belikan dia skuter...hehe

siap sebelum result kuar, dah bincang2 dah, kalau tak dapat masuk matrik, ayah nak suruh die masuk KYPM je..mak nak suruh dia amek fesyen je..kt ILP. sebab rasa cam susah je nk masuk matrik tu..

alhamdulillah rezeki afa..ramai yg tak sangka..hehe..semoga lepas2 ni dia dapat sambung belajar ke tahap yg lebih tinggi..apa pun kami sekeluarg bebangga dengan kejayaan mu itu...
tahniah..

my youngest sister..hafawati

Tuesday, March 22, 2011

saya takot guruh dan kilat....

assalamualaikum..selamat hari selasa yang sejuk.

awal pagi tadi hujan sangat lebat, guruh berdentum, dan kilat sabung menyabung..pukul berapa saya tak pasti..tak terpikir nak tengok jam pun..kat tempat korang hujan lebat tak awal pagi tadi???

semalam saya masuk tidur jam 1 pagi lepas solat isyak with hubby. then die sambung tengok tv,tak lama lepas tu dia masuk tdur sambil bawak air masak untuk saya makan ubat-ubat..so chit chat sekejap dan ntah pukul berapa baru tertidur.masa tu malam cerah..takde rintik2 hujan lagi..

masa nyenyak tidur terjaga dek guruh yang berdentum..kilat memancar..nampak seperti tengahari..sangat menakutkan..iye kawan2..saya takutkan kilat dan guruh ni..terjaga dan jantung berdegup kencang..hanya tuhan yang tahu..betapa saya sangat takot..ade hero kt sebelah boleh la peluk2 kurangkan ketakutan tu..si dia menepuk2 supay kurang sikit rs takot tu..dan saya berselubung dengan selimut..dengan harapan takkan nampak sinaran kilat tu..

dalam berselubung tu, dalam hati tak henti2 bertasbih..selalu saya terpikirkan akan terjadi nya kiamat..huhu..kejap kejap tertdor..lepas tu terjaga balik bila dengar guruh dan cerahnya bilik tidur akibat sinaran kilat..saya sangat takot..kalu sorang2 mau menagis agaknya..seb baik ada hubby utk kurangkan rasa takot tu..then terlelap lagi dan terjaga pulak sebab sudah masuk subuh...

masa subuh tu, hujan masih lebat..tapi guruh dan kilat sudah takde.nak pergi amek air sembahyang kt toilet pun jadi takot..mintak hubby teman sampai depan toilet. dia pon pelik napa takot sampai macam tu sekali..huhuhu....lepas solat sama, baru rasa lega then smbung tidur kejap sementara nak siap pergi kerja..huhu...

Monday, March 21, 2011

mentega untuk bibir kering

assalamualaikum...

harini saja nak berkongsi pengalaman yang telah dilalui..korang refer balik entry ni..pasal bibir saya yang kering tu..

lama jugak bibir saya kering, menggelupas, dan berdarah (sebab saya kopek)..ye la kan rs kesat je kat bibir ni..tu yang tangan gatal aje nak tanggalkan kulit tu..kesan die pada bibir sangat horror ok..tak cantik!dah bermacam saya guna untuk pulihkan masalah bibir kering ni..dari yang mahal ke yang murah..cam tak berhasil je..

haritu beli SEBAMED, pun tak jalan..dah separuh batang saya guna..kering jugak..guna VASELINE pun tak jalan jugak.saya pakai pagi dan malam tau..lepas tu guna PETROLEUM Jelly...pun tak memberi kepuasan..
maybe sebab tak cukup minum air putih jugak agak nye..tapi mau kembung dan mual minum air putih banyak2..

so alternatif terakhir saya guna, butter a.k.a mentega.. since memang ada simpan dalam peti sejuk tu.. so setiap malam sebelum tdur saya akan sapu..hubby tanya, pakai lipstik ke nak tidor???ooo..bukan la sayang...
hasil nye saya kasi 5 bintang..hehe..kulit bibir saya cepat ok..then tak kering lagi..ini petua yang saya amek kt internet jugak..

mentega dapat lembutkan bibir dan merahkan bibir..so far sudah semggu saya try, alhamdullillah berhasil..so tak perlu saya rasa kesat lg kt bibir..kosnya hanya RM 3.30 sahaja utk 250g..heheh..jimat dan pantas berhasil..
p/s: saya guna jenama Buttercup..hasil lebihan buat kueh/kek...

Sunday, March 20, 2011

superb KRU(Merong Mahawangsa) dan sakit kaki :(

assalamualaikum kawan2...

hari sabtu hari untuk beriadah mengira keluasan Midvalley..tujuan utama nak pergi tengok muvee sambil berjalan2 dekat expo Motherhood ke 2 dan beli barang2 baby sikit2..

kami keluair rumah pukul 2 petang lebih..sebab memang sengaja bangun tidor lambat..cuti katakan..lunch pun kat luar..Midvalley ngn umah tak jauh pun..lagipun tak jammed..cuma nak cari parking punya la susah,,tapi alhamdulillah..pusing 2 jali je dah jumpa parking. laju je shoot ke highfloor, nak cari tiket wayang untuk tengok Hikayat Merong Mahawangsa..

sementara nak tunggu muvee pukul7.15mlm,( itu je yg ada..itu pun seat 2 dari depan)..ramai yg dtg tengok cerita KRU ni...kami pergi singgah expo motherhood kt level yang sama..betul kata ROS, nothing was interesting..tak menarik minat pun..banyak jual cloth diapers je..at last memang kami tak beli ape2 pun..kuar masuk pulak kedai maternity& baby plak..

sampai dah lenguh2 kaki berjalan..berjalan pun dah makin slow..rasa cam nk suruh laki amek stroller je..so soh hubby tolak saya dalam stroller..tapi mau plak hubby buat camtu kan..mimpi je la..maybe perut makin besar kan..lenguh giler..singgah jap makan kek dan mushroom soup kt Secret Recipes.

so layan muvee Hikayat Merong Mahawangsa....
seronok betol cerita ni..5 bintang saya kasi..malas nk amek pandangan negatif..bagi saya filem ni cerita melayu hasil dari KRu ni satu filem yang boleh dibanggakan..dari awal sampai habis terbaik!..hero semua mati akibat berjuang..so sangat logik la kan..klu cerita yg tak bape logik, lawan  la camne pun, hero tetap menang..elemen cinta pulak tak terlalu meleret.mudah dan sgt touching.

rasa macam nk pergi tengok lagi muvee ni..kwn2 yg belum pergi tengok muvee ni,pergi la..tak rugi!

balik rumah lepan dinner dah dekat pukul 12mlm..memang kaki lenguh giler..cian si hubby, kena mintak tolong dia jugak tolong urutkan,,kalu tak nak berjalan pun da rs sakit sgt kaki ni..

Friday, March 18, 2011

barang mama# 2 : Medela swing Breast pump

assalamualaikum..

penambahan untuk barangan mama...terima kasih kepada si suami yang mensponsor semua barangan mama dan baby..sangat bersyukur dan berterima kasih pada mu..hehe.(mmg dah tanggungjawab kan??selagi mampu)

mengikut kemampuan, saya dari mula lagi memang berminat dengan Medela Swing...akak akak opis banyak guna pump ni..kecik, ringan mudah bawak dan suction die tak sakit kata mereka.

pada mulanya plan nak beli melalui ebay..sebab lepas convert pun murah lagi..dalam rm450++ je..tapi ade cukai kastam kata si Ros..so pikir2 balik rasa takot plak..Pizet order Freestyle takde plak cukai kastam.siap sampai rumah..tapi dekat 3 minggu baru sampai..so tak jadi la..
google2 lagi jumpa kt FAHEEM's WARDROBE



meh tengok rupa bentuk set ni..


abes je kerja terus pergi rumah org yg jual pump ni ngn hubby...kebetulan die ni tinggal kawasan Sri Permaisuri jugak dengan saya..so no delivery charge la..kebetulan medela swing  ade2 unit available..so takperlu tggu delivery..saya beli set pump je..tak de cooler bag atau sebagainya..masa pantang atau lepas pantang before masuk kerja boleh beli kan????dalam pantang buat stok je..tak kemana2 rasanya..insyaallah..

p/s: mode excited jugak..heheheh...sudah tertunai impian..

update blog crochet

assalamualaikum..

oleh sebab senang nak asingkan antara crochet dan kehidupan seharian, saya buat blog baru untuk crochet..

sudi-sudikan lah menjenguk blog baru saya ye..(saya budak baru belajar, terkurang terlebih harap dimaafkan)

Thursday, March 17, 2011

2nd motherhood expo 2011

dear mommy and all,

mari kita jenguk2 expo ni..apa yang menarik?saya tak pasti yang pastinya khas untuk para bakal ibu, ibu dan semua warga malaysia..saya nak g expo ni hari sabtu..kalau ade rezeki kita bertemu di sana ye..tegur2 la ye kalau jumpa..see u guys there.

EVENT: 2nd Motherhood Expo 2011

DATE: 18 - 20 March 2011

VENUE:Hall 1,MidValley

ORGANIZER: Harenet Communications Sdn Bhd


expo@harenet.com.my

www.harenet.com.my/Expo

Public - Free Admission

Tuesday, March 15, 2011

terasa cam susah je nak nafas...

assalam...

sekarang ni cepat penat..cam susah je nk nafas..kene tarik nafas panjang- panjang..normal ke utk wanita mengandung ni? ke saya yg abnormal..aduh....nak rasa puas sket bernafas melalui mulut...arghhh....buntu

Monday, March 14, 2011

barang baby # 5: beg baby ke Hospital

assalamualaikum... selamat pagi isnin kawan2

Hari ni saya nak berkongsi beg baby ke hospital..sekarang sudah 31 minggu..secara kasarnya sudah hampir masuk 8 bulan preggy. elok la siap-siapkan beg untuk ke hospital. beg mama belum disiapkan lagi..siapkan beg si kecik je dulu.

ada apa dalam beg ni?--saya refer kepada list dari rakan2 blogger dan tambah2 sendiri kuantiti nya-saya prefer bawak lebih daripada tak cukup..biar tak guna, daripada tak cukup...hehe

  1. baju baby berbutang+ seluar - 3 pasang
  2. lampin- 3 helai
  3. barut - 3 helai
  4. mitten+booties- 3 Pasang
  5. topi baby- 1 helai
  6. safety pin- 3
  7. pampers pakai buang- 10 helai
  8. towel- 1 helai
  9. selimut baby- 2 helai
  10. set mandian baby
  11. minyak yuyi, tisu basah, putik kapas dan tisu
  12. botol susu dan pump (ini belum disiapkan lagi)

beg jeans ni saya buat sendiri :) malas nak beli :)
hasil menggunting jeans hubby yg tak nak pakai dah
beg si kecik ke hospital dan bakul utk mama
beg jeans ni saya buat hasil dari tunjuk ajar mak....balik buat kt Kg la..sebb kat KL ni mana ade mesin jahit sendiri..bajet nak buat sikit2..nanti mak tolong setelkan.sekali mak ajar satu2..memang dari A ke Z saya jahit sendiri..sebagai amatur, harus lah tak berapa kemas..hehe..tapi saya sangat puas hati..nampak cantik pada pandangan sendiri..maybe sebab jeans punya material kan..

p/s: saya memang tak beli beg baby..sebab dari awal plan nk buat sendiri :) save cost disitu..recyle sahaja

Friday, March 11, 2011

Vanila cupcake untuk adik Izzat.

assalamualaikum...

sempat jugak menyempatkan diri update blog. Esok nak  naik bas balik Kuala Nerang dengan my Sis . hubby tak ikut sebab harus kerja..my fam semua balik except Sem dan Kak ah sebab cuti sekolah kan..Abg yg stay kt terngganu pun balik..

Abg Pendi ada request suruh buat cupcakes untuk adik Izzat..saya tak la pandai sangat buat cupcakes deko2 ni..tapi buat aje la..bahan dah ada..sedap ke tak subjektif..hahha..so buatkan cupcakes untuk adik Izzat (anak abg pendi yg ke 2). besday adik izzat yg ketiga baru je lepas..

buat one box je cupcakes ni..dah la naik bas..takot pulak terpenyek sana sini..meh tengok deko cupcakes saya ntah hape2..hope budak2 kt rumah tu suka..ada 4 orang budak2 kecik kt kg sedang menunggu...

mari share resepi.. (saya amik dari internet)

Cupcake Magnolia Vanila klasik(resepi dari sini)

Cupcakes:
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 1/4 cawan tepung gandum
250 g unsalted butter
2 cawan gula
4 biji telur
1 cawan susu segar
1 ts esen vanila
 
buttercream..
250g butter/shorterning
125g krimwell
125g gula icing
 
p/s: saya tak pernah ikut resepi ni sebelum ni..try and error je..tapi pada tekak saya resepi ini boleh tahan..hehe
 
cara2;
  1. pukul butter+gula sampai kembang, masukkan satu persatu telur.
  2. ayak tepung dan masukkan sikit2 dalam adunan butter tadi.
  3. masukkan esen vanila dan masukkan adunan ke dalam bekas 2/3 full je. takot naik tggi sgt tak leh deko
  4. utk butter cream, mix all together dan pukul sampai kembang. petua dari sifu2, jgn pukul dengan kelajuan mxer yg tggi..harus kelajuan sederhana saja. then deko kek anda sesuka hati.tapi sebelum tu pastikan kek anda betul2 sejuk!
meh tengok rupa kek saya yg ntah hape2 ni..comot je..hahhahahha..
cupcake yg ready utk masuk oven
sudah siap deko..comot je..huhu
happy birthday adik izzat
cupcake utk hubby
p/s: tak malu post kt blog..even comot giler hasil die...hahaha

Thursday, March 10, 2011

6th check up at 30 weeks

assalamualaikum...

hari ni pegi check up seperti biasa di KKIA Bandar Tun Razak, Cheras. tak mau tulis panjnag2 konon2 tangan kiri sakit sebab kena cucuk hari ni..

usia kandungan: 30 minggu(ikut kiraan nurse)
tinggi rahim: 30 (yeay sudah sama :) )
berat badan: 61kg (naik 2.5kg dari bulan  lepas-nurse cakap ok :) )
HB: 11.7
tekanan darah: 110/70
kandungan gula dalam air kencing : nil
jantung baby: aktif..

selepas ni setiap 2 minggu kena g check up..everything was so good kata nurse..semuanya baik dan ok..dan keep it up..itu kata nurse..lepas check semua saya kene cucuk untuk elak kancing gigi..ini SAKIT!

Tuesday, March 8, 2011

handbag dan perfume baru plzzz...

assalamualaikum..

saya inginkan gajet baru...mahu handbag dan perfume baru  please!...


cantiknye....nak satu...tapi sygnye duit...huhu


sgt cantik kan???mahal giler..kalu laki sy tgk ni,
mahu berbakul2 die berleter....

 p/s: aduh..sila sedar diri ye..si kecik bakal keluar, so byk kos akan diperlukan..pejamkan mata dan guna handbag anda sampai da jadi buruk ye!

tips mudah bersalin #1 - Doa nabi Yunus

assalamualaikum...

pagi ni terasa mahu berkongsi sedikit info pasal tips mudah bersalin..

minggu lepas ada  balik rumah mertua di Palong. balik sehari je sebab hubby cuti pun sehari. bapak mertua takde sebab pergi kursus umrah. pastu laju je gtau kat hubby, nanti abah pergi Mekah boleh pesankan air zam zam dan akar fatimah..ada baca dari blog para ibu yang lain, ramai suggestkan mnum air akar fatimah semasa nak beranak..

perbualan kami didengari oleh ibu mertua..mak cakap takperlu la minum air akar fatimah tu..buat pengetahuan semua, ibu mertua saya ni melahirkan anak seramai 14 orang secara normal..so pelbagai petua dia amalkan sebelum ni.pada pendapat dia, tak membantu pun air akar fatimah ni..air ni tak boleh minum kalau tak sakit..petua mnum air ni semasa sakit nak meneran tu..kalu tak tak sakit, takkan terbukak jugak laluan tu..

so die mintak saya amal kan doa nabi YUNUS.sunat memperbanyakkan membaca do'a Nabi Yunus (Surah al-Anbiya ayat 87):

mari saya share kan utk tatapan semua:-

 إِلَـٰهَ إِلَّآ أَنتَ سُبۡحَـٰنَكَ إِنِّى ڪُنتُ مِنَ ٱلظَّـٰلِمِينَ (٨٧

La ilaha illa anta. Subhanaka, inni kuntu minazzhalimin…
Tidak ada tuhan selain-Mu. Maha Suci Engkau. Sungguh, aku ini sudah berlaku zalim

banyak lagi petua2 lain..ayat2 yang elok diamalkan..tapi saya rasa elok kita belajar satu-satu dan amalkan. nanti da ingat kita belajar petua dan ayat lain pulak ye..apa pun petua mudah bersalin ni, orang kata keredhoan suami la paling penting.dan keredhoan ibu bapa..jangan kecikkan hati suami dan jaga tingkah laku kta..wallahualam..

mengidam # 10: kek pisang panas

assalamualaikum..

update blog di pagi2 buta..sebab tunggu netbook balik..hehe./hubby sampai umah kul 1pg.so lepas makan, lepak2 tengok tv leh la on netbook jap..laptop saya rosak :(

kt opis tadi tekak terasa sedap je kalu dapat makan kek panas2..wah..tambah2 yang baru je siap masak tu kan..dengan bau nye..wahh..memang menaikkan nafsu makan kan..so menyempatkan diri mengoogle resepi kek pisang kukus...nk mudah , beli je kek pisang kt kedai tu..tapi sebab nak makan kek panas2, so singgah jap Hero beli Pisang..

resepi saya follow dari resepi.com:-

kek pisang kukus

  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 gula
  • 3/4 minyak
  • 4 biji telur
  • 1tsb soda bikarbonat
  • 1tsb baking powder
  • 1tsb esen pisang
cara2;-
  1. pukul telur+ gula sampai kembang
  2. masukkan tepung+soda+baking powder-yg sudah diayak
  3. masukkan esen pisang  dan minyak.pukul sebati..
  4. kukus sampai masak la..dlm 40 minit..


pisang berangan +esen pisang

adunan kek pisang sebelum dikukus

kek pisang saya :)
selepas dikukus 45 minit


sedap makan kek pisang panas2
p/s: dalam resepi tak nyatakan pun pisang jenis ape..huhu...so saya beli pisang berangan...resepi ni ok..kek jadi lembut sedap..tapi kalu letak garam sikit sure lg sedap..

Sunday, March 6, 2011

alhamdulillah sudah 30 minggu..:)

assalamualaikum...

pagi ahad yang ceria...

sudah 30 minggu "along" dalam perut saya.alhamdulillah tiada sebarang masalah semasa perut ni makin membesar. sedikit kesimpulan boleh saya buat mengenai kehamilan yang berusia 30 minggu:-

  • alahan loya dan sedikit muntah hanya berlaku  pada minggu ke-6 dan ia berlarutan hanya seminggu
  • sukakan makanan yang manis2
  • pil2 dari klinik kesihatan-iron tablet, folic acid, vitamin B dan vitamin C dimakan setiap malam sebelum tidur
  • 2 biji pil kalsium setiap pagi.selalu makan semasa breakfast
  • barang2 baby almost complete.tak terlalu byk membeli sebab recycle my Sis punya baby stuff saja
  • " along" start begerak gerak dalam perut sejak 19 minggu..time ni start rasa bila perut mengeras je..
  • sekarang "along" sedang aktif bergerak dan menendang. start aktif lepas breakfast pagi..dan time tido dia sama je ngn saya..so sgt jarang terjaga di tengah malam,once dah tertdo, smpai pagi la tdo nye..
  • "along" insyaallah seorang kakak..scan 3d/4d di Vision college pada usia "along" 27 minggu
  • berat badan saya sekarang sudah 61kg. kenaikan yang memberangsangkan..sudah naik 12kg sejak pregnant.ikutkan skema berat badan, harus lah naik tidak lebih dari 65kg. so saya perlu berkira2 bab makan sekarang.
  • kaki saya memang da mula membesar.(tak tau la katergori bengkak ke ape) sebab tak sakit pun..pakai sandle pun da tak muat :(
  • kegemaran semasa preggy : mengait, masak, makan pasembor, sukakan cendol dan ABC,sukakan air kelapa, malas giler nak berjalan2.
so far boleh saya katakan saya seorang wanita mengandung yg dalam kategori tidak banyak masalah..alhamdulilah pening loya sangat kurang..selera makan ok.baby tak banyak kasi kesakitan pada mam dia..so far, bersyukur sgt dengan keadaan diri dan keluarga..dari segi barang2 pon tiada masalah, si suami sponsor setakat termmpu dan masih belum ada kerunsingan di mana..

yg boleh saya katakan, my pregnancy moment sangat rilex dan menyeronokkan..orang sekeliling yang memahami dan supportive..tp seronok pula perut makin besar ni kan..sume pon org kasi keutamaan..

semoga "along" lahir, sempurna fizikal dan mental dan membesar dengan sihat. 

Friday, March 4, 2011

DPLI kemasukan Julai 2011

assalamualaikum...

DPLI- diploma pengajian lepasan Ijazah untuk kemasukan Julai 2011 keluar lagi seperti tahun tahun yang lepas..walaupun banyak khabar angin mengatakan KPLI dan DPLI bakal dimansuhkan saban tahun..tapi masih ada ditawarkan 2 kali setahun..ini merupakan peluang kerja untuk peminat pendidikan,peminat kerja kerajaan dan masih ramai guru diperlukan..

hajat di hati mahu jugak mencuba..kerja di Opis sekarang sperti tiada pengembangan..keadaan syarikat yang tidak memberangsangkan..banyak dengar dr sudut negatif berbanding positifnya..tapi dilema nya saya, saya seorang bakal ibu yang sedang preggy 30 minggu..andai ada rezeki dapat, kemasukan julai tu, my baby baru 2 bulan++..lagipun U yang menawarkan kos yang bersesuaian ngn degree saya hanya di UPSI..kejauhan itu memberikan kesukaran...klu UPM cam takde prob sgt.

oleh sebab masih dilema, saya belum pun buat sebarang tindakan kearah itu..no pin BSN belum pun beli.. masih dalam pertimbangan..

ok ini tentatif DPLI kemasukan Julai 2011 buat kawan- kawan yang ingin mencuba:-

28.02.2011- iklan DPLI telah keluar.. no pin sudah boleh dibeli di BSN berdekatan. rasanya rm20.60..
                    daftar kat sini https://online.mohe.gov.my/olf/web/form?OC=10&CC=41&AS=04
18.03.2011- tarikh tutup untuk hantar segala dokumen kepada IPTA
22.04.2011- sudah boleh cek samada dapat ke tak pergi ujian MEDSI.
30.04.2011- Ujian MEDSI
13.05.2011- sudah boleh semak samada dapat tak ke temuduga DPLI(kira lulus ke tak ujian MEdsi korang)
                      cek sini..http://upu.mohe.gov.my/
18-25.05.2011- sesi temuduga dijalankan..

untuk yang berjaya, anda akan daftar ke IPTA pada Julai 2011..selamat belajar untuk 2 semester dan selamat berkerja sebagai pendidik...

p/s: bagi kes saya, korang rasa patut tak apply?????????baby time tu baru 2 bulan..sape nak jaga..aduh..pusing pusing pusing..tapi kalu dah memang rezeki pasti ada jalan yang lebih mudah kan?

Thursday, March 3, 2011

mengidam #9: kek mentega

assalamualaikum...

angka mengidam dah meningkat..hehe..ini akibat follow blog Pn Nani Rostam la..sungguh mengujakan kek mentega simple yang dia buat untuk ibu beliau..so tekak terasa nak makan je kek mentega tu...harus sangat sedap sekiranya makan panas2..

so masa kat opis ptg tadi dah terpikir2, cukup ke tak barang2 kat rumah tu..rasa cm semua ada..so laju2 salin resepi dari blog Model 80-an tu...korang nak try boleh tengok kt blog beliau ye..saya macam malas nk copy and paste plak malam ni.

harini saya balik kerja lambat sikit..ada urgent mails nk kena kasi tumpuan sikit. lagipun balik lambat sikit pon takpe, since minggu ni hubby kerja shift balik kul 12tghmalam. so balik rumah rehat2 ,lepas mandi solat sume, then mulakan proses membuat kek mentega ni..

dari segi rasa memang umpphhh..tak terlalu manis..sangat sedap  pada tekak saya..tapi saya tak bape pandai adjust suhu  oven tu..so cm hangit sket la kt dasarnya..total, sangat sedap kek mentega dimakan panas2...yummy..tak cantik cam puan nani buat..tak nampak hangit dan mask elok je..saya punya kek hangit kt bawah..huhuhu

adunan yang sudah siap untuk dibakar

kek mentega sudah siap masak..

ini kek mentega versi buatan saya..
kalu tengok puan Nani pun kek mentega memang mantap
saya hanya picisan saja..hehe

juadah makan malam
kononnya tak nak makan nasi banyak2 untuk dinner.konon tak nak berat naik banyak sangat..so gantikan dengan spageti..haha..kira kurang kalori tak ek?lagipun takde idea nak masak lauk apa malam ni..ini je la yg simple dan mudah..lagipun bahan2 ada..so campak2 la dalam periuk tu kan...

p/s: tekak nak makan benda manis aje...

Tuesday, March 1, 2011

barang baby # 4: Botol Susu,puting dan myk Yu Yee

assalamualaikum..

Niat di hati  mahu full breasfeeding my  baby yang bakal lahir so saya pun beli la sikit-sikit keperluan utk tujuan itu. Breast pump belum beli lagi..tunggu Puan Pizet punya order selamat sampai baru saya nk order.
 beli kt internet lebih murah rasanya berbanding kt kedai.
`
hari ni MC..so lepas jumpa doktor, kami pergi proton..nak renew insurans dan roadtax kereta..hubby memang cuti hari ni. setlekan jugak cash in kan duit sewa rumah..so teruskan langkah ke Leisure Mall, Cheras..haritu tengok dalam internet kata ada sales barang baby kt situ..memang ada sales.. tapi motif nak cari botol susu je.


so ini yang sesuai kot..murah dan kualiti pon boleh tahan..Bumble Bee milk storage.. 8 botol+2 free bottles 5 oz punya..harga nya pun berpatutan..tak tau sebenarnya botol mana yg ok..takde pengalaman kan....baca kat intenet je pun..so rasanya ok la kot.then beli puting susu newborn Dr Browns..ada 3 puting,,cukup la rasanya. rasanya cam ok kot jenama ni..hope baby tak cerewet..dia ok je ngn semua barang yg dibelikan utk dia. then beli minyak yuyi saiz sederhana..penting utk baby kan???

sempat singgah jap Big Apple..mencari pemanis mulut di petang2 hari..sedapkan donut2 ni..rasa tak cukup je 3 biji utk 2 org....sekadar lepas rasa nk makan benda manis..alhamdulillah..

p/s: thanks to si suami yg sponsor barang2 baby..mekasih ye syg!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;