Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Monday, August 30, 2010

masih mengantuk....

salam..

mood tak bape nak ceria la pagi ni..malas betol nak bangun pergi kerja..rasa penat tak hilang pun lg.
dan terlepas sahur dek kerana tak dengar bunyi jam loceng..terjaga pukul 6.42pg..keciwa btol tgk jam tu pg td..bangun sembayang dan sambung tido balik.

cerita ringkas, sabtu tghari ke malam ak sibuk sket.buatkan kuih almond london dan tart nenas yang kawan akak ak order..penatnye..tp sempat jugak g TESCO membeli belah barang2 keperluan..sorang je la..si suami kerja balik kul 12.30tghmalam..disebabkan kuar dari rumah dah pukul 6ptg so berbuka puasa kt tesco aje..masa kat kuanter nak membayar pun da pukul 7 lebeh..

balik rumah setelkan kueh raya yang belum siap tu..sambil kemas2 beg nk balik rumah mertua malam tu juge..lepas suami balik kerja  kitorang sempat lepak sembang2 mnum2 dulu baru gerak g Kajang.umah akak ak.lepas tu terus balik Palong..rasa nya cam da menunjukkan pukul 2.30pg..

Singgah jap kt RnR Seremban beli KFC.cam best je makan time sejuk2 di pag buta ni..incase sampai rumah tak sempat sahur. odw tak sempat tido pun..takot juge nk tdo..jalan gelap aje..takot la si suami tak perasan ke...masa odw tu ade sekumpulan Lembu2 bersidai tepi jalan..nasib baik sempat gtau suami..die tengah pecut..tak buat highbeam pun..lembu pulak kaler hitam..waaa...pastu ada sekali terlelap.pastu si suami brek mengejut..dia cakap ade burung hantu tengah jalan..tak gerak2 pun.bila kitorang dah gerak baru die pun gerak..tp langgar kot..ak tak pasti..time tu rasa cam takot juge..walaupun hanya burung hantu...takot"hantu" betol..hahha

sampai rumah sempat sahur..kami sampai dalam jam 5.makmertua dan angah da siap siap hidangpun.
terus je makan..lepas semayang subuh kami terus tdo..tapi 3 jam aje..kul 9 da bangun..adik dan akak ipar nk nk shopping kt Segamat..so kami join sekali..nak servey baju raya suami..
jauh rupanya Segamat ni..diorang tak nkg Gemas, sebab tak banyak kedai baju..panas la uols...sabar je la..tapi tak jumpa pun yang berkenan di hati..2 jam lebeh jugak perjalanan..kami smpai rumah, mak mertua ak da siap masak da juadah berbuka..mak mertua ak tak follow pon..

lepas berbuka kitorang rilex kejap..adik2 ipar ak yang duduk di Kajang nak balik awal..kami pun gerak awal jugak..sebab makmertua ak takot nanti adik ipar ak tak tau jalan..dalam pukul 10 kami gerak balik..sampai rumah dalam pukul 1 pg..odw balik ke kitorang drive gilir2..laju sangat sisuami bawak keta dr palong ke Seremban..ak terlelap dan kerap kali terjaga..sebab rasa laju sgt..pastu geram dek kerana tidor terganggu, berenti kt Seremban, ak lak yg drive balik Cheras..hehe..

samapi rumah kul1pg..tapi lom tdo jugak..si suami sbuk nk berwifi plak..korang tau tak pasal wifi hot zone tu? mean kita perlu beli prepaid kt kiosk, then boleh berinternet kt rumah even tak broandband, streamyx dll.sejam 50sen je..(sila pastikan laptop anda disertai khidmat wi-fi)

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..ngntuk giler dan rasanya terlelap dalam jam 2pg kot...pastu tak bagun sahur :(

harini en suami cuti..seronok la dia leh cover tido...

Thursday, August 26, 2010

berbuka puasa seorang diri..

salam uols...

sebenarnya tak de idea nk menulis..tapi cam busan lak tengok entry lepas..haha

hari isnin hari tu ada g majlis berbuka puasa kt KLCC. akasha(kawan mrsm) yang ajak pergi. FOC..datang bawak diri je..seronok sangat..tp lagi best kalu en.suami ikut sekali... nanti ak upload gambar okes..
venue di Malaysian Petroleum Club..sempat la ak merasa naik sekali lagi kt jambatan KLCC tu..tempat makan di tingkat 42.

hari selasa encik suami cuti..seronok..g booking tilam dan katil(selepas 3 bulan baru dapat proper tilam dan katil (T_T)..hehe..perlu saving lebey untuk nk brg idaman kan??) dan berbuka sama2..

minggu ni si suami kerja shift petang..masuk pukul 2.15ptg balik kul 11.30mlm..so ak berbuka puasa sorang2. sahur je sama2..en.suami ada cakap, masuk department technical ni, selalu die akan ks orang lelaki shift petang..klu gurl byk shift pg..kenapa dorg buat cmtu??ada la kot reason nye..
so pas blik kerja leh rilex2..takde la rush sgt nk berbuka makan ape..sebab pikir perut sendiri je..kalu berbuka ngn suami kena pikir jugak 2 perut dan seni persembahan makanan..klu sorang men belasah je ape yg ade..asalkan kenyang...

2-3 hari ni rasa panas je badan..dalaman la..kt luar tak rasa panaspon...(waaa sgt over okeh!..suka pikir yg ada kemungkinan "terlekat:) over kan....(walaupon sedar baru  je lepas period)hehehhehe....sila tunggu lewat period dulu ok!baru leh wat andaian....haha..over kan?

Friday, August 20, 2010

soalan rasmi selepas kahwin...

salam..

hai kawan2..berkisar isu zuriat..

memang menjadi soalan rasmi untuk pengantin baru yang genap mencapai 1 bulan berkahwin:-

" hi, dah berisi ke pengantin baru?"
"honeymoon kat mana"(sambil tersenyum"
" awal lagi, usaha lebey ye"
" mungkin penat uruskan bab kahwin kot..tu ygbelum ada.."

dah masuk bulan ke 2 dan ke 3, soalan bertukar:
" hai, da mengandung ke?" (soalan direct.takde tersirat)
" korang merancang ke nak anak lambat ke awal?"
"jgn risau, anak tu bawak rezeki, jgn rancang anak pertama ni."
" korangnye timing tak betol kot.haha..kena belajar lebey ni"

bulan ke 4 dan seterusnya:-
" takpe la, korang nk enjoy dlu"
----soalan dah berkurang..para rakan taulan dan jiran mula malas bertanya...hahah

moral of the story,

3 bulan pertama akan sedikit tension pabila ke mana pon pengantin baru pergi mesti ada yg bertanya..haha..
elok la bekal kan jawapan skema ok:
" kami sedang usaha"
"belum ada rezeki lagi..insyaallah andai ada rezeki tak lama lg ada la"
"kasi chance la honeymoon puas2 dlu"
"doa-doakan kan lah kami dpt rezeki anak tak lama lg ye"

tapi kan, selalunye pon bagi isteri yang baru kahwin ni stress pasal anak ni lebeh..ini sebab isteri tu kan perempuan..perasaan halus yg sentiasa sensitif..tipu la tak nk anak awal2..lagi best klu kena jackpotkan.. ( il ike suprise)  bagi pendapat ak, perasaan nk sangat anak ni kerap muncul bila berjauhan ngn suami..bila kuar kerja..bila balik kg... sebabnya kalu kita kat rumah bersama suami, ak berani bet yang suami isteri tak sempat nak rasa sunyi...btol tak kwn2? bila kt opis dan melayari fb ke balik kg baru kepala sedikit peneng ngn pertanyaan ini kan...

takpe la kawan2..untuk yang belum preggy(termasuk tuan yg menulis), sabar ye..itu je  kaedah yang paling mujarab..Allah bersama orang yang bersabar..anak ni rezeki Allah..Allah yang tahu bila mana masa terbaik untuk kurniakan kita rezeki...yang penting usaha ok..hehe..nikmati kehidupan berdua bersama suami puas2 ye..chaiyok2...

untuk kawan2 yang da preggy, congrates dan take care ok..jaga kesihatan korang baik2...jaga makan minum dan jgn lasak2 sangat..hehe..semoga korang semua selamat melahirkan anak yg soleh dan solehah..
P/s: jgn lupakan doakan untuk kami jugak ye...

Tuesday, August 17, 2010

Tekken ~hero dia hensem...

salam..

Sabtu yang lalu kami berdua menyempatkan diri ke Midvalley kami gerak petang sebab pagi nya macam biasa ak jaga anak2 buah-o-on dan aiman. si suami cuti wekend..

ada 2 motif kami ke MidValley.
  1. tengok muvee:target muvee:the last airbender
  2. beli barang takoyaki(hanya available di JJ midvalley)
untuk tujuan pertama:

mission failed bila filem The Last Air Bender tu lewat sangat tayangan nya..paling awal 7.30mlm(tak boleh sebab nak bukak puasa)..ada paling awal pukul 10mlm..lewat sangat plak(nanti balik lambat=ngantuk).. so tengok la muvee lain yang waktu tayangan nya lebih awal. kami berjaya membooking tiket utk Tekken. jam 9.20 mlm..

untuk tujuan kedua:
mission failed jugak..sebab barang takoyaki sold out...sos dan fish flake takde...sebab tak lengkap barang2 dia kami hanya pandang sekilas lalu blah dari JJ tu..tp sempat jugak beli takoyaki  kt booth Tako Tao tu..sekarang ni en.suami pun suka makan tako..nak beli 2 set cam membazir la plak..3 ketul je rm4.30..so sorang 1 1/2..adil..hahha..agenda ini akan diteruskan kelak..mahu jugak buat sendiri sebab nak makan puas2..

seteruskan berbuka di foodcourt..ramai nye orang..rasa nya ada la lebeh kuarng 15 minit melilau cari tempat kosong..da rasa give up pon ada..nak makan fastfood rasa cam tak best..so akhirnya dapat la tumpang 2 aweks ni..so menu berbuka adalah ayam penyet..

lepas berbuka masih ada masa..so melilau2 tengok baju kasut dll..tapi takde shopping2. then masuk muvee dan selesai pkul 11 lebey..


berenti sbentar..(kat bawah tu ada auction-Sony)
si suami bawak beg..ada ape ye dlm tu?

korang pernah tak main game Tekken?? before ni ak tak pernah aware sangat pasal permainan alam maya ni..tapi dok tengok jugak laki ak asyik main game kt PSP dia tu..anak-anak buah ak pon klu ade chance main psp paktih die sure men game Tekken tu...

so bila tengok muvee Tekken ni rasa seronok sgt..dah la hero die hensem bangat...waaa.memberansangkan la..bila tgk pelakon2 die cun dan hot..hahha..watak2 dalam cerita tekken tu ada dlm game Tekken tu..dorang nye style dan mekap mirip sekali..best2...tak rugi missed cita air bender tu..




 (ehsan dari en.google: JUN FOO aka Jin Kazama)




hensem kan...ehhehehe




(ehsan dari en google: cara pembuatan takoyaki)
(ehsan dari en.google: in la takoyaki..so yummy kan????)
P/s: kuih raya korang da start buat ke???

Monday, August 16, 2010

kemungkinan besar raya tak bersama..

salam..

hai kwn2.

puasa baru je 6 hari kan..ak belum lg start..Allah kasi cuti..

tapi bila terpikir pasal hari raya..best nya.dah plan dah nak pkai baju apa, buat kuih raya apa..
tapi kegembiraan tu 50-50 je..

sebabnya,

kemungkinan besar en.suami kena berkerja di hari raya..huhu..sedih pulak rasanya.
memang itu syarat utama yang dikenakan sejak hari dia tukar department baru. en. suami rasa dah tak de mood nak beli baju raya..baju raya ak da lama siap..pakai baju hantaran tunang dan hantaran kahwin  aje..sebab baru je siap..(baju tunang tu dapat december 2008) tapi baru je siap..haha.
baju en. suami belum ada except baju masa bernikah haritu.. ikutkan kami plan nk shopping bj masa da dekat2 raya nanti..

plannye hari raya pertama pakai baju oren.sedondon berwarna oren..tapi cam 80% je ak akan beraya sorang di kg, takde pasangan la nampaknya.. en. suami kasi ak balik kg beraya..daripada tggl seorang di rumah di pagi raya dan dia kuar pergi..gile syahdu..baik la ak beraya kt kg. ade family dan kawan2..

erm..dah rasa da kesedihan yang bakal menjelma..huhuh...cian en.suami..dia pon tak pernah tak beraya kt kampung. ntah la..tak best la pikir2 balik..tak nk pikir pon kena pikir juge...

korang tahun ni beraya sebelah suami ke kampung sendiri?seronok orang yang kawen dekat2..hehe..ikutkan turn, tahun ni raya di rumah ak..sebab jarak rumah kami kan jauh..sorang neg 9, sorang kedah..takleh nak bedal satu hari je..

uwaaaaaa.......

nak bercantik2 di pagi raya pon tak de mood. suami jauh..huhu..
tapi mesti la taknk nampak buruk berbanding adik2 beradik yang lain..haha

Wednesday, August 11, 2010

1 Ramadan 1431 hijrah

salam ramadan untuk semua..

hari ni merupakan hari pertama sekelian umat islam yang wajib berpuasa- akan berpuasa.
hari ni jugak merupakan hari pertama sambut ramadan yang mulia sebagai isteri kepada syahnon abd rahim..
dan hari ni jugak merupakan hari pertama period..haha..(so memang tak bijak la kalu ak turut tahan lapar dan dahaga kan) dah Allah kasi cuti..

dan hari ni jugak membuktikan percubaan kami belum berhasil..haha..belum rezeki lagi :) cuba next time..(korang doakan la ye)

sakit perut betul rasa nya firstday ni.. sejukkan hati bila teringatkan suami..

en suami dah tukar department. alhamdulliah..hope dia boleh sesuaikan diri dengan cepat. sekarang ni kat mana ak ada(di rumah) dia akan ikut aje..sebabnya nak bercerita pasal kerja dan apa yang perlu kami beli.. kadang2 rasa kelakar pon ada...ak ke depan nak mop lantai, dia akan ikut....pastu ak basuh pinggan, die akan ikut...kalu ak masak die dok tunggu kt tepi..sambil bercerita....seronok sebab tak rasa sunyi...

rasa lain sangat..dulu masa kapel tak banyak sangat dia nk bercerita itu ini..semuanya ok..ak je bercerita itu ini..skang dah kawen terbalik plak...sy sukakan perubahan itu :)

bila terkenangkan suami ni, rasa bersalah sangat tiap kali marah2 atau nak sensitif even benda tu kecil je..dah la salah sendiri, pastu sy cepat aje nk kecik2 hati dan merajuk..bila kt tempat kerja rs cm rugi sgt buat benda2 kurang bijak cmtu..

owh....saya sangat sygkan dia...

Monday, August 9, 2010

berita gembira dari Ha

salam..

happy baru je balik bercuti kampung..

banyak buah- buahan tempatan ak bawak balik dari kampung..ada rambutan, dokong, langsat dan buah pisang..berguni guni ayah ak siapkan.banyak cucu cucu nya kt KL ni..tu yan kasi banyak2..

so kawan2 blogger, sapa2 rasa nk buah tu meh la datang umah ak.byk ni..

berita gembira.... yeay seronok betol bila dapat tau kawan baik ak dah preggy. dah 6 miggu katanya..seronok sangat bagi pihak dia..kawan ak yang ak ada buat entry untuk perkahwinan dia bulan 6 yang lalu..kira bunting pelamin la jugak kan..sebab dalam tempoh 3 bulan selepas akad nikah,

to zurikhoton zaidah dan suami...tahniah dan selamat menempuhi alam "mengandung"..semoga semuanya selamat  dan sejahtera..

untuk status ak????? rasa nya macam belum rezeki lagi..hehhe,,teruskan usaha dan berdoa...

Friday, August 6, 2010

balik kg tapi kepala pusing

salam uols..

malam ni nak balik kampung  ak kat kedah.
seronok sangat sebab balik ngn encik suami..yup, ini first time balik kampung bersama selepas jadi suami isteri ni..

tapi yang tak bapa nak best, hari ni  report kes Rembang kena reject lagi.then kena submit semula pagi Isnin..
rasa cam aduh....tak best nye cuti ni..nak kena cari internet lagi..kt umah di kampung tu tak de internet..baru je plan nak g sana sini..

argh...tension kejap..masalah nya input yang perlu ditambah tu kena tunggu orang site response.. mustahil hari ni dia akan emailkan..paling awal pun petang esok.

..tenanglah wahai hati..hari ni macam2 berlaku..kesah seorang perempuan sundal..ak tak nak letak nama dia..tapi dia memang sundal..ak benci dia sampai menggeletar badan ak..menyesal sgt kenal dak sundal tu..kuat menipu dan mencuri..sekarang ak da putus kawan dengan dia..ak rasa sgt bahagia..

Thursday, August 5, 2010

budak baru tu CUN...

salam uols..


nothing much exactly...


tapi saja je nak cerita..pasal budak baru tu CUN


hari selasa yang lepas,  en suami balik kerja dalam pukul 8.30mlm camtu..sepatutnya dia balik awal sket. tp die terus g Hentian Duta untuk beli tiket balik kampung ak kt Kuala Nerang hujung minggu ni..
ak puasa hari tu, so ak makan dulu..so teman aje la en suami makan..


lepas makan tu dia mula bercerita..kat opis dia ade budak baru..cun macam artis...
maybe budak tu dah masuk sebulan kot.tapi level tak sama ngn en. suami..so dia tak perasaan.. bila dia ckp budak tu cun, nothing heart attack..sebab mood ak very in good condition..haha..cuba dia cita tu ak tengah swing2 mood nk period..mau nye jeles eventhough dia hanya bercerita..


haha..yang menjadi tanda tanya cun sangat ke budak baru tu???hahha.. laki ak jarang sangat nak puji2 orang ni..di mata ak da cukup cun da minah A ni..tapi suami ak ckp tak la..minah A ni biasa aje..bebalik kepada cerita budak baru tu,  cun la kot..bila laki ak ckp memang cun.macam artis..muda lgi..tambah2 plak dia ckp muka budak tu bujur sireh sambil senyum2 tengok ak.. CIS!!tak habis2 dengan sebulat bola die tu..


pastu 2 hari lepas tu, die balik umah cerita lagi pasal budak tu..hahha..dia ckp bila tengok sekali lagi, tak cun sangat pun..tp up sket la dr biasa2..hehe..maybe budak tu pandai mekap...lepas tu dia cakap jgn riso ayang lg cun (ayat amek hati bini la ni..hehe)
ak tanya la, ape motif dia bercerita kat ak?saja aje..nak kongsi2..so ak mula terpikir pasal minah cun tu...


hahhahaha...kelakar  kan..

Monday, August 2, 2010

Ahad di Sunway

salam..

syukur kehadrat Ilahi, kami dipanjangkan umur dan murah rezeki.. so tertunai la hajat untuk ber ice skating.
seronok sangat..tp lenguh satu badan..

alkesah nya ak ngn suami tak pernah main ice skating..roller blade pon rasa cm takpernah main..haha.first round memang sakit la bontot ak..jatuh banyak kali..sampai rasa give-up..tak nak main dah..penat..meniti tepi2 je..untuk second and third round da pandai da sikit..hehe

kami start main pada pkul 2.30ptg. cost rm10+8(entry and glove). adik ak ngn bf die steady je..dorang main tak jatuh pon..ak ngn laki ak main asyek jatuh je..tapi masa main tu perut pon sakit jugak..asyek gelak aje..tambah2 suami ak buat aksi poyo yang dia tere main..tup2 jatuh banyak kali jugk.

adik ak main sampai pkul 4ptg je. dorang nak tengok muvee. ak ngn laki ak sambung jugak main..sebab rasa cam da dapat skill..dah boleh gerak laju2..hehe.seronok..so kitorang main sampai kul 6ptg..hahaha..lame la jugak kan..suar ak basah jugak..tapi tak begitu lencun la...nasib baik bawak jeans lebeh..terpaksa ganti luar dalam..kalu tak amat la tak selesa...so far, ak rasa sangat puas...ehehhehee

tak banyak pic sangat..hehe..sebab bila da masuk main takde amek2 gambar2 da...
memulakan perjalanan jam 12 tengah hari..

muka tengah lapar di KFC sambil terasa sangat teringin nak masuk Sunway Lagoon
yup betol..saya tak pernah masuk Sunway Lagoon


(SR cakes)
kek white chocolate macadamia dengan kek chocolate strawbery..
beli half aje..sebab perut ada 4  aje..yang macadamia very delicious..tp strawbery choc tu tak bape bes..
maybe sebab masam sgt..i dun like..
celebrate untuk harijadi hasmah..asalkan ada je


ini la hasmah dan qayyum...
they at their 20's


muka kami tak bapa nak sama kan???
tp size lebih kurang.hehhe


si suami..naik escalator nak g cari car park..

sementara tunggu jam 2.30ptg


kusyuk ikat tali kasut..ehhe



yeay puas!!! seronok..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;