Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

Saturday, February 26, 2011

barang mama#1 : Set bersalin AMWAY

assalamualaikum...

hari Jumaat,penghulu segala hari..semoga kita semua berada dalam lindungan rahmat Ilahi..insyaallah..

pagi tadi jumpa dengan Puan Anne, my exrumet UTM dan juga merangkap kawan sekelas..diorang datang satu family. bawak si kecik Ammar Aufa jugak..comel nye baby dia..diorang datang breakfast kt sini sebab nak hantar set bersalin yang saya pesan kat diorang..lagipun diorang ade plan nk shop barang2 utk rumah baru diorang..so singgah la kejap kt opis saya nk anta barang tu..

sempat snap pic ngn aufa..comelkan...
anne dan family,,gmbr ni tak ok..sebab muka anne tak masuk
sume..huhu..mantain cantik anne ni :)
..
ammar aufar bin mohd hatta

baby dan papa

sgt seronok bila dapat kotak ni

ini  la 2 barang nye.bengkung + post natal care

ini barang2 yaang makan dimakan, disapu dan diamalkan
ketika pantang



teruja dah dapat set bersalin...semoga saya tekun habiskannya nanti :)..

Wednesday, February 23, 2011

Nafsu makan menjadi jadi...

assalamualaikum...

sekadar ingin berkongsi masalah yang membelenggu diri semenjak dua menjak ni..pada mulanya berpikiran positif..takpe badan besar pun akibat mengandung..nanti lepas pantang susut la balik..tapi jadi risau bila tumit mula rasa sakit..haha..ini menandakan berat badan bertambah..dan tumit berkerja keras utk menampung berat badan..dulu awal2 preggy kebanyakkan orang tak selera makan kan..sampai sakit pening2..saya pun rasa gak..tp kejap aje tak lama..dalam 1-2 minggu aje..lepas aje 1-2 mggu tu, selera menjadi2 sampai sekarang..alhamdulillah...

pagi2 datang kerja memang tak skip breakfast..selalunya berat la..tak nasi lemak, roti susu ,bihun goreng atau 4 biji kueh mueh..itu pun siap ada tapau sikit untuk mengunyah2 sementara nak tunggu lunch. lunch plak tak pernah skip..jarang say no when buddies ajak lunch...habes lunch tapau jugak cucur2 kononnya utk makan petang sementara tunggu waktu kerja habis..

dinner saya tak pernah skip..sebab balik rumah, masak utk sy dan suami..selewat mana pun hubby balik kerja sure ada makan malam nya..aduh...makan tanpa henti..berat badan naik bukan setakat 1-2 kg aje sebulan.hari2 pun si suami tengok dia selalu aje usik badan da macam belon..part ini, part itu sume kembang..sampai dah boleh hafal setiap perkataan yang bakal keluar dari mulut dia..

rasa cam susah aje nk kontrol makan ni..tekak rs tak best je klu tak makan..aduh..yang leceh nya bila ada appointment kt Klinik kesihatan..konform kene nasihat ngn nurse tu..worst case kena mnum air gula..naik berat badan banyak sangat pun tak elok..takot kena kencing manis..hormon orang mengandung ni lain..dah tekak pun orang melayu asli..nak nasi jugak..tp nasi la kena kurangkan..aduh... DILEMA kan.....

P/s: kalu tak makan rasa bimbang takot si kecik tak cukup zat plakkan??????(ayat penyedap badan)hehe

Monday, February 21, 2011

pening memikirkan nama anak..

assalamualaikum...

setiap hari asyik terpikirkan nama anak aje..tak tau la encik suami ada terpikir cm saya tak hari hari..maybe tak terpikir kot..die busy kt opis..hehe..

tapi tak tau nak letak nama apa..yup, masih awal untuk memilih nama anak..baru je 7 bulan..tapi da sibuk2 nak mencari nama yang sesuai. bila tengok baby baby yang baru dilahirkan oleh kawan kawan, rasa cam cantik dan sedap aje nama anak diorang..cam mudah je dorang cari nama anak..(ada kejelesan di situ. :P )

selalu juga borak2 ngn hubby pasal nama baby..dia ada satu nama ni..tapi saya pulak tak berkenan..huhu..dia cakap " ayg cari la nama satu lg utk combine kan dengan nama ni A......"..saya tak berkenan la..macam susah je nak matching kan dengan nama A tu.. bila saya sajeskan nama H, dia pun berat hati nak berkenan dengan cadangan tu...

last2 rasa pening dan malas nk pikir..dalam malas2 nak pikir tu, tengok jugak kt intenet nama nama baby perempuan dalam islam..hehe..malas nk pikir tapi hari2 cari nama..ape kes tu???

okes, saja nak share link ni dengan kawan kawan semua..bagi yang dh tahu takpe la..untuk yang belum ada link ni meh mencari- cari nama untuk permata hati ye...

nama nama perempuan dalam islam
http://name.crazyartzone.com/index.asp?ch=F&cat=Perempuan&rows=88&nav=2

nama nama lelaki dalam islam
http://name.crazyartzone.com/index.asp?ch=F&cat=Lelaki&rows=91&nav=2



selamat mencari ye

Sunday, February 20, 2011

barang baby# 3..washing time..

assalamualaikum..selamat berhujung minggu..ahad yang ceria :)

semalam sempat jugak pergi Carrefour hunting baby stuff sikit2..dah masuk 7 bulan kan..harus tambahkan lagi stok2 baby..so pagi ni terasa rajin sikit nak membasuh baju2 baby..sebab dah ada hanger..hehe..
p/s; since rumah apartment aje, so takde la tmpt nk sidai baju direct matahari..so ampai aje kt ruang tamu..dgn bantuan matahari dari tingkap dan kipas saje.

tambah stok sikit- 

baru beli satu je newborn pampers..rasa cm tak cukup je

campur2 dengan baju recyle dari Kak jat..

napkin baru tak bukak pun..ini recyle punya..

abaikan keselerakan kt belakang tu ye
sudah masuk trimester terakhir..semakin berdebar..dan pening memikirkan persiapan yang ntah cukup ntah tidak..huhuhu..lepas ni nk siapkan beg pergi hospital je dulu.preparation for emergency case if baby nak kuar awal..

mari main paintball

assalamualaikum....

hari sabtu yang agak busy barangkali...seawal 8.30 pagi dah keluar dari rumah..tak seperti hari sabtu yang lain..tidur selagi mahu..bangun mandi bila mahu..hari ni 8.30 pagi dah keluar rumah sambil breakfast nasi lemak (buat malam sebelum) dalam keta..(iye, saya lambat siap..so hubby breakfast dl,then mintak die masukkan dalam tupperware)

bergerak ke Kajang.berkumpul di rumah kawan hubby..Mirul namanya..so lepas tu terus shoot ke tempat main paintball tu..nama die Tasik Idaman,dekat Dengkil. untuk sesiapa nak mencari tempat untuk main paintball dan buat aktiviti air seperti memancing, berkayak ke dan macam2 lg.ada restoran yang happening jugak.tapi malam je ye utk restoran..try tengok website ni..

http://www.tasikidaman.blogspot.com/

 lepas je sampai dalam kul 10 pagi, saya shoot ke Putrajaya..amek my sis AFA. lepas tu patah balik g tempat diorang main paintball..yang main semuanya lelaki, 17 orang..tak banyak snap pic pun..segan....hahha..ini amek daripada FB kawan hubby.
senjata utama..hehe

askar2 yang bertempur

medan pertempuran

pink bullet ( baru dpt info baru- rupanya bullet yg da jatuh
tak boleh digunakan lagi..efek pada senjata..so bila dah jatuh
sudah rugi( T_T)

with afa...afa pun da baik berat bdan..kami sama tak?

si dia yg first time main paintball..so dress up cantik sket..hehe

gambar belakang pun tak pe la kan...

lepas penat sedut sebatang dua..aduh!

4 orang gurl menemani..hehe..si dia yg sudah mandi peluh

with askar kampung..sebab die sorang je tak pakai kasut..
p/s: masa tengok dorang main rasa nak masuk join sekali aje..

game setel pukul 1 lebih rasanya..dah nak balik saya dan afa buat hal pulak..tinggal kunci kereta dalam kereta yang berkunci..dah la semua dah lapar nak lunch..terpaksa pulak menolong untuk bukak semula kereta kami yg terkunci tu..kesian kat dorang..ape pun, sangat berterima kasih kepada kawan2 Celcom yang sudi tolong..kalu tak memang kena pecah la kot cermin..huhuhu....

so end up kami semua lunch kt Kajang..dah tak igt nama restoran tu..(baru petang tadi je..tp sekarng dah tak igt,,hahaha)

Thursday, February 17, 2011

crochet: beanie hat untuk gegurl

assalamualaikum..

express update pasal  crochet..selepas terkial2 tengok u-tube dan belajar pattern kat internet, boleh dikatakan berjaya la jugak siapkan 2 topi untuk gegurl...2 topi dah siap..kita menunggu model je sekarang...semoga model gegurl selamat dilahirkan on this Mei..

kelabu+ oren.

krim+pink
p/s: mari kita usaha buat baby booties/baby sliper pulak

Ronasutra pulak...mari cuba..

hai..assalamualaikum..

harini excited sikit..haha..baru je order bedak ronasutra..seronok dapat chat terus ngn penjualnya..ini blog beliau...laju je die respons tau...if korang rasa berminat try tengok blog dia ye..
http://mrskingshoppe.blogspot.com/search/label/RONASUTRA

since my BB compact powder tinggal lagi separuh je..rasa sayang pulak kalau habis terus..nak beli baru memang tak la kot..beratus untuk bedak je..harus la tak..tak mau la ajar diri bermaintenance tinggi..sekali sekala mencuba tak pe la..dah banyak baca testimoni dari pelanggan yang da mencuba..so teruja untuk dapatkan satu..

baru tadi je transfer duit..maybe if POS Malaysia aktif harini , esok saya da boleh dapat bedak tu..seronok pulak..hehe..saya order kaler ni :-



saya pilih 02..hope kena ngn kulit
mari kita tunggu esok...
 p/s:dah dpt kebenaran si suami dulu pagi tadi..kena minta kebenaran..klu tak nnti dicop membazir..

3d/4d scan at 27weeks++

assalamualaikum...

seperti dalam entry ni.. so kami pergi Vision College seperti yang dijanjikan..appointment pukul 3 petang..saya g jemput hubby kt tempat kerja die since saya kerja halfday.. parking keta kat ofic hubby, kami pergi naik moto..sebab tak mau tersangkut dalam jammed..tapi memang betol..jammed giler..tak menyesal pergi naik moto..pergi dan balik memang jammed teruk..aduh..

nak share sikit pic 3d our lil princes..yup..betol, seperti 2d scan at 22 weeks before, the sonografer assuming she is a gurl. masa mula mula scan baby tidur. tak bergerak pun..2-2 tangan kat muka..kaki pun nk bersilang gak kt muka..puas di ketuk2 dan digegar2 supaya bangun..lepas setengah jam, sonografer tu cam agak give up..dia kata tak jelas..maybe elok buat next appointment je(kalu boleh tak nak la..jauh nk pergi). then dia suruh kitorang pergi jalan2 dulu..supaya baby bangun..

selepas jalan2 makan aiskrim dulu, buat lagi scan..kali ni ok sikit..tapi still tangan kat muka..nampak baby menguap2..iye la tu baru bangun tidor..
ikut muka siapa, kita tunggu saja die keluar


plasenta ade kt atas muka die..so tak bape jelas
video
movement si kecil dalam perut sy..baru bangun tidur,


berat baby baru 970g..

ikut graph tumbesaran ni,  sonografer tu cakap, berat selari ikut minggu
dekat ticker da tunjukkan 28 weeks. mean da 7 bulan..kemungkinan untuk baby keluar dah ade..so kena prepare barang2 dah..hehe..berdebar plak rasanya

Monday, February 14, 2011

baby dalam perut kurang bergerak....

assalamualaikum...salam pagi Isnin..

bagi ibu yang hamil anak sulung akan merasai pergerakan baby lebih lambat dari ibu yang hamil anak kedua dan sebagainya..dari pembacaan saya, ibu hamil anak sulung merasakan pergerakan baby setelah masuk 20 minggu dan ke atas..(depend kepada individu-very subjective)

okes, dalam kes saya, saya start rasa baby bergerak dalam 20 minggu usia kandungan jugak kot..tak la terlalu kerap pada awalnya..soft je..sejak masuk 25 minggu sudah makin kerap. dan pergerakkan baby sangat terasa dari hari ke hari..nak kata lasak sangat tak la jugak..mild2 je..kt opis, kt rumah ade rasa baby bergerak..

sebelum ni ada dgr kisah kawan se UTM ni anak die meninggal dalam kandungan pada usia 6 bulan. katanya die tak merasakan pergerakan baby. so ade la jugak mengoogle before pasal baby movement ni. saya nk cerita kes saya pagi tadi..masa bangun tidor nak mandi, terasa cm takde movement pun..dah risau dah..cuak je..masa mandi pun dok belek2 perut..nape cam tak rs jantung baby ni..lepas je mandi laju2 mintak hubby dengar, ade ke tak denyutan jantung..dalam keadaaan baru bangun tidur die lekapkan telinga di perut..
*
*
*
*
*
*
*
*
*
hubby cakap, ada dengar ni ha jantung baby..terasa lega sikit even belum 100%..hubby cakap, baby masih tdur lagi..saya gtau hubby,baru saya teringat semalam saya tak perasan langsung baby ada bergerak ke tak..dia menjawab lagi,hubby cakap "ayang tk perasan baby bergerak sebab sibuk sangat main dengan Aiman dan O-on"..okes.. ada logik di situ..

pagi tadi hubby hantar g kerja dan kami sempat bfast sama sebab hbby nak guna keta g opis.. masa breakfast da terasa baby kicks..sangat lega..betol la kot..baby msih tidur pagi tadi..sekarang ni dh terasa kerancakan baby dalam perut..(sangat lega okeh!)

selepas google, ini antara info kenapa baby kurang bergerak:-
  1. baby dalam perut jugak mengalami cycle hidup seperti biasa..dia jugak berehat aktif dan tidur. tapi lama mana aktiviti die bergantung lah..so ada masa die tidur tu tak de movement la ye..
  2. si ibu terleka dengan kerja harian sampai tak sedar baby bergerak..hilang fokus menyebabkan si ibu tak menyedarinya
  3. peralihan trimester..secara logiknya, bila mana baby memasuki trimester ketiga, berlaku perubahan pada pola pergerakannya..
  4. pada akhir kehamilan, baby kurang bergerak menandakan anda sudah hampir nak bersalin..
so, cepat2 jumpa doktor kalau ad tanda2 lain selain baby tak bergerak ye..sakit perut ke, ada darah keluar ke..atau sebagainya..if not, kasi la masa sikit, dan fokus pada baby movement..insyaallah takde masalah..

p/s: ibu muda kan..haruslah sedikit cuak..takde pengalaman..takot kalu amek mudah. benda tak elok terjadi..elok berwaspada..

Sunday, February 13, 2011

ini namanya rezeki anak..

assalamualaikum.. selamat behujung minggu kawan2..

hari ni spend time dekat umah kak jat di Putrajaya..lagipun nak amek barang baby yang die nak kasi pinjam.

niat dihati nak beli baru jugak utk our baby..tapi my sis cakap tak berbaloi..baby cepat besar..pakai tak lama..stok baju baby newborn ada sekotak.lepas ni kalu nak beli tambah pun baju baby untuk jalan2 je..baju2 kat rumah rasa cam dah lebih dari cukup...even recycle item, all goods still looking good..seronok rasanya..untung jadi anak ke 4 ni..hahha..

saya tak perlu lagi beli benda alah ni

  1. stroller
  2. carseat
  3. babycarrier
  4. babywalker
  5. babycot
  6. set tilam (mak ada buat baru juga..so yg k.jat tggal kt kl je)
  7. baju, mitten, booties, hat, bip, blanket...(one box)
ingat nak bli car seat baru utk our baby..tapi my sis cakap tak yah..guna je yg die punye..kira rezeki baby la kan..duit utk bli barang baby boleh digunakan untuk barang ibu dan untuk future expanses.

Saturday, February 12, 2011

harus pikir positif..

assalamualaikum..

sebenarnya tak nak menulis bab bab ni(sebab hubby da pesan, takmo tulis yang mengarut..takot ade yg kecik hati pulak)..cuma terasa sedikit berkecil hati la dengan sepasang sahabat ni..

cuma lately terasa cam terhegeh2 plak. not invited tapi masih nak pergi.end up dihampakan jugak..bukan sekali..huhu..hubby said, pikir positif la..maybe dorang sibuk..maybe dorang nk rehat...maybe emosi org preggy kot.. dah cuba pikir positif.. tapi bukan sekali,dan sekarang terus rasa tak nk pergi dah!!..

Thursday, February 10, 2011

5th check up at 26 weeks

assalamualaikum..

pagi tadi ada check up kt Klinik kesihatan seperti biasa..nothing strange..macam rutin sebelum2 ni jugak.
hasilnya:-
 usia  kandungan : 26 minggu
berat : 58.5kg (naik 4kg dari 5th check up)
hb : 11.3
tekanan darah : 90/60
kandungan gula dalam air kencing : NIL
tinggi rahim: 24..

sedikit isu, mengenai tinggi rahim dan usia kandungan..tak tally kan?? last month punya check up pun tak tally..dulu bajet cam nurse salah ukur ke ape..tapi bulan ni pun sama hasil die..tinggi rahim tak sama dengan usia kandungan. pelik jugak kan..selalu baca pengalaman dari blog2 semuanya tally aje.
masa check tu,

nurse :  "perut awak ni kecik. its normal untuk  first pregnancy"
fszah : " sama macam last check up jugak..so maknanya saya punye EDD pun akan tukar ke?"
nurse : "tak lah..depend pada individu jugak..kalu nak kuar awal, awal la.."
fszah:  "so tak pelik ke tinggi rahim tak sama ngn usia kandungan.."
nurse:  "jangan risau..tak pelik..anak sulung memang macam tu..sama kes macam adik saya..perut kecik "

lepas check perut jumpa nurse untuk sesi kaunseling macam biasa. berat badan naik 4kg. sudah terlebih katanya. tapi takpe, next month kalau banyak lagi konfem kena minum air gula.max boleh naik hanya 2kg aje. jgn naik banyak2, takot kena kencing manis..harus kurangkan pengambilan nasi, banyakkan sayur dan buah..

so hari ni kena cucuk untuk elak kancing gigi..first dose. next check up akan kena cucuk lg..sakit rupanya kena cucuk ni..tambah2 masa die nak tekan utk alirkan cecair tu..mak ai sakitnye..huhu..nurse cakap akan sengal2 2-3 hari..

itu je la cerita check up saya hari ni..

Wednesday, February 9, 2011

barang baby #2 dan durian lagi...

as-salam..

entry bergambar aje..sebab malas nk tulis panjang2.haha..tapi tulis jugak..Puan Kiree dah selamat bersalin, her baby 3.95kg..sgt comel dan bam bam betul..since akak Kiree satu office ngn saya, so dapat la risik2 kabar tentang kiree. as per her story, Kiree kena emergency c-zect. apa pun kita tunggu aja cerita dari Kiree sendiri ye.

tadi ada singgah Tesco jap. nak beli barang2 basah yang da abes stok dalam peti tu.so tambahkan sikit barang2 baby yang sedia ada sedikit tu..saya beli maternity pad, wet wipes, dan box sahaja dan hadiah utk baby Kiree.
belian kedua= pad,wet wipes dan box je..

so far, ini je la barang baby yg terkumpul. harus lebih giat selepas ini

sebijik durian sahaja :P

d24..isi tebal dan sgt lemak..

esok ada check up dekat KK..hope sgt semuanya ok. tapi tadi ada timbang berat badan..huhuh.risau kena minum air gula la..dah naik 4kg++ dari bulan lepas nye check up..huhu.

hubby's 26th birthday :)

assalamualaikum...

selamat hari jadi buat suami tersayang yang ke 26 
~ 6th Februari 1985~

tak sempat nak celebrate hari Ahad lepas. sebab busy di kampung..ikutkan plan yang dirancang since hujung dec 2010 dengan Liya, bajet nak celebrate with small party dekat Taman Tasik Perdana...kebetulan birthday 
en. navy (tunang si Liya) adalah 8 feb..so nak buat sekali...last2 tak jadi sebab cuti raya cik Liya ke Terengganu dan saya pulak ke Kedah.

so kami celebrate simple2 di Baskin Robin saja. adik saya hasmah pun join..main sponsor neh...thanks to hasmah. lagipun memang nak kena hantar hasmah balik  Puncak Alam. let pics story lah..
sebelum bertolak..with hasmah

saya sudah 26 minggu :)

his choice...

very yummy:)

kek dan domino pizza saje..

birthday boy yg hensem..hehe


kami
 selesai makan, kami terus ke puncak alam..sebab tak nk balik sebelum opis hour habes..kami kuar hari isnin..takot jugak stuck kt jammed di federal highway. ODw balik dari hantar asmah, nampak gerai buah berangan..so mintak encik suami belikan..hehe..bajet cam mengidam betul..so dapat la 200g buah berangan..hubby cakap rasa cm biji cempedak aje..baik rebus je biji cempedak :(

ini buah berangan..
buat suami tercinta, ayg doakan abg sihat walafiat, murah rezeki, dan menjadi pemimpin yg terbaik buat ayg dan bakal bby2 kita.terima kasih kerana sudi terima ayg seadanya :)..love you to the bit..

Tuesday, February 8, 2011

set bersalin..masih konfuse..

as-salam..

tinggal lagi 96 hari sebelum due date..mean dalam 3 bulan lagi..nampak cam masih panjang..tapi elok buat persiapan sikit2 kan.

pasal set bersalin..masih tak tau nak cuba yang mana..antara yang menarik minat adalah, AMWAY, LEESA FORMULA,JAMU MAK DARA, MUSTIKA RATU DAN NONA ROGUY.. yang lain tak tau sangat..sebab yng saya listkan ni selalu dengar.. mari kita tengok gambar dan harga di pasaran..

set nona roguy = rm375+bengkung
set bersalin ibu halima(mak dara) = rm 335+bengkung

set amway = rm 260+bengkung
set bersalin leesa formula = rm 330+bengkung
set bersalin mustika ratu = rm 135 +bengkung
boleh tahan kan harga set bersalin ni..so far pilihan hati lebih kepada produk Amway..harga juga berpatutan.so far baca testimonial orang yang guna amway ni berat badan cepat turun..wallahualam.. harga2 yang saya tulis tu tk fixed ye..ikut orang yang jual la kan..saya tak berapa pasti..

korang ade pengalaman tak guna produk2 ni..meh share..

Monday, February 7, 2011

majlis kahwin sepupu hubby..

assalamualaikum..

kali ni entry bergambar pulak..majlis kahwin sepupu hubby  yang berlangsung dekat Baling. anak kedua Mak usu. sikit je gambar dari my camera.itu pun adik ipar yang pergi amek gambar.
awal2 sampai amek gmbr ngn bride dulu :)

pelamin putih mereka

pengantin di atas pelamin


kami nk bergambar jugak..

sudah 26miggu++..diri pun makin kembang

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;