Ijab dan Kabul...semoga kekal ke Jannah

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

permata hati kesayangan..Anak sulung kami : Nur Adriana Atirah Binti Syahnon

Lilypie Fourth Birthday tickers

Permata Hati kesayangan.. puteri ke dua, Nur Eryna Elisa Binti Syahnon

Lilypie First Birthday tickers

Followers

Friday, July 30, 2010

jom main ice skating nak?

salam uols..

ikut dalam perancangan, ahad ni nak berice skating ngn en suami dan adik ak hasmah sempena besday dia yang ke 20. so ak nak share one promotion ni untuk korang yang belum tau..(yang dah tau pejam2 mata udah le)


korang register dulu tau untuk dapatkan harga promosi ni.if tak promosi harga dia rm18 per entry.
this price exclude sock and glove ye kawan.

ak  ngn laki ak sendiri tak pernah main ice skating. since this week laki ak cuti hari ahad, elok sangat la pergi berlibur kan..nanti ak upload pics ye bila berjaya misi kami ni.

peringatan: sangat tak sesuai untuk ibu mengandung dan ada anak kecil...sesuai untuk student dan yang belum ada anak..high risk jugak..sebab kalu terjatuh ak rasa sure sakit..sebab ice kan padat.. tambah2 untuk orang yang takpernah main dan takreti main macam ak..kebarangkali untuk jatuh adalah tinggi..

rakan2 bloggers yang nak pergi ahad ni nanti kita jumpa ye..

untuk entry hari ni: KITA HANYA MERANCANG..ALLAH MENENTUKAN..
doakan semoga misi kami berhasil ye

Thursday, July 29, 2010

pics terbaru..

salam uols..

hai..takde apa sangat pun nak tulis..saja nak upload pic ngn adiik laki ak sorang ni..sama cam entry lepas..
tapi ak baru dapat pic ni..so ak saja paparkan..
tarikh kejadian seperti dalam gambar

fiszah dan Fizi
di kedai gambar Sri Petaling..

P/s: suma gambar ada gambar ak je kan...iye btol..memang itu tujuannya...(so apa2 yg korang pikir semua betol)..hehhe

Wednesday, July 28, 2010

rezeki itu tetapan Allah

salam kawan2..

untuk orang yang dah kahwin, kalu wat status camtu ramai akan tertanya2..betol tak?tambah2 kalu post kat FB..laju je komen nye..

REZEKI...

itu memang kerja Allah..walau sehebat mana kita merancang dan berusaha, andai bukan rezeki kita redha je la ye..hehe
berbalik pada status ak.. ak belom berbadan dua ye..haha. so stop dekat situ...jangan buat telahan yang bukan2 ye..belom rezeki kami lagi..cukup 3 bulan dah kahwin.so masih awal untuk begitu frust ye..
enjoy hidup berdua dulu..

DUIT.
merupakan salah satu simptom rezeki yang paling besar nikmatnya untuk para lelaki dan wanita yang dewasa..haha.maybe budak kecik tak bape nak paham sangat kot.sebab dorang tak pandai cari duit sendiri lg. buat mereka yang telah dewasa, duit itu sangat diperlukan untuk kesinambungan hidup.
buat mereka yang baru melangkah masuk ke alam perkahwinan yang mana memerlukan Duit untuk melengkapi rumah dan pelbagai yang lain..
ini kes untuk suami isteri yang tinggal bersama dan jauh dari keluarga.kalu dok ngn mertua atau dok ngn parent sendiri..keberdikarian tu ak rasa tak bapa nak terasa kot...
cabaran besar untuk pasangan ni nak set up family sendiri..tinggal berdua di satu rumah yang perli dilengkapi dengan pelbagai bahan asas..mencabar kan????
kalu dok ngn mak ayah tak perlu pikir sangat nak beli peti ais, dapur masak, mesin basuh, raktv set sofa tilam dan katil dan sebagainya...

so bila keadaan macam ni, bila dapat lebihan wang sama ada bonus atau pemberian insan2 tertentu sangat la gumbira dan bersyukur..betol tak?sebab tu ak cakap, rezeki manusia adalah tetapan Allah..andai belom rezeki cuba lg..andai dah dapat rezeki syukur banyak..

hari ni dapat gaji..dapat projek support elaun..dapat duit kutu..ak rasa sangat hepi..hehe..so perancangan berjalan lebih lancar..

nak beli peti ais...yeay..(T_T)orang len dah lama ade peti ais..ak bulan ke 3 baru mampu beli..hehhehe..
petang ni dapat..best2.

p/s: walaupun kelihatan seperti jakun maafkan la penulis ye..dah lama menantikan peti ais..hhee

Friday, July 23, 2010

kerjaya-1

salam uols..

lately ak seronok datang kerja..sebab ada kerja yang menanti..

kenapa sebelum ni tak seronok??sebab before ni tak de task.(dah lama takde kerja..rasa seperti makan gaji buta).hehe

sikit pasal kerjaya..

ak belajar chemical eng. tapi ak attend interview kt Zelan construction untuk post Mechanical eng.(saja2 try aje post resume)..alhamdullillah memang rezeki ak. korang jangan ingat sume engineer gaji besar..hahhaha..sebab ak bergaji kecik..silap ak juga..takot sangat masa IV.hehe..cakap english pon merangkak2.so ak letak la basic gaji yang rendah..dan ak dapat kerja tersebut dengan basic yang ak mintak..(sedey ke menyesal ke tak)..

so ak start dengan projek construct coal power plant dekat Rembang, Indonesia.start ak masuk pada Ogos 2008, sampai sekarang projek tu belum siap.hehe..bermula episod di mana chemical ditinggalkan sedikit demi sedikit..
ak bersyukur sangat. walaupun gaji ak kecik jika dibandingkan dengan kawan2 seangkatan, tapi ak dapat peluang yang sangat berharga..kerja ak tak teruk sangat..as beginner tak terlalu banyak tekanan. ak dapat jugak kesempatan melawat Jakarta dan tapak projek secara free (mesti la comp tanggung)beberapa kali..so kesempatan itu ak sangat bersyukur..

sekarang projek terbaru adalah building services..dan secara halusnya termasuk bahagian Civil..ak basic chemical eng..totally 0 dalam civil dan mech service... sometime ak rasa malas betol nak baca. bos ak da sound beberapa kali..hehe.sabar je la..ak selalu mintak kerja lain(cikgu la, kerja gomen la)..tapi masih belum rezeki..

skang ak rasa ak mula suka plak ngn kerja ak..kena belajar balik start dari baca drawing.. buat calculation..ak suka daripada kena membaca aje..so ak akan teruskan..stop blaming...

ak da buang masa banyak dah....so perlu gain balik skills..kang stuck je kat level ni, sumpah tak best...so untuk move next step i should run...no more walk..

so buat blogger yang ade basic civil mechanical, mintak kasi tunjuk ajar..maybe kita boleh sharing..

Tuesday, July 20, 2010

sedih...kelainan yang tak best

salam uols..

walaupun da setle semua majlis berkaitan pernikahan ak dengan encik suami..tapi otak ak tak pernah berenti memikirkan kesan tudung yang ak pakai masa majlis di palong hari tu..

sedih la uols..nak meratap pilu pun ada..

ak tak penah test baju sanding ak aritu.kitorang tempah dalam kwsan Palong tu jugak..baju laki takde prob.semuanya elok je.baju perempuan hanya ada part luar..yang meleret2 tu..makcik tu ckp tak yah risau..de buatkan..

sampai sudah ak tak pernah tengok dan try baju sanding ak tu..dulu masa mula2 g booking, ak dah tanya, tudng disediakan ke tak?dia ckp dia sediakan..yang ala-ala ariani..so fine..ak tak mencari untuk bekap ke ape..

hari bersanding, makcik tu datang dalam pkul 10.20pg. dia datang tak bawak baju pun lagi..datang untuk mekap je dlu.pastu dalam jam 11.30 baru baju sampai..sadis jugak tgk baju tu..baju tak sama kaler ngn kain..huuh.pastu baju tu ade terkoyak dibelakang akibat kesan iron panas..ak redha aje.pakai aje la..

part paling tak best ia;ah tudung..huhuuhuh..sedeynye weh..

ak tak paham kenapa ak leh setuju ngn tudung camtu..ak tak pernah pakai selendang..sedey nye la...
ak prefer bawal atau ala2 ariani..sbb ak tau muka ak ni bulat..tak sesuai berselendang camtu..bila ak tgk blik pics..rs sedey sgt,,rasa pic ak mencacatkan  gambar suami yg yg nmpak segak cam anak raja pada hari tu..ak lak nampak very the ugly!!

sedih..pengajaran untuk semua bakal pengantin bertudung..jangan nak cuba kelainan yang korang tak biasa buat..cuba test dulu sebelum ape2 pun.huhu..korang kena sediakan bekap tudung favourite anda.
rasa nak ulang balik majlis bersanding di palong tu..nak pakai tudung bawal...

laki ak mula2 tengok die pun terkejut nape ak pkai tudung camtu..huhu..dia ckp bulat cam bola..tp memang itu hari2 ak dengar..hari2 die panggill ak bola..hahhaha.sebab muka ak bulat katanya..laki ak da ckp da dulu..pakai yang ak selesa...die tak nk nnti ak bising2 bila tgk muka sndiri..akhirnya memang btol
dulu masa bersanding kat kedah ak nk pakai tudung ariani..tp dia da nasihat kan..pikir betol2..nantik gambar tak ok, ak membebel2..so ak ikutkan..ak pkai tudung bawal cam biasa..end up ak tak bisign tgk album..

tapi kes ni berlainan berlaku di palong..memang la suma org ckp ok..nampak lain dari biasa..gila la klu dorang ckp ak nmpak tak cun.nama pun pengantin..tak cun pun org ckp cun juge..nak jaga ati pengantin..
tapi hakikatnya?????
laki ak cakap, die rasa pelik, nape ak setuju pakai tudung camtu...huuhuh..btol..akhirnya sampai skang ak rs tak puas hati..huhu..walaupun kelainan...ak rasa mmg tak nk masukkan dalam frame..

sedey....

Wednesday, July 14, 2010

detik perkenalan antara kami..

salam uols..

ak nak menjawab sikit pasal macam mana ak ngn suami boleh kenal,cinta, dan kahwin..

penat da mulut ni menjawab..hehe.so baik ak tuliskan serba ringkas..

ak dan suami tak pernah satu sekolah, tak pernah satu tempat kerja..kami berlainan negeri..berlainan sekolah..berlainan tempat kerja..

okes,pecahkan rahsia(walaupun tak rahsia mana)..

zaman SPM dulu ak da berjinak2 dengan buku GALAXIE. so ada la teman untuk kenalan..hahha..so melalui bhgian tu, ak ada  seorang penpal..kami hanya berhubung melalui surat.tup tup putus hubungan..dah tak surat2 lagi dah. dah masuk UTM, ak tak ingat camne kami leh berhubung balik. ak tau die belajar kt Melaka. ada satu kes berlaku..so dia sengaja kasi no hp ak kt laki ak skang ni..soh kacau aje..
time tu ak tahun 2 kat UTM. so bermula dengan sms je kami kawan..dalam cuti semester ak layan sms  ngn laki ak je..dalam sms pon terus kapel.tak penah jumpa..hahahha.
lepas da declare baru nk tukar gambar..haha..gambarpun blur aje..

jenis ak jugak kot..ak tak leh terima kawan yang ak jumpa selalu sebagai special one..tak leh nak terima..takyah la ak cite selanjutnya..nak jadi cerita, bukak sem baru thun 3, kami da berjanji nk berjumpa dekat Danga Bay. kebetulan dia akan praktikal dekat Jb.

so bermula la episod..masa dekat danga bay tu la first time ak jumpa dia..haha. da 3 bulan kapel baru bertemu..cam klakar aje..awal2 tu biasa la..malu2 lagi maa. ak lak first time cintan..haha..sejak dari tu, every week laki ak akan datang UTM..paling tak pun dinner same..camtu la perjalanannye..hehhe..
kami tak pernah cintan jarak jauh..kalu tak dapat spend time wekend die akan dtg u then kami dinner/lunch same..

camtu la berlarutan 2 tahun..lepas tu tamat belajar, ak kerja kt KL. die stil kerja kt JB. so sempat 3 bulan je jauh. itu pun everymonth jumpa..ak turun UTM(ada kwn lg kt sana)..so leh jumpa die.takpun die turun KL..stay umah akak ak.lepas 3 bulan,  laki ak tukar kerja ke KL. sebulan laki ak tukar kerja ke KL, kami tunang..

so lepas zaman tunang, kami pun berkahwin selepas 1tahun 5 bulan bertunang..

tak banyak pancaroba dalam zaman bercinta-bertunang ni..laki ak tak suka nak besar2 hal..very the cool one..so jarang sekali nak gaduh2 ni..paling lama pun sehari..selalunye pun ak yang suka cari pasal.

sekarang da berkahwin pun.alhamdulliah..sangat seronok dah berkahwin ni..enjoy giler hidup ngn die..pasal anak pulak..awal atau lambat kami bersyukur..haha..so far no stress stress about anak ni..enjoy everymoment together..

saya sgt sayang dan cinta dia..he complete all the ways..

banyak  pic ak snap zaman dating2 dulu..tapi semuanya kat laptop lama.ada kt kampung...paling banyak pic kt JB la..Danga Bay, CS, Hutan Bandar dll..indahnye zaman2 tu..

sekarang lagi indah..takperlu pergi jauh2...dalam rumah da indah dah..

okes stop kat sini..banyak yang da mencebik dah..aaha
ini pic pada Nov 2009..kat Sungai Congkak..baru bali dari wedding adik Kak Nana..

HP perlu ada dengan pengantin/bridesmaid...

salam..

tajuk entry memaparkan kesah yang patut diambil iktibar..

di majlis persandingan, kebanyakan pengantin memang tak pegang hanphone..kebanyakan dan atau tidak ada langsung pengantin akan hiraukan hp dia..patut la dihiraukan pasal hp ni..tak semua tetamu tahu kedudukan rumah kita tu..even dalam KL pun sesat nak mencari..inikan pula di hulu atau pedalaman( temapt tak pernah sampai)..then no telefon sedara mara pengantin memang tak tau..

ini kejadian yang berlaku pada ak dan suami. masa majlis di Kuala Nerang, Baling dan Palong.memang kami takde pegang HP.

alkisah yang ak rasa sedih dan ada orang bengang giler...Masa di Palong, kawan satu tempat kerja dengan suami nak datang agak lambat.sebab ada kenduri sebelah sedara dia..dia ada sms. tp sms tu kami baca da lewat malam.kesian kat kawan die..kawan hubby datang dari KL.KL ke Palong paling laju bawak pun dalam 2jam30min.. bayangkan kalau dia da datang jauh2 pastu boleh tersesat plak ke Alor Gajah..end up berusaha jugak sampai tapi bila diteleponnya pengantin,
takdapat di hubungi...uwaaaa..kalu ak jadi insan tu ..memang nak mengamuk je rasa...

dari pihak pengantin, ak dan suami sangat2 minta maaf atas kejadian tu..hp ak ngn suami pun selalu adik2 ipar/anak buah buat main game.bila nak cari time tu la bateri da nk kong..huhu..sabar je la hati..tak tau nak cakap ape..rasa bersalah sangat...

langkah  langkah mengatasi
  • bagi pengantin lelaki yang ada poket seluar atau poket baju, simpan la hp korang dalam poket terebut. dan pastikan bateri full.
  • buat pengantin perempuan, mintak bridemaid korang tolong pegang..kalu pengapit pun tak cukup tangan da, kasi la kat mak ayah..sebab konfem baju mak ayah berpoket kan..
  • buat tetamu, bawak la kad.supaya boleh refer no bapak atau sedara pengantin untuk dihubungi..
  • buat keluarga pengantin, sediakan la tanda arah sebanyak boleh( yang boleh diterima akal la).. tak semua orang tahu even simpang yang korang rasa ramai da tahu.. cuba sediakan papan tanda yang jelas dan cuba pikirkan orang yang memang tak tahu langsung jalan ke rumah anda..
p/s: ak mewakili pihak keluarga pengantin di Kedah dan Palong, minta maaf atas segala kesulitan yang anda hadapi semasa/sepanjang majlis berlansung..kami insan biasa yang tak lari dari melakukan kesilapan..

Tuesday, July 13, 2010

selesai sudah..

salam..

short entry..

alhamdullillah semua sudah selesai..
million thanks untuk keluarga mertua yang berhempas pulas settlekan mjlis bertandang ni, sgt berterima kasih juga buat keluarga yang datang dari Kedah., dan billion thanks buat rakan2 yang sudi datang memeriahkan..
walapun da tersesat-sesat korang tetap sampai..sgt berterima kasih kat korang semua..



ini pic ak grabbed dari facebook adik ak hasmah...

lain2 pic belom siap untuk dipamerkan..


<<<>>>

Thursday, July 8, 2010

naik pelamin sekali lagi...

salam uols...

tahniah buat pasukan Sepanyol kerana melayakkan diri ke peringkat akhir. tapi sayangnya ak dan encik suami terlepas siaran langsung perlawanan tu. keciwa!!!!!
pada mulanya kami plan nak g tengok kt dataran merdeka... sebab skrin besar. tapi ble da jam 11mlm encik suami cakap tengok kat mamak pun best..boleh minum2..
alkisahnye, ak msuk tido pukul 12mlm sebab nak bangun pagi punye  pasal..en.suami masih layan cite Titanic kt TV2 lagi..so ak da cakap kejut kul 2.30 pg..die pon ngn gumbiranye ckp mesti lah..

nak dijadikan cerita ak bangun pukul 5.00pg..huhuhu..cik suami pun tertido jugak kt sebelah..katanya die da kejutkan ak..tp no response..aleh2 die pun tertido juge..lepas jam 5pg tu ak ngn suami takleh tido..punye la frust!!sangat frust!!! nak jugak g mamak jam 5.30pg..leh breakfast dan tgk highlight aje..nak juge g mamak..
so dekat orang nak azan jam 5.45pg tu kami g mamak untuk makan roti canai dan teh tarik sambil tengok highlight..Sepanyol menang 1-0.

so dengan kenyang dan puas hatikami terus je balik..suami terus sembahyang subuh..daku off day. then lepak sembang2 pasal nak membeli keperluan rumah sampai le ak bangun mandi2 siap2 g kerja jam 8.30pg en suami hantar g kerja.(encik suami da start cuti, tapi ak belum (T_T))

okes..

dah kembali kepada tajuk utama..

persiapan untuk majlis bertandang di sebelah suami tak berapa memeningkan kepala ak..ye la kan, bukan umah ak..ak tak leh sibuk2 sangat..diorang da arrange.. hopefully semua berjalan dengan lancar.

walaupun bersanding sekali lagi menjadi tajuk utama, ak tak de input sangat pon nak bercerita..hehe..
kami bakal bersanding dalam busana berwarna emas a.k.a Gold. untuk semua silent readers dan rakan2 blog,kalau korang free sabtu ni, 10.7.2010, datang la ye ke majlis kami..majlis kami yang serba sederhana akan berlangsung di 147, blok 7, Felda Palong 6, 73430 Gemas, Negeri Sembilan..datang la ye memeriahkan majlis kami..

Monday, July 5, 2010

mood lari lari lagi...

salam..

lagi 5 hari ak  nak naik pelamin sekali lg..

gap 2 bulan buat ak rasa berdebar plak nk pakai baju pengantin sekali lagi..nak pakai inai sekali lagi..nak bersanding sekali lg..

ak makin kusut ngn kerja sekarang membuatkan kegembiraan bersanding lg tak bape mengujakan...hhu
ak makin kusut!!!!..mahu tukar kerja..tapi belum ada offer lain..

masalah ini kerap muncul setelah tiba di opis..keaadaan kembali tenang bila da sampai rumah..ak perlukan cuti..mahu bercuti di kampung halaman!!!tak sabar nk balik kedah..

Friday, July 2, 2010

Nama Syaitan Dalam Al-Fatihah - mustahak!

salam uolsz....

actually nothing update about my life journey..everything going smooth..advise from hubby, not to tell everything ya!!..so, generally is about my life..not too detail about marriage life..suami daku itu very the pemalu...

so early morning, sampai opis, i check email. got one email from hubby. ak rasa elok disharekan dengan kawan2 pasal ni..

maybe dah banyak orang tau..tapi ak nk copy dan paste juge..hehe


Semoga boleh dimanfaatkan Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat,
apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah
bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah
kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita. Berikut diperturunkan
nama syaitan laknat yang wujud didalam Al-Fatihah, sekiranya kita tidak
berhati-hati.



Nama syaitan

1. DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu)sepatutnya DULILLAH

2. HIR ROB (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya HI ROB

3. KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KI YAU

4. KANNAK (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAK

5. KANNAS (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAS

6) Iya (disebut tanpa sabdu) sepatutnya Iyya. Iya bermaksud 'matahari'

Dalam ayat ke 5,jika salah bacaannya akan bermaksud "kepada
mataharilah yang kami sembah dan kepada matahari kami meminta
pertolongan"!!!!

7) SIROTHOLLAZI............. sehingga habis hendaklah dibaca tanpa
henti.

8) AMIN hendaklah mengaminkan Al-Fatihah dengan betul
iaitu AA...dua harakat, MIN.... 3 harakat, semoga Amin kita
bersamaan dengan Amin malaikat Insya-Allah. semoga kita menjadi
orang yang sentiasa membaiki bacaannya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Menjelang ulangtahun perkahwinan kami :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
;